Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-05

En intelligensskapande kultur – ger dig möjlighet att använda din hjärnas fulla potential

Tomas Dalström föreläsning

Tomas Dalström

Tomas Dalström hjälper oss arbeta hjärnsmart för ett hållbart arbetsliv och ger uppskattade föreläsningar om den hybrida arbetsplatsen.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

4.75 av 5 stjärnor

Med utgångspunkt från aktuell forskning om hjärnan berättar Tomas hur processerna går till. Varför och hur störande miljöer, skärmar och multitasking påverkar kvaliteten på det vi gör och den tid det tar. Oavsett om du är född 1971 eller 2001. Tomas Dalström, som arbetat som copy- och scriptwriter, beskriver hjärnans begränsningar och möjligheter i sin föreläsning – Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den. Det är kunskap som är viktig för alla i kommunikationsbranschen.

Jessica Bjurström, vd Sveriges Kommunikationsbyråer Visa alla referenser
Skicka en icke-bindande förfrågan på Tomas Dalström

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
About icon

Om Tomas

Lecture icon

Föreläsningar

References icon

Referenser

Interviews icon

Artiklar

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum

Om en persons produktivitet minskar med 6 minuter per timme under 10 månader – på grund av olika distraktioner – motsvarar det samma summa som ni betalar i personalkostnad, för en månads arbete. Observera att det inte handlar om de pauser vi ska ta regelbundet för att vara produktiva.

Den anställde får betalt för tio månader - och arbetar i nio. Eller så tar han/hon igen det på sin fritid och får därmed minskad tid för återhämtning. Det påverkar både hälsan och prestationsförmågan. Till det ska läggas förlorade intäkter, på minst lika mycket, som ska bidra till ett företags gemensamma kostnader och vinst.

Tomas Dalström har lanserat begreppet ”en intelligensskapande kultur”. I den får varje individ möjlighet att använda sin hjärnas fulla potential. När de arbetar på kontoret, hemma eller någon annanstans.

Tomas böcker hyllas av forskare och pedagoger. Hans föreläsningar har hjälpt många att jobba mer fokuserat, känna sig mindre stressade och samtidigt bli mer effektiva. Den pedagogiska modell han skapat för att visa vad som sker i hjärnan och VARFÖR – är nyskapande.

Tomas Dalström slår fast att det aldrig har varit lättare att misslyckas. Vi behöver inte ens anstränga oss. Vi har byggt in möjligheten att misslyckas i miljön, tekniken och kulturen. Å andra sidan har det aldrig varit lättare att lyckas, för den som har kunskap om hjärnan och använder den.

Tomas Dalström har i flera år har studerat hjärnan och hur den arbetar när vi läser, skriver, lär oss och är kreativa. Varje gång vi blir avbrutna kan det ta upp till 25 minuter att komma tillbaka till samma koncentrationsnivå som innan vi blev avbrutna. Det sätter stora frågetecken bland annat för trenden att öppna upp kontorslandskap och skolmiljöer.

Den grafiska modell Tomas Dalström skapat hjälper dig också att snabbt identifiera störningsmoment och välja bort dem – för att få ett bättre resultat med mindre insats. Tomas Dalström talar om hur det går det till när vi läser och skriver och de bästa inlärningsmetoderna om hjärnan får välja. Han har även konkreta verktyg på hur du ökar din kreativitet, hur ditt medvetande fungerar och varför korttidsminnet kraschar ibland. Tomas är proffs på hur våra hjärnor fungerar och pratar även om hur den lagrar och hämtar information, varför våra hjärnor inte klarar multitasking och hur du återställer din hjärna till en bättre version.

Tomas Dalström har arbetat i över 30 år som journalist, copywriter, scriptwriter/byråproducent och manusförfattare. Han är författare till boken “Bäst i text – Läseboken/skrivboken”, som har hyllats av hjärnforskare och pedagoger över hela landet. Hans senaste bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag – så kan du återställa den” har blivit nominerad till Årets marknadsföringsbok 2017. Tomas Dalström är också en uppskattad och erfaren föreläsare.

