Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-02-blue

All förändring börjar med ett steg i rätt riktning

Nina Rung

Nina Rung

Nina Rung är kriminolog, genusvetare, debattör och en av initiativtagarna till Huskurage.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

5 av 5 stjärnor

Mycket bra och engagerande! Många blev berörda men vi blev också peppade att jobba med frågorna. En viktig föreläsning!

Elisabeth Viksten Eriksson - Rektor Visa alla referenser

Därför ska du boka Nina Rung

 • Ta del av tankeväckande föreläsningar som ger dig kunskap om normer, sexualbrott och lagstiftning.
 • Nina förmedlar kunskap, utmanar normer och ger er möjlighet att förändra och förbättra brottsförebyggande arbete. 
 • Med stor erfarenhet inom normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld, föreläser Nina med en tyngd och skärpa. Boka en föreläsning med Nina Rung via Athenas. 
Skicka en icke-bindande förfrågan på Nina Rung

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
About icon

Om Nina

Lecture icon

Föreläsningar

References icon

Referenser

Interviews icon

Artiklar

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum

Med föreläsningar som fokuserar på att problematisera och öka kunskapen om könsnormer och machokultur, uppmärksammar Nina om hur snäva roller kan leda till psykisk ohälsa och övergrepp. Ta del av inspirerande föreläsningar som ger dig kunskap om normer, sexualbrott, lagstiftning och hur du själv kan vara en del av ett förebyggande arbete.

Därför ska du boka Nina Rung

 • Ta del av tankeväckande föreläsningar som ger dig kunskap om normer, sexualbrott och lagstiftning.
 • Nina förmedlar kunskap, utmanar normer och ger er möjlighet att förändra och förbättra brottsförebyggande arbete. 
 • Med stor erfarenhet inom normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld, föreläser Nina med en tyngd och skärpa. Boka en föreläsning med Nina Rung via Athenas. 

Nina Rung är kriminolog och genusvetare med mångårig erfarenhet inom förebyggande arbete mot sexuella övergrepp och våld i nära relationer. 2001 började hon engagera sig i frågor om våld och sexualiserat våld kopplat till kön. Sedan dess har hon skaffat sig stor erfarenhet av normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld. Tillsammans med sin sambo Peter Rung har hon startat den ideella verksamheten Huskurage, ett initiativ med syfte att förhindra våld i nära relationer. Huskurage har idag växt till en landsomfattande organisation inom våldspreventivt arbete och används av Polisen som det enda brottsförebyggande verktyget inom detta område. Hon driver också podcasten ”C/o Rung” tillsammans med sin man.

Tidigare har Nina Rung varit verksam inom kvinnojoursrörelsen där hon har föreläst för unga och professionella om sexualiserat våld. Hon har även under flera års tid debatterat om sexualbrott, prevention och bemötande av unga som utsätts för brott. De senaste åren har Nina varit verksam inom Stockholmspolisen där hon utrett grovt våld i nära relationer samt våld och sexualiserat våld mot barn. Nina Rung har även utsetts till svensk barnrättsexpert inom EU-projektet Judex + som syftar till implementering av ett barnvänligare rättssystem. Nina Rung är en erfaren föreläsare och debattör som flitigt anlitas av bostadsbolag, kommuner och företag för att föreläsa om Huskurage och våld i nära relationer.  Med ett mål om ett jämställt samhälle där alla kan växa upp fria från våld och övergrepp, föreläser Nina om ett förändringsarbete som startar med kunskap. Med fokus på brottsförebyggande verktyg och kunskap kan vi tillsammans välja vilket samhälle vi vill leva i. Tillsammans kan vi göra skillnad.

I oktober tilldelades Nina 2020 års Zaida Catalán-pris. Det hedersvärda priset delas ut av Grön Ungdom i juristen, politikern och människorättskämpen Zaida Cataláns anda. Såhär lyder inledningen av den otroliga motiveringen:

Nina Rung tilldelas årets Zaida Catalán-pris. Kriminologen och föreläsaren Nina Rung verkar i Zaidas anda genom att tvärvetenskapligt och outtröttligt arbeta mot övergrepp av utsatta, både i praktiken, som processledare och tidigare utredare men också opinionsbildande…”

År 2020 grundade Nina och Peter Rung bokförlaget Rebelbooks därför att de ville ge ut böcker de tycker saknas. I Februari 2021 släpptes STORA PORRBOKEN – en bok om pornografins konsekvenser skriven av 16 experter och skribenter. Det är den enda och första i sitt slag som beskriver porrens konsekvenser, hur den påverkar vår hjärna, vårt hjärta och våra handlingar.

År 2022 släppte Nina Rung boken Sexualitet, samtycke och relationer, en bok skriven för att ge fördjupad kunskap till alla lärare och rektorer. Boken innehåller ämnesguider för 16 ämnen och en modell för systematiskt kvalitetsarbete inom sexualitet, samtycke och relationer.

