Laddar innehåll ...

Alexandra Pascalidou - Journalist, programledare, författare och människorättsaktivist

Alexandra Pascalidou

Journalist, programledare, författare och människorättsaktivist

Alexandra Pascalidou är journalisten, författaren och föreläsaren som har lyckats med konststycket att både bli folkkär och skapa viktiga debatter. Med en bred bakgrund både utbildnings- och livsmässigt har hon blivit en riktig världsmedborgare som brinner för heta frågor som rör rättvisa, rättigheter, omvärlden och det svenska samhället. Boka en inspirerande föreläsning eller en proffsig moderator till ditt nästa evenemang!

Kostnadsfri förfrågan

Skicka oss en förfrågan. Du får snabbt svar på vilka möjligheter som finns.
Det är naturligtvis helt oföpliktande.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Alexandra Pascalidou föddes i en tvättstuga i Rumänien, bodde i en fattig bergsby i Grekland innan hon till slut hamnade i Rinkeby. I dag är hon en känd profil inom media och kultur både här hemma och utomlands som skriver, programleder och föreläser på minst tre olika språk.

Med utbildning inom statsvetenskap, internationella relationer, juridik, nationalekonomi och politisk sociologi vid Stockholms och Kretas universitet har Alexandra Pascalidou en bred bas att stå på när det gäller viktiga samhällsfrågor. Hon har bland annat tagit upp Greklandskrisen i den egna SVT-dokumentären “Vad är det för fel på grekerna?”, som sändes i sex länder, och i boken “Kaos: ett grekiskt krislexikon”. Hon har även skrivit ett flertal böcker om förortskultur och sin egen uppväxt.

2015 utsågs Alexandra Pascalidou till årets europé av Svenska Europarörelsen. Hon har representerat antirasism-kampanjer, arbetat med utsatta kvinnor och barn och är bl.a.  mamma-ambassadör för RFSU och styrelsemedlem i Läxhjälpen.

2018 blev Pascalidous bok Mammorna nominerad till Augustipriset. I boken ger Pascalidous röster till de mammor som man pratar om men aldrig med. Boken handlar om våldet i ”Orten” och hur det är att få samtal mitt i natten av poliser att deras barn har skjutits till döds. Boken lyfter kvinnorna som lever i ett förtryck men som är den säkra pelaren i vardagen, den som gör att allt går runt.

Alexandra Pascalidou är även utbildad inom intervjuteknik, skrivade och tv-produktion och har producerat och lett ett flertal program, shower och galor i både tv och radio. Hennes karriär tog fart redan år 1995 i SVT:s kulturmagasin Mosaik. Sedan dess har hon varit programledare för Melodifestivalen både i Grekland och i Sverige, Nyhetsmorgon, OS i Aten, “På flykt”-galan, dokumentärer om hatbrott i TV4 och mycket, mycket mer. Hon är dessutom en aktiv skribent med krönikor publicerade i flera av Sveriges största tidningar.

Med andra ord är Alexandra Pascalidou en väldigt rutinerad och proffsig konferencier och moderator som skickligt får både publik och talare att känna sig trygga. Som föreläsare talar hon om media, mångfald, rättvisa, demokrati, ledarskap och retorik, kulturkompetens och jämställdhet.

Genom sin egen klassresa och långa erfarenhet av arbete över hela världen kan Alexandra Pascalidou bemöta, beröra och inspirera varje publik. Boka henne som föreläsare, moderator eller konferencier här hos Athenas!

Läs mer i vår exklusiva intervju med Alexandra Pascalidou! Du hittar den här.

Foto: Johan Lindskog

  Kreativitet – Innovation – Entreprenörskap

  • Följ med på en resa genom fördelarna och förbi fallgroparna med att förverkliga sina företagsidéer. Vad gör du när alla dörrar är stängda? Var hittar du kamplusten? Vilket är första steget mot att förverkliga dina drömmar? Var finns inspirationen och hur kläcker du nästa briljanta idé?
  • Alexandra Pascalidou har skrivit artiklar, böcker, gjort program i TV och radio och rest jorden runt för att hitta svar på alla frågor som dyker upp på vägen. Boka en föreläsning som fyller dig med metoder, motivation och mod att äntligen bli din egen!

