Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-02-blue

Språket, kulturkrockar och hur vi kan använda varandras styrkor

Kjell Kampe föreläsning

Kjell Kampe

Kjell Kampe är expert i språk och kulturkrockar och föreläser om upplevelsen att börja om i ett nytt land.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

Därför ska du boka Kjell Kampe

 • Kjell erbjuder högst relevanta föreläsningar som ger kunskap och medvetenhet om vad det innebär att fly från ett land – och komma till ett land med annan kultur och värderingar.
 • Humor blandas med allvar – när Kjell pratar om språk, kultur och historia är det på ett lika underhållande som lärorikt sätt.
 • Det är viktiga föreläsningar där publiken själva får sätt sig in i en flyktings situation och på så sätt lära sig om varför integration är både en möjlighet och utmaning.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Kjell Kampe

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kjell Kampe kan allt du behöver veta om språk och kulturer och ger konkreta tips på hur vi kan ta tillvara på viktig kompetens, oavsett bakgrund. På ett underhållande, interaktivt och stundtals skrämmande sätt får han oss att förstå hur det är att som vuxen tvingas börja om helt från början. Boka en spännande och lärorik Kjell Kampe föreläsning i dag!

Därför ska du boka Kjell Kampe

 • Kjell erbjuder högst relevanta föreläsningar som ger kunskap och medvetenhet om vad det innebär att fly från ett land – och komma till ett land med annan kultur och värderingar.
 • Humor blandas med allvar – när Kjell pratar om språk, kultur och historia är det på ett lika underhållande som lärorikt sätt.
 • Det är viktiga föreläsningar där publiken själva får sätt sig in i en flyktings situation och på så sätt lära sig om varför integration är både en möjlighet och utmaning.

Kjell Kampe

Med språket som utgångspunkt ger en Kjell Kampe föreläsning oss en bättre förståelse för hur kulturkrockar kan uppstå, undvikas och omvandlas till utvecklande möten. Hur svårt är det svenska språket? Vilken brytning är bäst att ha under en arbetsintervju? Och vad i vårt svenska “kulturbagage” kan ställa till det på möten, förhandlingar och samtal med människor från andra kulturer?

Kjell Kampe jobbade som lärare i svenska för vuxna invandrare i över 20 år. Själv talar han flera olika språk och har startat och drivit ett flertal projekt inom utbildning och bistånd i flera länder i Afrika, Asien, Karibien och Östeuropa. Han är även författare till boken “Mot Söndagsfolkets land bortom horisonten”.

I dag driver Kjell Kampe sitt egna företag Amadeus och fortsätter att resa världen runt på olika uppdrag. Han är en mycket uppskattad rådgivare och föreläsare som har talat inför såväl offentliga som privata, små som stora organisationer över hela landet. Gedigen kunskap, en stor dos humor och många interaktiva inslag gör en Kjell Kampe föreläsning till något alldeles extra för dig och dina medarbetare.

I en tid av kris och krig, som den tragiska situationen i Ukraina, har Kjell Kampe relevanta föreläsningar om att fly från ett östeuropeiskt land och hur vi kan hantera kulturkrockar.

Boka en underhållande, tankeväckande och högst aktuell Kjell Kampe föreläsning här hos Athenas!

Visa föreläsningar med Kjell Kampe
Kjell Kampe föreläsning

Tänk om du måste fly till TadzMbeKistan

 • Tänk om läget i Sverige ändras så att du måste fly landet. Tänk om du hamnar i landet TadzMbeKistan och tvingas lära dig leva i ett samhälle med helt andra värderingar och sociala koder, på ett helt nytt språk.
 • Detta är en interaktiv Kjell Kampe föreläsning där ni får ett smakprov på hur det kan kännas att börja om i ett nytt land. Väl framme i TadzMbeKistan möter ni en kurator som välkomnar oss “ny-TadzMbeker” och introducerar er till ert nya hemland.
 • Efter kuratorns introduktion och en kort språklektion i – och på – tadzMbeKiska glider föreställningen över i en föreläsning som väcker tankar och diskussion om hur det kan vara att hamna i ett land där majoriteten talar, tänker och gör på ett sätt vi inte är vana vid.
 • Detta är en underhållande (skratt utlovas!) och lärorik föreläsning som väcker insikter om hur vi på bästa sätt kan ta emot, hjälpa och bemöta den som är ny i Sverige.
Kjell Kampe föreläsning

Flykting från Ukraina - vad flyr jag från och vad kommer jag till?

