Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-05

Föreläsningar om mat och måltider kopplat till historia, nutid och framtid

Richard Tellström

Måltidsforskare, Sommarpratare och känd från Historieätarna. Richard visar vägen till en billigare, hälsosammare och miljövänligare kost.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

5 av 5 stjärnor

Rolig, inspirerande, lärorik och tankeväckande.

Hans Lindgren Region Blekinge Visa alla referenser

Därför ska du boka en Richard Tellström föreläsning

 • Boka en inspirerande föreläsning som bjuder på en bred kunskap om mat och måltider kopplat till historia, nutid och framtid.
 • Få kunskap om dieter, olika matmetoder och hur samt varför de har uppstått och fortsätter att uppstå.
 • Lär er om vilka de stora drivkrafterna varit bakom matutvecklingen och hur mat- och ättrender påverkar livsmedelsutvecklingen
 • Ta del av en underhållande föreläsning med en sann expert och eldsjäl inom mat och kultur.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Richard Tellström

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Njutningsmedel, statussymbol, terapi och ett fönster in till din identitet. Mat är så mycket mer än en näringskälla. Undersökningar har visat att ditt brödval kan avslöja vilket parti du röstar på, att man kan väcka undernärda åldringars aptit med historiskt korrekt servering och att frukosten är dagens viktigaste måltid – för den som tycker om att äta frukost. Richard Tellström har medverkat i program som Historieätarna och kan berätta vad det du har på tallriken säger om dig. Boka en föreläsning med Richard Tellström hos oss på Athenas!

Därför ska du boka en Richard Tellström föreläsning

 • Boka en inspirerande föreläsning som bjuder på en bred kunskap om mat och måltider kopplat till historia, nutid och framtid.
 • Få kunskap om dieter, olika matmetoder och hur samt varför de har uppstått och fortsätter att uppstå.
 • Lär er om vilka de stora drivkrafterna varit bakom matutvecklingen och hur mat- och ättrender påverkar livsmedelsutvecklingen
 • Ta del av en underhållande föreläsning med en sann expert och eldsjäl inom mat och kultur.

Torkade pellets innehåller allt vi behöver för att överleva: näring, energi och fibrer. Det är mycket billigare och dessutom mer miljövänligt än “riktig” mat. Ändå väljer vi att inte äta det. Varför? Richard Tellström forskar i hur vi människor gör när vi väljer mat och vad maten säger om oss, våra förfäder och den tid vi lever i.

Richard Tellström är etnolog, mathistoriker och docent i måltidskunskap. Han föreläser, jobbar som lärare i etnologi vid Stockholms universitet och expert vid Institutionen för stad och land; SLU Future Food, Sveriges lantbruksuniversitet.

Tellström har medverkat som redaktör och historisk researcher i tv-program som HistorieätarnaLandet Brunsås, Bye Bye Sverige och långfilmer som Sameblod och Den allvarsamma leken. Hans sommarprat i P1 2017 blev snabbt ett av de mest lyssnade.

Han är författare inom området matkultur med uppskattade verk bakom sig som Från krog till krog: svenskt uteätande under 700 år (2018) ut som han skrivit tillsammans med Håkan Jönsson, Hunger och törst : svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör (2015)

Richard Tellström har en bred vinkel på sina föreläsningar som anpassas efter målgrupp, allt från den breda allmänheten till måltidspersonal på skolor och i offentliga verksamheter.

“Vi äter inte för att överleva, utan för att leva.”

Det är samma längtan efter nytt som gör att vi behöver nya filmer, nytt klädmode och nya böcker.

Vi väljer helt enkelt variation för att nya ideal utmanar vårt tänkande. På samma sätt söker vi också variation i vår mat, som också är ett kulturellt uttryck.

Vilka råvaror du använder, hur du väljer att tillaga och servera – allt detta säger något om samhället du lever i, dina värderingar och idéer om vilka grupper du vill tillhöra.

Boka en lärorik och inspirerande föreläsning med Richard Tellström!

Foto: Magnus Norlén

Visa föreläsningar med Richard Tellström

  Richard Tellström föreläsning

  Hållbarhet är mer komplext än att äta vegetariskt

  Richard Tellström föreläser om matens och måltiders relation till FN:s 17 hållbarhetsmål. Det är en blandning av historiska, samtida och framtida aspekter på hållbarhet kopplat till livsmedel, matlagning och måltider.

