Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-06

Hyllad, flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och efterfrågad föreläsare.

Mustafa Can

Mustafa Can

Mustafa Can är författare, journalist, sommarpratare och moderator som bland annat föreläser om kommunikation, bemötande, mångfald, svenskhet, identitet, flyktingar och samhällsfrågor.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

Därför ska du boka Mustafa Can

  • Hans naturliga fallenhet för berättande gör Mustafa Can till en förstklassig talare till ditt event, oavsett om det gäller en föreläsning för företag, förening eller privat. Han diskuterar gärna med uppdragsgivaren innan för att kunna skräddarsy föreläsningen utifrån syfte.
  • Inspirerande och gripande tal som kan vidga vyerna – eller åtminstone bidra till eftertanke – hos även den mest renodlade cynikern.
  • Mustafa passar perfekt när företag och organisationer vill ge sina medarbetare perspektiv, får dem att förstå ”the big picture” och därmed hitta motivation i sitt arbete eller komma närmare varandra och samarbeta bättre genom att de helt enkelt förstår varandra bättre.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Mustafa Can

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Varje gång Mustafa Can föreläser eller skriver utgår han alltid från en grundprincip: det intressanta är inte att besvara frågor – men väl att väcka frågor. Inbjuda till fortsatta samtal. Vare sig Mustafa inspirationsföreläser om värderingar, inkludering, mångfald och kultur eller om identitet, språk, kommunikation- och svenskhet utgår han alltid ifrån ett jordnära personligt perspektiv. Och på ett sätt att människor oavsett klass, geografi, kön, etnicitet, religion och sexuell läggning kan känna igen sig.

Mustafas Cans nyfikenhet att lära känna uppdragsgivarna och deras verklighet gör att han alltid är i tät dialog inför föreläsningarna, för att därmed också kunna anpassa sina föreläsningar beroende på sammanhang och kundernas behov. Mustafa är mycket uppskattad för att han med en unik berättargåva, smittande energi och lika delar allvar och humor ger nya, inspirerande och tankeväckande perspektiv. Utan att tråden tappas är det ofta tvära kast i en och samma föreläsning: ena stunden reflektioner kring hur man som flykting blir Västgöte, och i nästa varför vår tid präglas av rädsla och misstänksamhet.

Därför ska du boka Mustafa Can

  • Hans naturliga fallenhet för berättande gör Mustafa Can till en förstklassig talare till ditt event, oavsett om det gäller en föreläsning för företag, förening eller privat. Han diskuterar gärna med uppdragsgivaren innan för att kunna skräddarsy föreläsningen utifrån syfte.
  • Inspirerande och gripande tal som kan vidga vyerna – eller åtminstone bidra till eftertanke – hos även den mest renodlade cynikern.
  • Mustafa passar perfekt när företag och organisationer vill ge sina medarbetare perspektiv, får dem att förstå ”the big picture” och därmed hitta motivation i sitt arbete eller komma närmare varandra och samarbeta bättre genom att de helt enkelt förstår varandra bättre.

Drömmar, längtan och livskraft varvas med stora samtida frågor som:
”hur skapar vi en gemensam social ansvarskänsla när vi inte har samma kulturella, religiösa, ideologiska, ekonomiska och sociala referenser?”
En lovsång till Det Nya Landets kulturarv och vad ett ”Svenssonhjärta” är och hur det doftar varvas med reflektioner om förhållandet mellan språk och makt, språk och identitet och mellan språk och skam och framtid.

Mustafa Can har varit en naturlig del av den svenska offentligheten i över 20 år. Han har hela världen som arbetsfält. Han har varit Sommarpratare tre gånger och Vintervärd två gånger. Hans Sommarprogram från 2003 anses vara det mest uppmärksammade någonsin. Hans senaste bok ”Tätt intill dagarna” blev en succé både försäljningsmässigt och bland kritiker. Han har fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris. Med sin mångåriga journalistiska bakgrund är Mustafa mycket van att genomföra seminarier och intervjuer på scen och går även att anlita som påläst, lyhörd och mycket driven moderator och konferencier.

Vill du ha en inspirerande föreläsning, saklig diskussion om mångkultur eller moderator för en frisk debatt om svåra ämnen? Boka Mustafa Can, hör av dig till oss på Athenas!

