Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-06

Värdet av kulturdriven organisationsutveckling och livet som introvert.

Linus Jonkman

Linus Jonkman

Linus Jonkman är verksamhetsutvecklaren, föreläsaren och tiofaldigt publicerade författaren. Han pratar om att vara introvert kontra extrovert, hållbara kulturer och HR-Sveriges utmaningar.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

5 av 5 stjärnor

Vi har ett mycket nära och uppskattat samarbete med Linus. Linus vrider och vänder på begreppen generation och talang ur ett historiskt och ett beteendevetenskapligt perspektiv. Han utmanar, ställer frågor och inspirerar till att ifrågasätta. Linus får oss att tänka ett steg längre, samtidigt som han hela tiden har en humoristisk underton. En lysande estradör och inspiratör!

Ann-Sofi Aru - VD, Competensum Visa alla referenser

Därför ska du boka Linus Jonkman

 • Ta del av en reflektion i vårt extroverta samhälle, du får en ökad insikt i skillnaderna och likheterna mellan att vara just extrovert eller introvert.
 • Passar på arbetsplatsen för att ökad förståelse för varandras beteende och på så vis gynna arbetskulturen och skapa bättre förutsättningar för framgångsrikt arbete, välmående och god stämning.
 • Lär dig vikten av att du följer med i tiden och att uppdatera personalpolitiken för att attrahera nya talanger såsom att behålla de befintliga.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Linus Jonkman

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Linus Jonkman är en författare, föreläsare och verksamhetsutvecklare som har studerat psykologi och har ett genuint intresse för filosofi. Han pratar om generationsteori, personlighetspsykologi såväl som kulturella värden. Han är HR-chefen som gjorde viral succé med roliga jobbannonser, kunskapshöjande böcker och lärde chefer och ledare hur man bygger hållbar kultur på en arbetsplats.

Därför ska du boka Linus Jonkman

 • Ta del av en reflektion i vårt extroverta samhälle, du får en ökad insikt i skillnaderna och likheterna mellan att vara just extrovert eller introvert.
 • Passar på arbetsplatsen för att ökad förståelse för varandras beteende och på så vis gynna arbetskulturen och skapa bättre förutsättningar för framgångsrikt arbete, välmående och god stämning.
 • Lär dig vikten av att du följer med i tiden och att uppdatera personalpolitiken för att attrahera nya talanger såsom att behålla de befintliga.

I sina föreläsningar lyfter Linus ämnen som berör personlighetstypen introvert, företagskultur – att leda en organisation genom kultur och hur man bygger ett starkt och autentiskt varumärke från den. Linus har gjort en fantastisk resa med tio publicerade böcker och driver nu det egna bolaget, ”Astronaut”, där han hjälper organisationer att utveckla en stark och engagerande kultur, samt skapa ett förbättrat ledarskap.

Under uppväxten lärde sig Linus Jonkman att vara mer extrovert. Med hjälp av sin humor var han den rolige, något som öppnade många dörrar. Tack vare sin förmåga att kommunicera och bjuda på sig själv blev han många gånger erbjuden jobb som chef för olika arbetsgrupper. Av karriärskäl tackade han såklart ja. Under ett event i Malmö insåg Linus att det var ett inlärt beteende, något han utvecklat för att passa in i dagens samhälle. Istället för extrovert skulle det visa sig att han var introvert.

Boken: ”Introvert – Den tysta revolutionen” som publicerades 2013 blev utnämnd till Årets HR-bok av Sveriges HR-förening. I deras motiveringen nämndes det att det är en bok som alla borde läsa, inte enbart de som är HR-medarbetare. Linus har även publicerat nio andra böcker där boken: ”Själv – Kraften i egentid” från 2016, handlar om det mänskliga behovet att vara för sig själv, konsten att njuta av sitt egna sällskap.

I en föreläsning som bygger på boken med Linus går han igenom skillnaderna mellan olika beteenden, med målet att öka förståelsen för varandra på arbetsplatsen. Att ha en bra arbetskultur bidrar till bättre förutsättningar för ett framgångsrikt arbete, bättre mående och en generellt god stämning. För att få en bra balans i en arbetsmiljö och kultur bör man ha en mångfald bland de anställda.

Hösten 2020 kom boken ”Glöd eller levebröd” skriven som en hyllning till människans inneboende drivkrafter, men också en liten påminnelse om våra behov av att ha ett syfte. Boken förklarar varför verksamheter präglade av medmänsklighet och en stark kultur är mer framgångsrika än de som bara har en produkt. Läs mer om den föreläsning Linus ger kopplat till boken under fliken ”Föreläsningar”.

I mars 2021 är Linus aktuell med sin nya bok ”Handbok för introverta” som är uppföljaren till tidigare succén ”Introvert – den tysta revolutionen” (2013). Linus delar i boken själv med sig av sina erfarenheter och tips i hur han växt som människa utifrån att han omfamnat sin introversion. I sin nya bok tar han bort begreppet introversion från skamlistan och uppmanar istället till att känna tacksamhet över att vara introvert. ”Handbok för introverta” är en kunskapsinjektion som samlar forskning, anekdoter, tips och råd för att stötta upp den introverta dimensionen av människan. Även här finns en föreläsning kopplat till boken som det går att läsa mer om under fliken ”Föreläsningar”.

