Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter

Föreläsare om Svenska språket

Här hittar du föreläsare, föredragshållare och utbildare som kan tala om ämnet svenska språket. Klicka på våra talare för att läsa presentationer och få reda på vilka föreläsningar som erbjuds. Ring gärna till oss på Athenas eller fyll i vårt kontaktformulär för att få mer information om de föreläsare du är intresserad av. Vi fixar förslag på lämpliga talare för just ditt evenemang.


Om Svenska språket

Svenska är Sveriges huvudspråk, ett germanskt språk med indoeuropeiska rötter Officiella språk i Sverige är även minoritetsspråken finska, meänkieli, romani chib, jiddisch, samiska och svenskt teckenspråk. Svenskan består av ett antal dialekter som skiljer sig från rikssvenskan i olika hög grad.

Svenska språket kommer ur fornnordiskan, som talades runt åren 1300-1400. Tidigare var det större skillnad mellan dialekterna än man kan höra i dag, vilket delvis beror på en ökad rörlighet och bestämmelsen att alla skulle prata rikssvenska i medier under 1900-talet. De skandinaviska språken är mycket lika varandra till sin uppbyggnad och utgör ett dialektkontinuum. Det innebär att de dialekter som talas nära den norska gränsen liknar norska och de som talas nära Danmark liknar danska.

Språket är i ständig förändring. Samtidigt som det blir allt mer informellt i sociala medier och liknande får det en ökad betydelse av samma anledning. Det gäller att kunna kommunicera kort och koncist och fortfarande få fram budskapet. Svenska språket och kommunikation är därför tätt sammankopplade ämnen.

Föreläsningar om svenska språket kan fokusera på den historiska aspekten av språk, på kommunikation, svenska nyord, svenska för nybörjare eller minoritetsspråk talade i Sverige. Boka en föreläsning om ett av våra absolut viktigaste redskap som vi använder hela dagen, varje dag – svenska språket.