Visa föreläsningar med Mustafa Can
Mustafa Can föreläsning

KORSA GRÄNSER OCH FINN LJUSET - OM VÄRDERINGAR, UTMANINGAR OCH HOPP

Just nu är Mustafa Can högaktuell med nya föreläsningen ”Möten över gränserna”. Ekonomisk kris, höjda räntor, stigande elpriser, ökande polarisering i samhället och krig i Europa igen. Hur påverkas vi av det? Vad är det som formar oss människor?

I sin nya föreläsning tar Mustafa Can avstamp i tiden vi lever i för att reflektera kring människans natur, om våra relationer. En både personlig och poetisk, existentiell och jordnära föreläsning om hur sammanlänkade vi människor är till varandra – oavsett avstånd, etnicitet, religion, ideologi, ålder, kön eller sexuell läggning.

Om värderingar, hopp, framtidstro och om hur människan är människa endast i kraft av en mängd beroendeförhållanden.

Boka Mustafa som föreläsare till din organisation redan idag!

Mustafa Can föreläsning

FRÅN FRÄMMANDE LAND TILL IDAS SOMMARVISA

I denna lika personliga som allmänmänskliga föreläsning reflekterar Mustafa Can över några av vår samtids mest brännande frågor.

Om det existentiella drama som utspelar sig i mötet med en annan kultur, andra normer, värderingar och konventioner.

En berättelse om identitet, kluvenhet, kultur, ”svenskhet”, språk och om utanförskap/innanförskap/mellanförskap och vägen in – att leva med två världar i stället för mellan två världar.”

Boka en tankeväckande föreläsning med Mustafa Can hos Athenas!

Mustafa Can föreläsning

SPRÅK, KOMMUNIKATION - OCH HOPP

Vad händer med en människa som inte klarar av att beskriva sina tankar, känslor och erfarenheter i en språklig dräkt?

Att få, kunna och våga tala och ha orden att uttrycka sig är att inte bara att ha makten över sitt liv utan även makten över sin ställning som människa. Med värme och stor dos humor handlar denna personliga föreläsning om utmaningarna att erövra ett nytt språk.

Om vad ett språk djupast sett är och om förhållandet mellan språk, makt, skam, identitet, hopp och framtid.

Mustafa Can föreläsning

INKLUDERING – VARFÖR DÅ?

Inkludering – det låter vackert och ansvarsfullt i arbetsplatsens policydokument. Men vad tjänar företaget/myndigheten egentligen på inkludering? Varför råder det så många missuppfattningar om ”inkludering”? Verklig mångfald och inkludering förutsätter att omfamna idén ”Nej, alla är inte lika.”

När vi öppet känner igen och erkänner skillnader – i etnicitet, kultur, religion, kön, ålder, klass och förmåga – kan vi börja leta efter något som är värt att arbeta tillsammans för. Frågan är inte “Gillar vi varandra?” utan “Kan vi leva och verka med varandra – utan att behöva älska varandra?

Mustafa Can moderator

Moderator och konferencier

Mustafa Can är även en erfaren, lyhörd och påläst moderator och debattledare som åtar sig uppdrag i olika ämnen.

Boka Mustafa som moderator till ditt event här hos Athenas!

Mustafa Can föreläsning

TÄTT INTILL LIVET

Ett perfekt val för den som vill ha en föreläsning med inspiration som ledord. ”Livskraft” är ett nästan uttjatat ord men vad är det egentligen?

En mycket hudnära föreläsning om att förlora barn, kapas från sitt fäste och hamna i exil och i en helt annan värld försöka skapa livet åter.

En högst allmänmänsklig historia som med skratt, tårar och existentiellt siktdjup berättar om sorg, längtan, kärlek, drömmar och en oändlig livskraft.

Mustafa Can föreläsning

ÅLDRAS I FRÄMMANDE LAND

Idag finns det en allt större grupp pensionärer av utländsk härkomst i Sverige. Detta gör att samhället idag står inför nya utmaningar som måste lösas. Några av dessa utmaningar är bland annat vilka nya krav som ställs på sjuk- och åldringsvården. Vilken roll spelar kultur, språk, religion och identitet när vi tar hand om åldrande invandrare?

Mustafa försöker i denna föreläsning ge nya perspektiv och nytt ljus på dessa frågor.

Referenser

Jag uppskattade föreläsningen personligen, men framförallt så var Mustafa Can otroligt uppskattad av konferensdeltagarna!

