Laddar innehåll ...

Per Brinkemo - Skribent, författare och föreläsare

Per Brinkemo

Skribent, författare och föreläsare

Tänk dig att det inte finns något barnbidrag, inget CSN eller fungerande pensionssystem. Polisen kommer inte när du ringer och att åka till sjukhuset är på tok för dyrt. När staten inte fungerar eller går att lita på blir det gamla ordspråket “blod är tjockare än vatten” aktuellt igen. Släkten, klanen, betyder allt. Per Brinkemo har studerat krockarna som kan uppstå när människor från klanbaserade samhällen möter statsmarinerade svenskar.

Kostnadsfri förfrågan

Skicka oss en förfrågan. Du får snabbt svar på vilka möjligheter som finns.
Det är naturligtvis helt oföpliktande.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Många av de människor som kommer till Sverige i dag har inga, eller dåliga, erfarenheter av en stat. Att förstå hur klanbaserade samhällen fungerar är en nödvändighet, både för att förstå utrikespolitiska händelser och för ett effektivt integrationsarbete. Under en föreläsning med Per Brinkemo får du höra om allt mellan klan och stat.

Per Brinkemo är journalist, författare och föreläsare. Han har jobbat för tidningar som Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Expressen och för tv-program som Dokument Inifrån och Uppdrag Granskning. 2009 började han jobba i Somalilandföreningen – en somalisk förening i Rosengård i Malmö. Under åren där lärde han sig mer om vad det innebär att komma från ett klansamhälle till en av världens starkaste stater – Sverige. 2014 utkom han med boken “Mellan klan och stat – somalier i Sverige”.

Men det handlar inte bara om somalier. Per Brinkemo poängterar att alla samhällen, även det svenska, är sprunget ur klansamhället. Klanen är fortfarande den dominerande sociala organisationsformen i stora delar av världen och många som kommer till Sverige i dag är präglade av ett starkt klan-tänk, på samma sätt som vi svenskar är präglade av en lång relation till en stat.

Alla bär vi med oss erfarenheter, som förstås är individuella. Men det finns en del generella mönster som vi har stor nytta av att förstå, mönster som Per Brinkemo hjälper oss att få syn på.

Boka en aktuell och spännande integrationsföreläsning här hos Athenas!

  Mellan klan och stat

  • I Sverige är vi “marinerade i staten”. Vi tar det sociala skyddsnätet för givet och har lärt oss navigera mellan de olika myndigheterna. Dessutom litar vi på våra myndigheter, vi litar på att polisen kommer när vi ringer och vi litar på våra grannar mer än nästan någon annanstans i världen. Då staten står för det sociala skyddsnätet kan vi välja vilka släktingar vi vill umgås med, vilka vänner vi vill ha och vem vi vill gifta oss med. Den lyxen har inte alla.
  • När staten inte fungerar eller går att lita på måste du i stället förlita dig på dina släktingar, klanen. Det är härifrån du får ditt sociala skyddsnät, din identitet, personliga och ekonomiska trygghet. Vem du umgås med, får barn med eller gifter dig med ligger således i hela klanens intresse, och dessa beslut kan därför inte baseras enbart på dina personliga känslor.
  • Klansamhället är den dominerande sociala organisationen i en stor del av världen, bl.a. i stora delar av Afrika, Centralasien, Mellanöstern, Kaukasus, men också i Albanien och södra Italien. Då många av de som kommer till Sverige i dag kommer från dessa områden är det viktigt att vi förstår hur klansamhället fungerar för att kunna förstå vår omvärld, vårt samhälle och förbättra integrationsprocessen.
  • Per Brinkemo ger oss en djup inblick i hur klansamhället fungerar och hjälper oss att få syn på vår egna sociala prägling. Han talar om ämnen som arrangerade äktenskap, heder och skam, könsroller, barnuppfostran, myndighetsnavigering, religion, demokrati och förtroende. Boka en spännande föreläsning om en av vår tids mest aktuella ämnen!
Kunder som har upplevt föreläsningar med Per Brinkemo

Ladda mer...

Relaterade Föreläsare

Föreläsningsområden