Visa föreläsningar med Linus Jonkman
Linus Jonkman föreläsning

Glöd eller levebröd - En föreläsning om företagskultur

 • Om konsten att bygga värderingar och hållbar företagskultur.
 • Om konsten att hitta meningen med jobbet.
 • I föreläsningen går Linus metodiskt igenom vad som utmärker en genuin kultur och hur den genom en tydlig process skapas
 • Linus Jonkmans föreläsning är smockfull med aktuell forskning, egna anekdoter och – enligt han själv – halvbra skämt.
Linus Jonkman föreläsning

Introvert - En föreläsning om arbetslivets tysta revolution

 • Om vi är introverta eller extroverta är en biologiskt hårdkodad del av vår personlighet. Detta har bekräftats av vetenskapen i mer än hundra år. Är du den som tänker först och talar sen, eller talar först och tänker sen? Besväras du av expediter som närmar sig i affären eller tycker du bara det är trevligt? Arbetar du bäst ensam eller i grupp?
 • Linus Jonkman delar med sig av sina egna och andras upplevelser som introverta. Han förklarar skillnaden och likheten mellan introverta och extroverta.
 • Idag när vi läser platsannonser efterfrågas egenskaper som ”utåtriktad och flexibel”, den som skriker högst får oftast som den vill. Inåtriktade och stillsamma karaktärsdrag klassas som mentala sjukdomstillstånd, vilket inte kunde vara mer fel. Att vara introvert kan vara rent utav en gåva. I en föreläsning fylld med personliga anekdoter och dråplig humor går Linus igenom hur introverta faktiskt fungerar och hur missförstådda de är av extroverta.
Linus Jonkman föreläsning

Om kraften att leda en organisation genom kultur

 • Att följa med i tiden när det kommer till förändringar och faktiskt anpassa sig, har aldrig varit viktigare. Vi lever trots allt i ett arbetsliv med nya naturlagar. Bolag som inte uppdaterat sin personalpolitik blir utkonkurrerade av bolag som lägger sitt fokus på medarbetarna och deras upplevelse. Det handlar inte längre enbart om lönen för att attrahera de främsta talangerna.
 • I denna föreläsningen får du en insikt i varför kultur är en konkurrensfördel och varför engagemang kräver en sån stor förståelse för katter.
 • Linus pratar om företagskultur och hur man bygger ett starkt och autentiskt varumärke från företagets kultur.
 • Linus har gjort resan från traditionella storbolag med stelbenta KPI:er till att bygga kultur i en organisation som nu räknas som ett av Europas banbrytande bolag när det gäller upplevelsen för medarbetare.
Linus Jonkman föreläsning

Introvert Handbok – familjen, relationerna, karriären

 • Inom kort landar en uppföljare till Introvert – Den tysta revolutionen. Den här föreläsningen är byggd kring den nya boken och ger en fördjupad bild av introversion och extraversion. Föreläsningen kommer att titta på hur dessa personlighetsdrag tar sig uttryck i relationer, familjeliv såväl som i yrkeslivet. Vi kommer bland annat att beröra Big Five samt titta på vad som menas med ”de fyra typerna av introversion”.
 • Bland annat kommer vi att titta på varför extraversion är förknippat med både lycka och narcissism och varför introverta människor hanterar isolering och fokus bäst.

Referenser

Vad mer kan man önska? Skulle jag kort beskriva Linus föreläsning om företagskultur så skulle ge göra det med tre punkter. Först det första: Det finns ett Hur, hur åstadkommer jag kulturella skillnader. För det andra: Det är minnesvärt, roligt och referenser till forskning. För det tredje: Hans bilder och illustrationer lyfter de andra två. Ibland när personer pratar om förändringar och kultur så känns det lite abstrakt. Så känns det aldrig när Linus berättar om sin kulturresa. Han bjuder på sin kunskap och berättar om hur man kan tänka, vad man kan göra och vilka effekterna då blir. Han blandar nörderi med forskning och humor. Sedan skall jag inte berätta för mycket, men jag hoppas att han aldrig slutar visa bilder på svärmar. Jag rekommnderar Linus varmt som föreläsare och inspiratör inom företagskultur.

John Johansson, Affärsansvarig Rekrytering

Qtym

Linus gjorde en otroligt uppskattad presentation kring hans tankar och erfarenheter av att bygga en stark företagskultur på Prisjakt på Inspirationsdagen 2019 inför 150 HR-chefer. Trots en kräsen publik med kunskaper om företagskultur var den vanligaste kommentaren ”Superbra! Inspirerande och mycket underhållande! Och jag som trodde att jag kunde det här men jag lärde mig en massa nytt!

