Laddar innehåll ...

Simon Kyaga - Överläkare och forskare

Simon Kyaga

Överläkare och forskare

Vad har Strindberg, van Gogh, Boye och Churchill gemensamt? Alla betraktas som genier och alla led av psykisk ohälsa. Myten om det galna geniet stöds av många exempel, men har helt saknat vetenskapliga belägg – ända tills för några år sedan. Tillsammans med sina forskarkollegor publicerade Simon Kyaga en banbrytande studie som fått stor uppmärksamhet världen över. Boka en spännande föreläsning om några av vår tids hetaste ämnen: innovation, kreativitet och psykisk sjukdom.

Kostnadsfri förfrågan

Skicka oss en förfrågan. Du får snabbt svar på vilka möjligheter som finns.
Det är naturligtvis helt oföpliktande.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Att ha livlig fantasi och god föreställningsförmåga anses vara bra egenskaper – att kunna hallucinera är inte lika populärt. Att vara driven, självsäker och kunna ha många järn i elden är viktigt – att sköta ett jobb som manisk är omöjligt. Simon Kyaga menar att vi hela tiden balanserar på gränsen mellan kreativitet och galenskap, mänskliga drag och sjukdom.

Simon Kyaga är överläkare i psykiatri, forskare vid Karolinska Institutet och doktor i epidemiologi. Efter att ha träffat flera patienter med psykisk sjukdom och samtidigt framstående kreativa talanger bestämde han sig för att undersöka en av våra mest vedertagna myter.

År 2012 publicerade han och hans kollegor en studie om kopplingen mellan kreativitet och psykisk sjukdom. Studien rönte stor uppmärksamhet världen över och öppnade för ny, spännande forskning. Utöver sitt arbete som överläkare och forskare är Simon Kyaga författare, medicinsk rådgivare och sekreterare i Psykiatrifonden. Han var sommarpratare i P1 år 2014 och är en väldigt uppskattad föreläsare.

Sverige är globalt sett ett tolerant land när det kommer till psykisk sjukdom, men det finns ännu utrymme för förbättring. Samtidigt som vi hyllar ord som “innovation”, “kreativitet” och “tänka utanför boxen” blir ofta människor som tänker och beter sig annorlunda utstötta ur gemenskapen.

I sina föreläsningar visar Simon Kyaga nya, spännande sätt att tänka i förändrings- och rekryteringsprocesser för verkligt innovativa och kreativa företag.

    Det galna geniet

    • Var går gränsen mellan sjukdom och genialitet? Hur starkt samband finns det mellan kreativitet och psykisk sjukdom?
    • I den här föreläsningen berättar Simon Kyaga om vad han har kommit fram till genom sin forskning och sina patientmöten. Du får en djupare insikt i kreativitet, innovation och psykisk ohälsa – ämnen som berör oss alla.
Relaterade Föreläsare

Föreläsningsområden