Karin Martinsson

Svensk biblioteksförening

Gripande, eftertänksamhet, glädje och hopp.

Annika Palmer, Verksamhetsutvecklare

Finansförbundet

Vår föreläsningen skulle till en början handla om "Slösa aldrig bort en kris" och Covid19-pandemin. Men i och med ombokningar pga. Covid19 så kom 24 februari och kriget i Ukraina. Då föreslog Mustafa Can att han istället kan föreläsare om kriget, yttersta ondskan, flykten, människan och medmänniskan, där vi följer ett antal riktiga människor som blivit utsatta. Vi uppskattar verkligen att Mustafa föreslog detta, då det var ett väldigt aktuellt ämne. Den här föreläsningen var mycket gripande, intressant och väldigt välbehövd. Att påminna oss alla om medmänsklighet och förstå vad flyktingarna i ett krig blir utsatta för. Vi fick se bilder från krigen och människorna han träffat, som gav oss en helt annan inblick. Mustafa framför föreläsningen på ett mycket bra sätt och man märker verkligen hur genuin han är som människa. Jag tror att Mustafa har fått oss alla att vilja bli en bättre människa. Vi hade fördelen att ha med Mustafa på våra middagar, där vi lärt känna honom som person och han oss. Detta använde han även i föreläsningen för ytterligare "effekt". Vi rekommenderar starkt att alla bör lyssna på Mustafa Can.

Handläggare

FMTIS/Drift

Väckte många känslor och tankar!

Samordnare för nyanländas lärande

Fagersta kommun

Föreläsningen motsvarade våra förväntningar helt och hållet. Dagen föregicks av diskussion med Mustafa Can kring hur vi på skolan tänkte och han svarade upp till detta på ett mycket bra sätt. Efter föreläsningen genomfördes utvärderingar som visade att lärarna, ca 350 lärare deltog i föreläsningen, var mycket nöjda. Flera vill att han ska komma tillbaka till skolan för ytterligare föreläsningar och samtal. Det var även flera av lärarna som påpekade vikten av att Mustafa Can kommer ut till fler lärare och även annan personal med sin föreläsning.

Karin Ljungström, Processledare och förstelärare

Uddevalla Gymnasieskola

Fantastiskt, inte bara mycket kloka ord om utmaningar på arbetsplatsen, mångfald, värderingar och kultur utan även levererat med ett språk balanserat på gränslandet till poesi.

Gilead Sciences, Inc

Du är en fantastisk berättare med så många lager och djup, vilket berör andra på ett sätt som de kanske inte riktigt var beredda på. För så är det, ibland händer det något i en när man minst anar det och det kommer också tillbaka och söker en som en mer eller mindre tydlig känsla, tanke eller insikt. Vi hoppas att vi ses igen, för det här var alldeles ljuvligt och fantastiskt!

Adolf Fredriks musikklasser

Den här föreläsningen var så gripande och väldigt välbehövd, den gav oss en helt annan inblick. Att påminna oss alla om medmänsklighet och man märker verkligen hur genuin han är som människa. Jag tror att Mustafa har fått oss alla att vilja bli en bättre människa. Vi rekommenderar starkt att alla bör lyssna på Mustafa Can

Försvarsmakten

Med Mustafa Cans unika berättarkonst blandas allvar med skratt och värme och ingen i publiken lämnades oberörd. Engagerade samtal över denna otroligt samtidsviktiga och gripande föreläsning pågick lång tid efteråt.

Mittuniversitet i Sundsvall

Hans humoristiska, utmanande och eftertänksamma föreläsning om mångfald och inkludering gav oss verkligen nya perspektiv om vad vi egentligen menar och vill med begreppen.

KPMG

"Du förkroppsligar begreppet ´inspiration´. Det var inte en föreläsning, det var något som gick rakt in i våra sinnen och som berörde våra hjärtan. Aldrig förr har vi hänförts av en sådan berättarkonst där en människa på scenen fullständigt äger publiken från allra första sekunden.” Önskar av hela mitt hjärta att alla kunde få uppleva det jag och mina kollegor fick uppleva om din inspirerande, rörande, allvarliga och humoristiska berättelse om mångfald, integration, kultur, identitet, språk och språklöshet, svenskhet. Vi alla är helt eniga om att din föreläsning var så stark att vi alltid kommer att bära med oss den.”

Gislaveds kommun
Skicka en icke-bindande förfrågan på Mustafa Can

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Mustafa Can