Därför ska du boka Tomas Dalströms föreläsning

 • Få en inspirerande föreläsning med Tomas Dalström och lär dig städa bort störande element för att maximera din hjärnkapacitet.
 • Du får forskarnas konkreta råd och tips kring vilka störande miljöer kostar miljarder kronor, hur introverta och extroverta kan samverka i ett kontor och hur du ska tänka och göra för att få ut mest av din tid.
 • Tomas djupdyker också in i ämnen som varför det svårare att läsa på skärm och varför för lite sömn sänker våra barns betyg.
Visa föreläsningar med Tomas Dalström
Tomas Dalström föreläsning

Arbeta hjärnsmart för ett hållbart arbetsliv - så lyckas ni med den hybrida arbetsplatsen

Tomas Dalström föreläser om när hjärnan fungerar som bäst – och hur du ska göra för att kunna utnyttja dess full potential. På kontoret och distans.

Idag genomgår många organisationer något som kan liknas vid en existentiell kris. 

 • Var ska vi arbeta? 
 • Hur stort kontor behöver vi? 
 • Hur ska vi arbeta, samarbeta och leda arbetet? 
 • Vad vill våra anställda och kollegor? 
 • Hur påverkas vår hälsa, produktivitet och lönsamhet? 

 Som tur är finns det en faktor som är sig lik – när allt annat ser ut att röra sig i 180 – hjärnan. Så det är förstås den allt måste utgå från. Allt annat är galet.

Tomas Dalström lanserar begreppet en intelligensskapande kultur. I den har alla kunskap om hur våra hjärnor fungerar – och hur den påverkar oss. På kontoret, hemma eller någon annanstans.

I en intelligent kultur får varje individ möjlighet att använda sin hjärnas fulla potential. Föreläsningen visar hur din hjärna fungerar – och VARFÖR den gör det – i olika arbetssituationer. När den fungerar som bäst – och när den blir störd. HUR och VARFÖR det påverkar din hälsa och produktivitet.

Det handlar inte om att arbeta mer – utan effektivare. Hjärnsmart. 

Tomas Dalström har lagt ner tusentals timmar på att förstå och kommunicera, hur du ska göra för att utnyttja din hjärnas fulla potential. Han har förmåga att göra svårbegripliga saker om hjärnan lättförståeliga. Populärvetenskap som alla förstår. Han har vaskat fram guldklimparna.

Tomas Dalström är beteendevetare, författare, föreläsare och journalist med inriktning på hjärnan.
Han har fått nationella och internationella utmärkelser för bland annat facklitteratur och journalistik. 

Han har intervjuat ett 50-tal forskare och läst hyllmeter. Det har bland annat resulterat i två kritikerrosade böcker.

Föreläsningen utgår från Tomas Dalströms bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag.”

Ur innehållet:

 • Du får fördjupad kunskap om när, var och hur din hjärna fungerar som bäst. Och VARFÖR.
 • Du kommer att förstå hur du ska göra, och VARFÖR, för att kunna använda din hjärnas fulla potential.
 • Du får också fördjupad kunskap om HUR hjärnan påverkas av exempelvis multitasking och störande miljöer. VARFÖR den påverkas – och hur det påverkar resultatet att det du arbetar med.
 • Du får kunskap som hjälper dig att öka din prestationsförmåga, minska stressen och öka ditt välmående.
 • Du får forskares konkreta råd och tips.

Du får konkreta tips som du kan börja användas direkt efter föreläsningens slut.

För att veta mer om Tomas eller boka en föreläsning hör av dig till oss på Athenas!