Foto: Ewa Stackelberg

Visa föreläsningar med Nina Rung
Nina Rung föreläsning

Sexualitet, samtycke och relationer

I och med nya läroplanen Lgr22, samt nya skrivningar inom kunskapsområdet Sexualitet, samtycke och relationer som från och med höstterminen börjar gälla ställs nu ännu högre krav på lärare och rektorer för att möta de nya kraven. Ökade krav på att ge eleverna kunskap om hur könsnormer påverkar valmöjligheter, hur sunda och osunda relationer ser ut, hedersvåld och kritiska samtal om porr är del av vad eleverna återkommande ska få ta del av.

Föreläsningen utgår från den nya läroplanens skrivelser och ger ökad förståelse för just könsnormer, relationer, våld, utsatthet och samtal om porr.

 

Nina Rung föreläsning

Könsnormer, brott och sexuell integritet

 • En föreläsning som är anpassad för skola och lärare. Ta del av ett föredrag som lyfter ämnen som könsnormer, sexuell integritet och sexuellt våld.
 • Enligt Barnkonventionen har alla barn rätt till information och upplysning om sina rättigheter. Nina Rung utbildar elever om hur rättsapparaten samt lagstiftningen fungerar och vad snäva föreställningar om normer kan leda till. 
 • Ta del av en viktig föreläsning som utgör en grund för lärare att fortsätta utveckla arbetet kring normer, sexualundervisning och förebyggande av övergrepp.
Nina Rung föreläsning

Humant bemötande, våld i nära relationer och utsatthet

 • En föreläsning som är anpassad för myndigheter. Ta del av ett föredrag som upplyser om bemötande, konsekvenser av övergrepp och praktik av lagstiftning och normer.
 • Med en ambition att fler ska leva fria från våld och övergrepp föreläser Nina för poliser och rättsvårdande instanser om humant bemötande, våld i nära relationer och utsatthet.
 • Få förståelse för ungas och vuxnas utsatthet och skaffa dig de rätta verktygen för att förebygga och förhindra våld.

 

Nina Rung föreläsning

Våldsförebyggande arbete och prevention mot våld

 • En föreläsning som är anpassad för kommuner. Ta del av föredrag som lyfter ämnen som våldsförebyggande arbete och prevention kring våld och sexuellt våld.
 • Kommuner har ansvar för både unga och vuxnas trygghet och skydd. Nina Rung föreläser om hur detta arbete kan stärkas genom att utbilda socialtjänst, skola och vård i bemötande, agerande och hur de genom samverkan kan arbeta förebyggande. 
 • Få kunskap i ungas utsatthet på nätet i dagens digitaliserade värld och hur du kan arbeta mot de yttersta konsekvenserna – våld och sexuellt våld. 
Nina Rung föreläsning

Förändra och förbättra företagskulturen

 • En föreläsning som är anpassad för företag. Ta del av ett föredrag som ökar din kunskap om våld, sexualiserat våld och sexuella trakasserier.
 • Genom att öka kunskapen om sexualbrott kan fler företag både förebygga och agera kraftfullt mot såväl sexuella trakasserier på arbetsplatsen som att förebygga sexualbrott och utsatthet i hem.
 • Nina förmedlar kunskap, utmanar normer och ger er möjlighet att förändra och förbättra företagskulturen.
 • Genom att medvetandegöra personal och kunder underlättar Nina arbetet att bidra till en samhällsförändring som gör skillnad i människors liv.
Nina Rung föreläsning

Moderator, panelsamtal och inledningstalare

 • Nina Rung är även efterfrågad och erfaren moderator som med träffsäkerhet och professionalism kan leda ert evenemang i ämnen som hon också föreläser kring.

Referenser

Mycket bra och engagerande! Många blev berörda men vi blev också peppade att jobba med frågorna. En viktig föreläsning!

Elisabeth Viksten Eriksson

Rektor

Intressant och tydlig

Jonna Welander

Karlshamns kommun

Det var en mycket lyckad föreläsning och allt fungerade på bästa sätt.

Mikael Rundh

Rektor

Mycket bra, berörande och obehagligt ärligt. Nina levererar den osminkade sanningen på en helt perfekt nivå, det knyter sig i magen där det ska knyta sig och samtidigt blandas det med en del lättsamma inlägg som bjuder in till ett och annat igen skratt. Måtte Nina aldrig sluta med det hon gör!

Borås Näringsliv

Fantasisk som föreläsare. Med humor och allvar fångar Nina allas uppmärksamhet. Jättebra innehåll på föreläsningen och anpassat efter det behov vår skola hade.

Förstelärare

Berzeliusskolan

Det var en fantastisk föreläsning. Nina är en retoriker av rang och hon förmedlar sitt budskap med engagemang och kunskap. Väl bottnad i vad hon pratar om. Alla lärare jag pratade med efteråt var lyriska över föreläsningen trots att det var ett tungt ämne.

Carina Lindby, Verksamhetsutvecklare, ledningsstöd UAF

Region Gotland

Jättenöjda. Jag har fått jättemycket bra feedback från alla som var där. Relevant innehåll, jättebra föreläsning och Nina är oerhört intressant att lyssna på.

Skolsköterska

Skara Kommun
Skicka en icke-bindande förfrågan på Nina Rung

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Nina Rung
Nina Rung

5 av 5 stjärnor

Mycket bra och engagerande! Många blev berörda men vi blev också peppade att jobba med frågorna. En viktig föreläsning!

Elisabeth Viksten Eriksson - Rektor Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Nina Rung