 • Den tragiska situationen i Ukraina har lett till att hundratusentals människor tvingats fly sitt hemland. Men vad innebär det att komma från ett östeuropeiskt land som länge varit en förtryck del i det forna Sovjetunionen till en stat där medborgarna har en lång erfarenhet av demokrati, fred och tillit till myndigheterna?
 • Hur klarar vi att arbeta med människor som har hemska upplevelser med sig i bagaget, inte har svenska som modersmål och kommer från en kultur med värderingar som ofta skiljer sig från gängse uppfattningar i det svenska samhället? Hur hanterar vi kulturkrockar och finner vägar till samförstånd?
 • Syftet med utbildningen är att ge kunskaper och en medvetenhet som kan öka förståelsen för de nyanlända ukrainarna. Med den ukrainska kulturen som exempel genomlyses generella drag som också är applicerbara på andra asylsökande grupper.
 • Kjell Kampe har arbetat konkret och praktiskt med nyanlända grupper som SFI-lärare. Han har också arbetat med utbildningsbistånd och utvärderat projekt i Ukraina, Vitryssland och Ryssland.
Kjell Kampe föreläsning

Den Svenska Modellen - i ett globalt historiskt perspektiv

På ett lite annorlunda sätt går Kjell igenom den svenska historien för att öka förståelsen och ge en förklaring till ”varför vi har blivit som vi har blivit”.

 • En kultur kan definieras som ”ett folks gemensamma minne”. Vad är det i så fall som utgör det  svenska folkets gemensamma minne och hur har det utmejslats genom historien?
 • Hur har det svenska samhället, dess normer och värderingar vuxit fram?
 • Det är lättare att tycka om oss – barn av den Svenska  Modellen – och våra särdrag om man förstår hur vårt samhälle har vuxit fram och för oss är det  lättare att möta och arbeta tillsammans med människor som har annan bakgrund om man har lite perspektiv på sig själv.

Det svenska är inte bättre än något annat. Och inte sämre. Men det är  väldigt svenskt och det har stor betydelse – i Sverige

Kjell Kampe föreläsning

Vad är det jag kan när jag behärskar ett språk?

 • ”Jak schar en micket långk och fina akademiska otbildningen från mitt hemlandet och schar arbetat jag i tio år som ingenjören på oljeindustri. Jag är fantastiska schiklik ingenjören!!”
 • Vad är det som gör att en svensk personalchef som ingenting hellre vill än att få tag i en fantastiskt skicklig ingenjör med lång erfarenhet omedelbart blir skeptisk till en sådan öppning av ett samtal från en arbetssökande? Är det dåligt uttal och osvenskt sätt som gör att vi missar många invandrares kompetens?
 • I föreläsningen går Kjell Kampe på ett lättsamt och underhållande sätt (skratt garanteras) igenom vad det är vi som har svenska som modersmål kan och vad vi behöver vara medvetna om för att samtalet och kommunikationen ska fungera. Och om du lär(t) dig språket i vuxen ålder, vad av allt detta behöver du vara medveten om och vad behöver du kunna för att din person och dina kunskaper ska komma till sin rätt?

Referenser

En fantastiskt intressant, lärorik, lättsam och humoristisk föreläsning! Alla var supernöjda!

Torolf Lönnerholm, Ansvarig organisatör

Föreningsrådet Knivsta

Föreläsningen om Mångfald och jämlikhet var otroligt inspirerande och tankeväckande med ett fantastiskt engagemang från föreläsaren.

Maen Yousef, Överläkare

Sjukhus Sörmland

Tack än en gång för din fantastiska föreläsning hos oss. Det var mycket uppskattat

Liza Noor, Handläggare

Försvarets Tolkskola

Du är så interagerande med publiken. Alla blir verkligen berörda av upplevelsen att tvingas fly från ett bombat Sverige, möta ett annat samhälle och få pröva på att börja lära sig det nya språket. Våra projektdeltagare sa att de kände att vi som är svenskar äntligen kunde förstå hur de känt sig när de flytt hit. Att sen i en lättsam föreläsning få ta del av din gedigna kunskap om hur det svenska samhället uppfattas och hur många oanade svårigheter som dyker upp i ett vardagligt samtal, ja det gav verkligen en ahaupplevelse!

Mari Cedervall, Projektledare Språka i Samverkan

Samordningsförbundet Karlskoga-Degerfors

Ett föredrag som berör, påverkar, utbildar och skapar förståelse för att vara ny i ett främmande land samt språket betydelse. Super bra !!!!

Förbundschef

Finsam Degerfors/Karlskoga
Skicka en icke-bindande förfrågan på Kjell Kampe

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Kjell Kampe