Längd: 75 min

Tomas Dalström föreläsning

Återställ din hjärna och bli mer effektiv

 • Tänk dig att du var elfte minut kastar in en liten, mental handgranat i hjärnan. Det är precis vad som händer när du sitter i ett öppet kontorslandskap. Eller att du var fjärde minut detonerar en. Så ofta tittar vi i genomsnitt på mobilen. I skolan kan eleverna störas så ofta som varannan minut. Det är svårt att fokusera på annat när det regnar granater.
 • Tomas Dalström, föreläsare och författare med hjärnan som specialitet, menar att det aldrig har varit lättare att misslyckas. Samtidigt har det aldrig varit lättare att lyckas, bara man vet hur hjärnan fungerar och hur man använder den på bästa sätt.
 • Ur innehållet i föreläsningen:
  – Hur kan vi skriva, läsa och lära oss mest effektivt?
  – Hur påverkas hjärnan av störande miljöer och multitasking?
  – Extroverta och introverta i ett öppet kontor
  – Varför är det svårare att läsa på skärm?
  – Därför kraschar korttidsminnet
  – Så återställer du din hjärna till en bättre version
 • Störande miljöer och ständiga distraktioner kostar miljarder kronor, sänker betyg och bränner ut människor. Tomas Dalström har systematiskt plöjt igenom litteraturen och sammanställt några av de bästa tipsen för att göra din hjärna mer fokuserad, utvilad och effektiv! Föreläsningen bygger på hans uppmärksammade bok ”Din hjärna från 2008 är mer effektiv än den du har i dag. Så kan du återställa den.”
Tomas Dalström utbildning

Knäck skrivkoden – skriv som läsarna läser

Idag skriver och delar vi fler texter än tidigare och alla texter ska utföra ett arbete. De texterna som används kommer därför att skapa kostnader eller generera intäkter. Internt och externt. Det konstaterar Tomas Dalström, som har skrivit den första populärvetenskapliga boken om hur läsprocessen går till – och hur vi skriver texter som kommunicerar på hjärnans villkor. Tomas har fått internationella och nationella utmärkelser för sin facklitteratur och journalistik.

Att säga att någon har en unik kunskap är vanligt idag, men Tomas Dalström har faktiskt en unik kunskap. Han har intervjuat ett 50-tal forskare och andra specialister och läst hyllmeter. I den här utbildningen som utgår från Tomas hyllade bok ”Bäst i text Läseboken/Skrivboken” får du ta del av:

 • Hur läs- och skrivprocesserna går till ur hjärnans perspektiv?
 • Hur våra hjärnor läser på papper, en dator, mobil och surfplatta – och varför det påverkar förståelsen?
 • Varför korta texter kommunicerar sämre?
 • Läsarens korttidsminne är textförfattarens besvärligaste motståndare. Varför kraschar det – och hur överlistar du det?
 • Förförståelse – är en förutsättning för förståelse.
 • Så hjälper du hjärnan att navigera genom texten.
 • Texten som arbetsredskap.
 • Du får forskares konkreta råd och tips.

Utbildningen riktar sig till alla företag och organisationer som berör textproduktion i sitt arbete.

Referenser

Vi fick möjlighet att lyssna på Tomas seminarium på vår senaste konferens. Vi upplevde att vi fick många nya kloka tankar efter dagen kring vår arbetsmiljö och vårt nuvarande arbetssätt. Efter dagen har vi kommit tillbaka till vårt kontor och ser på vår arbetsmiljö med nya ögon. Vi valde därför att arbeta med den fysiska miljön men likväl den psykosociala vilket har medfört ett mycket bättre arbetsklimat. Vi är idag en mycket mer effektiv och fokuserad organisation med bättre möjligheter efter den nya kunskapen vi tagit till oss. Jag kan rekommendera att ta in Tomas och ta del av hans erfarenheter, det finns mycket att vinna.

Susanne Lindgren, CEO, Retail Knowledge

Retail Knowledge

Dalströms föreläsning klargör i sakliga och lättbegripliga ordalag hur våra hjärnor påverkas negativtav distraktion och hur vi kan agera för att få bättre fokus i studier och arbete. Jag är nu också helt på det klara med varför mobiltelefonen inte är mina elevers bästa studiekompis. Den här föreläsningen innehåller många guldkorn för såväl elever, pedagoger som människor i allmänhet och rekommenderas till alla som vill öka sin förståelse för hjärnans villkor för inhämtning av kunskap.

