Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-06

Sveriges främsta föreläsare inom suicid och psykisk ohälsa

Marie Niljung_Athenas_Föreläsare

Marie Niljung

Marie Niljung föreläser om psykisk ohälsa, suicid och psykisk livräddning.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

5 av 5 stjärnor

“Rekommenderar starkt Maries föreläsning om suicid; psykologiska olycksfall som kan förhindras. Marie berör, bildar och inger hopp. Passar alla som vill vara kompetenta medmänniskor. Jag är tacksam för att ha haft möjligheten!”

Anders Boström, Sektionschef Eda Kommun Visa alla referenser
Skicka en icke-bindande förfrågan på Marie Niljung

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
About icon

Om Marie

Lecture icon

Föreläsningar

Video icon

Video

References icon

Referenser

Interviews icon

Artiklar

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum

Marie Niljung har som största drivkraft att minska stigmat, skulden och skammen kring psykisk ohälsa. Hon hjälper företag och verksamheter att förebygga samt upptäcka psykisk ohälsa i den egna organisationen, och hur man kan finnas som stöd för varandra på bästa sätt. Detta minskar såväl kostnaden för företaget som påfrestningen för individen i helhet. Boka en Marie Niljung föreläsning om psykisk hållbarhet i dag här på Athenas.

Därför ska du boka Marie Niljungs föreläsning

 • Hennes föreläsningar är inspirerande och viktiga och berör ämnen som psykisk ohälsa, psykologiska olycksfall och hållbar hälsa.
 • Hon berör och engagerar med sin egen personliga historia och erfarenheter.
 • Marie förklarar hur man kan jobba proaktivt och strategiskt för att främja hållbar hälsa och förebygga ohälsa på en arbetsplats.

Bägge Marie Niljungs föräldrar gick bort i psykologiska olycksfall (självmord). Hade hon vetat det hon vet idag om ämnet hade hennes föräldrar kanske levt idag. Marie är en drivande kraft i att sprida kunskapen, visa mod och lyfta på locket för att minska det gigantiska samhällsproblem som psykologiska olycksfall utgör. Marie hjälper även företag och verksamheter att stärka den psykiska hållbarheten, göra rätt sak i rätt tid vid sjukskrivning samt går igenom hur psykisk livräddning kan hjälpa när det krisar.

Marie har släppt en bok – Heller arg än död. Den handlar om att våga vara medmänniska och att våga fråga hur någon mår – egentligen. Och att våga diskutera och prata om suicidtankar. En livsviktig bok med andra ord.

Hon har även mottagit flertalet utmärkelser för sitt arbete: Årets Värmlänning 2023, Årets Alumn 2021 och Årets Sola 2016.

Marie är även medförfattare till antologin När mammor dör som gavs ut 2020. En bok där 31 kvinnor, i olika åldrar, berättar om hur de upplevt att förlora sina mammor. Maries kompetenser kommer från uppdrag som rehabkonsult, HR-specialist och volontär samt anställd för den ideella organisationen Suicide Zero – för att nämna några. Hon har över 15 års erfarenhet av samarbete med privata och offentliga arbetsgivare, medarbetare och de myndigheter som har olika ansvar när en människa är sjukskriven eller riskerar att bli det. De senaste fem åren har hon även föreläst mycket för företag och diverse verksamheter.

Vad gör man när en medarbetare eller nära vän inte verkar må bra? Vilka är signalerna på psykisk ohälsa och hur kan man upptäcka dem i tid? Marie Niljung ger er verktygen till att göra rätt sak i rätt tid. Tillsammans med Marie blir ni mer psykiskt hållbara och hon förklarar hur man genom psykisk livräddning kan på rätt sätt ta hand om personer som mår psykiskt dåligt.