  Retorik för maktlösa

  • Känns retorik som rena grekiskan? I den här föreläsningen hjälper Alexandra Pascalidou dig att knäcka koden och bemästra den gamla grekiska konstarten: konsten att övertyga.
  • Med lång erfarenhet från att övertyga i tv, radio, text och på talarscenen kan Alexandra Pascalidou avslöja några av branschens allra smartaste tips. Språk är makt – här är din chans att fånga orden, vässa vapnen och ta makten!

  Makt & media

  • Hur mycket manipuleras vi egentligen av media? Hur upptäcker man mediala marodörer? Hur fri är yttrandefriheten?
  • Alexandra Pascalidou har skaffat sig en unik inblick i media och visar hur man upptäcker dess till tider fula tricks. Föreläsningen varvas med praktiska övningar där ni får sätta tänderna i ämnen som yttrandefrihet, censurmekanismer och åsiktskorridorer.

  Grekland – ett land i fritt fall

  • Alexandra Pascalidou har dokumenterat den grekiska krisen i flera reportage, en dokumentär, en bok och har med egna ögon sett hur den har påverkat landet. Landet som var civilisationens vagga men blev Europas akilleshäl. Hur gick det till?
  • I den här föreläsningen förklarar  Alexandra Pascalidou med målande berättelser och intressanta fakta om krisen som fick hennes hemland på knä och hela Europa att skälva.

  Femtio nyanser av kvinnoförtryck

  • Om kattfajter, manliga myter och klättring utan kattklor. Få en inblick i genusvetenskapens makro- och mikrokosmos och hör om stereotypa strypsnaror, mediala mansklubbar, misogyna maktstrukturer och retoriska rosetter som binder kvinnan till sängen och spisen.
  • Följ med på en politisk och personlig resa tillsammans med Alexandra Pascalidou genom kampen för jämställdhet, dess fallgropar och framgångar. Det bjuds på tio smarta tips för alla kvinnor som vill klättra högt och erövra världen.

  Varför tar alla guldfiskar slut i mitten på mars?

  • En föreläsning om mångfaldens laster, luster och lönsamhet. Alexandra Pascalidou bjuder på konkreta exempel på hur mångfald kan te sig i praktiken och varför det kan få ditt företag att blomstra.
  • Vi tar en närmare titt på polyglotter, kosmopoliter, nysvenskar, globaliseringsgubbar och bindestrecksbrudar och vad de kan tillföra en verksamhet. Vi får också en överblick över rasismens och diskrimineringens personliga, emotionella och materiella kostnader. Boka en inspirerande föreläsning om att öka både mångfalden och klirret i kassan!

  Mångfaldens myspys och misslyckanden

  • Om globalisering, migration och flykt. Om gemenskap och identitet när många kulturer blandas. Om illusioner i integrationen, segregation, näthat och nationalism.
  • Boka en föreläsning med Alexandra Pascalidou och få ett bredare perspektiv på vad vi egentligen menar med “vi och dom”, blattar och blondiner. En unik chans att få fram fördomar i ljuset, granska sanningar och hitta lösningar.

  Bli ditt bästa jag!

  • Oavsett var du är född, hur du har vuxit upp eller vilket kön du har kan du själv ta kontrollen över ditt liv. Våga vara dig själv, våga ta för dig! Du, och ingen annan, ska regissera filmen om ditt liv.
  • Alexandra Pascalidou hade oddsen emot sig: arbetarklass, skilsmässobarn, förortsunge, fattig, tjej och invandrare. Ändå lyckades hon bli framgångsrik. I den här inspirerande föreläsningen får du ta del av knepen från en klassresenär och lära dig  konsten att göra om nackdelar till fördelar!
Relaterade Föreläsare

Föreläsningsområden