Ylva Slagbrand, leg. gymnasielärare, Björknäsgymnasiet i Boden

Björknäsgymnasiet

Med utgångspunkt från aktuell forskning om hjärnan berättar Tomas hur processerna går till. Varför och hur störande miljöer, skärmar och multitasking påverkar kvaliteten på det vi gör och den tid det tar. Oavsett om du är född 1971 eller 2001. Tomas Dalström, som arbetat som copy- och scriptwriter, beskriver hjärnans begränsningar och möjligheter i sin föreläsning – Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den. Det är kunskap som är viktig för alla i kommunikationsbranschen.

Jessica Bjurström, vd Sveriges Kommunikationsbyråer

Sveriges Kommunikationsbyråer

Vår utvärdering visar att 100 procent skulle rekommendera någon annan att gå på nästa seminariedag om ”hur ni blir bäst i text".

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker

Web Service Award

Det är inte bara intressant att ta del av Tomas Dalströms rön, det är en nödvändighet för den som vill förstå VARFÖR somliga texter berör medan andra bara stör.

Björn Rietz

Copywriter

Inspirerande föreläsning – jag vill bara höra mer!

Gunilla Styhr, Journalist & Webbredaktör

Uppsala universitet

Tomas Dalström är lysande och hans teorier och tankar skapar nya tankar!

Lars G Karlsson, MD/ Visual Director

Producenterna

” … en fantastisk ögonöppnare och inspirationskälla … Det pedagogiska upplägget, testerna och efterföljande samtalen har gett oss perspektiv på vårt eget beteende och möjliggjort förändringar individuellt och organisatoriskt."

Joachim Lindqvist, Chef

Studieförbundet Vuxenskolan i Halland

Tomas Dalström reste runt med mig på en uppskattad föreläsningsturné med PostNords DM-akademi till Stockholm, Göteborg och Malmö. Åhörarna var i huvudsak marknadsförare från företag och byråer och det var en sammanlagd publik på cirka 700 personer. Han var en av tre föreläsare och evenemanget var mycket uppskattat och fick goda betyg. Tomas fick åhörarna att tänka till på riktigt om hur vår hjärna fungerar och vad man som kommunikatör bör ta i beaktande.

Carin Ivrell, Ansvarig DM-akademin

PostNord

Vi, i Marknadsföreningen Umeå, har under ett antal år valt att anlita Tomas Dalström som föreläsare i samband med våra arrangemang. Vid varje tillfälle, som alltid varit välbesökta, har Tomas levererat ett intressant och engagerade innehåll. I efterföljande utvärderingar har Tomas alltid fått goda omdömen - vilket också gjort att vi med trygghet har kunnat be honom att återkomma. Inom de områden som är Tomas huvudinriktning, kan jag därför varmt rekommendera honom som föreläsare.

Nils Paulson, Ordförande

Marknadsföreningen Umeå

Din bok är som en buljong, så innehållsrik. Du har en kunskap som är utöver det vanliga.

Lena Skogholm

Författare och föreläsare. Vinnare av stora talarpriset 2021.

Tomas är en föreläsare som man direkt känner att man får förtroende för. Han besitter starkt ethos, logos och pathos. Jag litar på vad Tomas säger då han hela tiden kan ge konkreta och relevanta exempel från sina studier som styrker hans argument. Han är mycket kunnig inom sitt fält och genom föreläsningen ställer han många frågor som också får mig som åhörare att ifrågasätta beteenden som jag själv håller på med.

Petronella Borseman, Pedagogiskt ansvarig & konceptutvecklare

Advantum Kompetens
Skicka en icke-bindande förfrågan på Tomas Dalström

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Tomas Dalström
Tomas Dalström

4.75 av 5 stjärnor

Med utgångspunkt från aktuell forskning om hjärnan berättar Tomas hur processerna går till. Varför och hur störande miljöer, skärmar och multitasking påverkar kvaliteten på det vi gör och den tid det tar. Oavsett om du är född 1971 eller 2001. Tomas Dalström, som arbetat som copy- och scriptwriter, beskriver hjärnans begränsningar och möjligheter i sin föreläsning – Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den. Det är kunskap som är viktig för alla i kommunikationsbranschen.

Jessica Bjurström, vd Sveriges Kommunikationsbyråer Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Tomas Dalström