Visa föreläsningar med Marie Niljung

  Marie Niljung föreläsning

  Våga fråga- Hellre arg än död

  • Det går att förhindra självmord, eller psykologiska olycksfall som Marie Niljung föredrar att kalla det när en människa tar sitt liv. Med kunskap och mod kan du göra stor skillnad. Oavsett om du är på jobbet eller på din fritid så kan du förhindra att en människa försöker eller tar sitt liv.
  • En föreläsning om hur hur vi alla kan förhindra denna katastrof. Du får verktygen att upptäcka signaler på ohälsa tidigt, om en medmänniska inte mår bra. Det är en viktig förebyggande insats för arbetsmiljön, jämförbart med hjärt- och lungräddning. Det handlar om att få kunskap, träna och det räddar liv.
  • En hoppfull föreläsning om ett svårt ämne.

  Marie Niljung föreläsning

  Bränn offerkoftan

  • Bränn offerkoftan och våga ta ansvar för ditt eget liv. En inspirationsföreläsning om att VÅGA ta ansvar för ditt eget liv. VÅGA att säga upp dig, bryta upp, flytta, skriva en bok, börja i kör eller något annat som du VILL göra. Marie berättar om olika tillfällen i livet som tagit henne vidare till nya utmaningar. Den här föreläsningen kan anpassas till din verksamhet, för behov och förutsättningar kan se olika ut.
Marie Niljung

Psykisk livräddning

Marie Niljung förklarar vad du får lära dig i hennes utbildning ”Psykisk livräddning”.

Visa föreläsningar med Marie Niljung

Referenser

Rekommenderar starkt Maries föreläsning om självmord; psykologiska olycksfall som kan förhindras. Marie berör, bildar och inger hopp. Passar alla som vill vara kompetenta medmänniskor. Jag är tacksam för att ha haft möjligheten!

Anders Boström, Sektionschef

Eda Kommun

Maries föreläsning om suicidprevention innehöll lika delar person, spetskompetens och värme i en härlig och berörande blandning. Tog med mig konkreta tips som jag kunde börja använda samma dag för att försöka bidra till en mer omtänksam värld. Tack Marie!

Caroline Kullberg, HR-strateg

Karlstad kommun

Marie är en av de mest engagerade och handlingskraftiga människorna jag känner. Hon är smart och har hjärtat på rätt ställe. En naturkraft.

Christian Dahlström, författare och frilansskribent

Christian Dahlström

Marie berör och engagerar med sin personliga historia och erfarenhet! Hennes rättframma sätt att tala om ett så angeläget och svårt ämne som självmord gör de svåra frågorna möjliga att diskutera och vända och vrida på. Kunskaperna hon delar med sig av och det intresse hennes föreläsningar väcker är mycket värdefulla i en tid då vi verkligen behöver se och bry oss om varandra!

Åsa Krantz, Fullmäktiges ordförande

Landstinget Sörmland

Marie's föreläsning rörande psykologiska olycksfall är otroligt gripande och lärande. Hon föreläser till en början med sitt eget hjärta i handen för att sedan väldigt pedagogiskt förklara hur alla kan hjälpa till. Hon förmedlar en stark känsla av att alla kan bidra, att alla kan spela en viktig roll och att alla kan rädda liv. Mycket stark föreläsning!

Jonas Axelson

C A G Security

Väldigt givande och tänkvärd föreläsning!

Sofia Lokind

Heimstaden

Tack Marie för att vi fick höra din historia, som förmedlades på ett väldigt värdigt sätt. Föreläsningen om psykologiska olycksfall har gett oss användbara verktyg. Budskapet att alla kan göra något förmedlades väldigt bra. Kan varmt rekommenderas!

Marina Asplund, Anhörigstrateg

Helsingborgs Stad

Marie är en väldigt duktig talare som blandar personlig erfarenhet med fakta. Hennes egna historia berör verkligen och det känns hur mycket hon brinner för ämnet. Redan från start blev man väldigt fängslad och engagerad i föreläsningen. Jag kan varmt rekommendera Marie som föreläsare, det är ett oerhört viktigt budskap att sprida och med hennes kunskap samt driv kommer man långt. Det kan vara väldigt tufft att prata om psykisk ohälsa men Marie gjorde det på ett sätt som samtidigt gav hopp för framtiden.