Per Brolin

Svenska HR-nätverket

Linus är en fängslande talare och det han pratar om är mycket intressant men ffa väcker det eftertanke. I vår hektiska värld gäller det att hela tiden hävda sig och hålla sig framme, för att kunna konkurrera på en allt hårdare arbetsmarknad. Då är det viktigt att vi har kännedom och kunskap om våra kamrater som kanske inte alltid sticker ut hakan, men som oftast har väldigt mycket bra saker att komma med när dom väl gör det! Introverta har allmänt sett en låg profil och behöver upptäckas om de ska kunna bidra med full kraft, och det är bl a det som Linus får oss att inse. Jag har nu hört Linus prata om detta några gånger och varje gång hör jag något nytt och får nya tankar och funderingar. Eftersom jag är personalchef kan jag inte låta bli att associera till när vi anställer nya medarbetare. Vilka krav ställer vi och varför, vilka frågor ställer vi i intervjuerna och vilka förväntningar har vi på våra medarbetares personliga egenskaper? Detta tål att tänka på! Linus väcker många känslor, man blir fundersam, vemodig, glad och ibland lite förskräckt. Har ni en chans att lyssna på Linus när han talar om att vara introvert så ska ni ta den chansen – och läs hans bok!

Birgitta Carlsson, Personalchef

Socialdepartementet

Väldigt inspirerande föreläsning som hjälpte mig med nya tankar om hur jag som ledare kan formera starka och uthålliga team och inte minst för hur jag genom små och enkla medel kan skapa bättre förutsättningar för att var och en kan bli den bästa versionen av sig själv. Till gagn för både organisation och person.

Per-Anders Johanson, Commercial Director

Wise Group Öresund

Efter att ha anlitat Linus till ett antal frukostseminarier i olika delar av Sverige har vi fått fantastiskt fin respons från våra kunder. När jag läser igenom utvärderingarna ser jag att många av dem kommer att se över både sina rekryteringsprocesser och sitt eget ledarskap, hur de bemöter de olika medarbetarna. Många har kommenterat att Linus seminarium är det bästa de har varit på. Ett av syftena med våra seminarier är att inspirera och det har Linus verkligen lyckats med.

Caroline Eriksson, Projektledare inom Marknadsföring

Proffice

Linus fångade Lundapubliken ögonblickligen med sin föreläsning Introvert – den tysta revolutionen. Det var många företagare som fick en aha-upplevelse både när det gäller rekrytering och personliga relationer

Tove Möller Andersson

Näringslivsutvecklare Lund

Linus är extremt kompetent och intressant att lyssna till när han berättar om de olika generationerna och vad som format dessa. Man tar med sig många tankar och roliga igenkännings-minnen från hans föreläsning. Alla som jobbar med någon form av ledarskap borde lyssna på Linus. Våra kunder som främst verkar inom it uppskattade Linus föreläsning.

Helena Gällstad

Atea Sverige

Linus inspired us all with his research in a well performed and entertaining speech and workshop. He made us understand the challenges we face from new generations of customers and employees. The downside is that I had to accept that there actually is a younger generation than myself…

Emil Sunvisson, CEO

Cherry

Under vårt butikschefesmöte i september var Linus inbjuden att föreläsa om generationsanpassat ledarskap. Det var en mycket uppskattad föreläsning som bjöd på många nya insikter inom ledarskap såväl som många igenkännande skratt. Samtliga butikschefer uppgav i sin feedback efter mötet att de tog med sig många tankar och idéer men även bra verktyg att arbeta vidare med för att förändra och förbättra sitt ledarskap. Under den efterföljande middagen kretsade samtalen huvudsakligen kring Linus föreläsning. Linus är en mycket engagerad, passionerad och kunnig föreläsare som jag mycket varmt kan rekommendera!

Eva Lenmark, Distriktsansvarig Sverige

The Bodyshop

Mycket bra ämne och fina bilder, lätt att förstå.

Avdelningsassistent

NCC Sverige AB

En underbart inspirerande föreläsning!

Petra, HR-chef

Sydvatten AB

Mycket nöjda!

Kompetensstrateg HR

Härnösands kommun

Vi tyckte alla att föreläsningen var bra och inspirerande! Vi kände att vi fick en bekräftelse på att vi kommit väldigt långt med vårt kulturarbete men fick absolut en hel del nya infallsvinklar och idéer för framtiden.

HR Chef

Achima Care

Linus var väldigt inspirerande och positiv och hans kunskap är solid. En av de bästa föreläsningar vi haft!

Mats Ljungberg

Webstep AB

Linus täckte in alla delar som vi hade diskuterat vid förmötet och lyckades få ihop det till en snygg helhet som innehöll forskning, egna erfarenheter och historier. Hans egentecknade illustrationer gör föreläsningen levande.

Linköping Science Park
Skicka en icke-bindande förfrågan på Linus Jonkman

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Linus Jonkman
Linus Jonkman

5 av 5 stjärnor

Vi har ett mycket nära och uppskattat samarbete med Linus. Linus vrider och vänder på begreppen generation och talang ur ett historiskt och ett beteendevetenskapligt perspektiv. Han utmanar, ställer frågor och inspirerar till att ifrågasätta. Linus får oss att tänka ett steg längre, samtidigt som han hela tiden har en humoristisk underton. En lysande estradör och inspiratör!

Ann-Sofi Aru - VD, Competensum Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Linus Jonkman