Gabriella Andersson, Head of Social Affairs

Lunds tekniska högskola

- Väldigt bra föreläsare och gripande föreläsning! - Tack för en fantastisk föreläsning! Kloka väl valda ord och väldigt berörande historia. Du är helt grym! Alla kan nog behöva påminnas om det här, tack för att du kämpar på med ett så viktigt arbete! - Fantastisk föreläsning fick nya tankar och lite mer förståelse för psykisk ohälsa. - Hennes historia var otroligt berörande och jag tyckte hon förmedlade sitt budskap på ett väldigt gripande och fint vis. Så oerhört viktigt ämne att prata mer om! - Oerhört bra, lärorikt och viktigt. Så glad att jag gick på föreläsningen!

Blandade röster från eleverna på Lunds tekniska högskola

Äntligen får jag chansen att lyssna på din föreläsning! Så proffsig du är och ett så viktigt budskap du har, som vi alla behöver höra och våga ta till oss.

Anna Arfelt

Det var så starkt och så bra. Och så underbart med en talare som är förberedd, kan sitt ämne, har tränat och därför kan ha sinnesnärvaro att hantera alla känslor som dyker upp. Ett fullblodsproffs som dessutom gör skillnad - på riktigt.

Annika R Malmberg

Maries föreläsning; en gripande och djupt berörande resa och en oerhörd kunskapsberikning kring ämnet psykiska olycksfall. Jag har arbetat med psykisk ohälsa och missbruk i 10 år, har en gedigen bunt utbildning inom psykologi, bland annat till legitimerad psykoterapeut där suicid givetvis ingår. Och ändå kändes Maries föreläsning helt ny. Hon föreläste på Hillringsbergs Rehabcenter för full sal, klienter och personal. ALLA väcktes. Samtalen under och efter vittnar om en törst och en ny ingång till det svåraste och Marie guidade in oss i frågorna och förståelsen med handfast empati och värme, därtill en lätthet, ett slags klargörande och ett klokt förenklande av hur man möter ämnet suicid. Efter att vi nu fått dela upplevelsen av Maries föreläsning och handledning så har vi alla ett gemensamt verktyg för att komma närmare varandra, att se varandra och våga gå in i det som skrämmer men också läker. Vi måste alla möta oss själva i den här frågan, det är svårt för det kan väcka så mycket oro och sorg i oss själva. Men med Maries förhållningssätt har vi fått en ny och lättare ingång till samtal om sårbarhet, känslor och tankar om suicid som gör det möjligt att se och förstå signaler och föregå psykiska olycksfall på ett sätt som kan rädda liv.

Karolina Midböe, Föreståndare

Hillringsbergs Rehabcenter

Marie ger ett professionell intryck, gav ett varmt och genuint intryck - men framförallt kompetent. Jag är stolt över att vi var modiga nog att lyfta detta svåra ämne. Tack Marie!

Helena, HR Direktör

DS Smith

Marie Niljung är en fantastisk föreläsare med ett tungt tema som suicid och psykisk ohälsa. Att bygga relationer, lära känna sina medarbetare och bry sig på riktigt är något som Marie lyfter fram och belyser på ett professionellt och hjärtligt sätt. Att vara empatiskt påträngande är viktigt för alla. I rollen som chef och arbetsgivare är detta förhållningssätt något som krävs av våra modiga och kompetenta chefer i Lessebo kommun. Tack Marie för en kompetenslyftande och givande dag.

Annika Roos Jansson, HR chef

Lessebo kommun
Skicka en icke-bindande förfrågan på Marie Niljung

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Marie Niljung
Marie Niljung

5 av 5 stjärnor

“Rekommenderar starkt Maries föreläsning om suicid; psykologiska olycksfall som kan förhindras. Marie berör, bildar och inger hopp. Passar alla som vill vara kompetenta medmänniskor. Jag är tacksam för att ha haft möjligheten!”

Anders Boström, Sektionschef Eda Kommun Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Marie Niljung