  Allt från svensk matkulturs relation till hållbarhet, till hur man kan tänka kring hållbarhetsstämplar och bäst-före-datum. Vad är hållbarhet? Hur ska vi äta hållbart? Vilka livsmedel är hållbara? Hur är det med dieter och kost-avvikelser?

  Målgruppen för föreläsningen kan vara livsmedelsprofessionella såväl som den breda allmänheten. Föreläsningen kan kopplas till en workshop.

  Richard Tellström föreläsning

  Mattrender under och efter Coronan – En möjlig helt ny matkultur kanske träder fram

  Richard Tellström förklarar och föreläser om mattrender över tid och vad det egentligen är för något. Han förklarar skillnader mellan mode, trend och grundvärderingar. Under 2020 fick vi första gången en global pandemi med Covid-19 (Corona) samtidigt som vi hade både ett globalt livsmedelssystem och i hög grad globala värderingar som t.ex. klimatmål. Det finns en möjlighet att krisen helt förändrar människors värderingar, och därmed framtida konsumtionsmönster.

  Han talar om vilka de stora drivkrafterna varit bakom matutvecklingen och hur mat- och ättrender påverkar livsmedelsutvecklingen, och hur vi redan nu hunnit med pandemins två första faser, men att det nu återstår en lång limbofas innan vi är framme vid ett post-Corona-tillstånd om några år.

  Målgrupp kan vara folk i alla branscher som jobbar med att läsa av marknader och behöver ett nytt perspektiv, alla de som arbetar med att försöka förstå vad Covid-19-pandemin gör med människors värderingar, politiska regleringar och stöd, och ekonomins upp- och nedgång. men även för en bred allmänhet!

  Richard Tellström föreläsning

  Mat och måltid som ett uttryck för människors värderingar

  Idag äter människan inte för att överleva, utan för att leva i gemenskap.

  En föreläsning som går igenom mat genom tiderna som kultur, och måltider som ett uttryck för värderingar och tankar genom tider – med fokus på idag.
  Om varför vi äter så olika genom livet och vad som får oss att följa dieter och mattrender. Även om hur och varför vi ändrar matideal beroende på om vi lever själva, med partner eller familj.
  En spännande och lärorik föreläsning om matkulturens ständiga förändring med fokus på måltiden som social gemenskap, kulturell tillhörighet och vardaglig mening.

  Målgrupp kan vara omsorgspersonal på offentlig verksamhet, kökspersonal i skolor och alla som arbetar med utbildning, men även den breda allmänheten.

  Richard Tellström föreläsning

  Matkultur- och restauranghistoria

  Richard Tellström föreläser om den svenska och skandinaviska matkulturens utveckling under de senast 1000 åren. Ett fokus på på de olika politiska, tekniska, och smakmässiga förändringarna. Vad som driver matkulturens utveckling och förändring.

  Nedslag kan göras under speciella tidsepoker som 1600-tal, 1700-tal och 1800-tal, men även senare såsom 1930-tal eller 1980-tal.

  Målgrupp kan vara museiföreningar och restaurangbransch men även den bred allmänheten.

  Richard Tellström föreläsning

  Mat på museum och att ställa ut mat

  En föreläsning om hur matkultur, matvanor, matlagning och annat köksarbete kan gestaltas i museimiljöer.

  Skillnaden mellan att gestalta matkultur som maträtt och som matlagning, arbetsroller och sysslor och om hur man kan skapa aktivitet och engagemang bland museibesökare för historisk matkultur genom köket, dess föremål och redskap.

  Målgrupp är exempelvis de som arbetar med kulturfrågor, museer och kulturarv på olika sätt.

Referenser

Våra förväntningar uppfylldes med råge. Det kändes som han gjort föreläsningen enbart för oss. Vi kände oss priviligierade.

Helena Svedrin, lärare

Ölands utbildningscenter

Richard är oerhört bra och intressant att lyssna på, speciellt om man jobbar med mat som vi gör. Hade gärna haft en ännu längre frågestund då vi verkligen fick bra input till vår verksamhet då. Stort tacK!

Sofia Olsson, Chef Innovation & konceptutveckling

ICA Sverige AB

Superbra! Richard var väldigt intressant och aktuell.

Eva Helén - Utvecklingsstrateg

Södertälje Kommun

Engagerad och tog sig tid före och efter föreläsningen med frågor.

Beng Lindholm - Verksamhetsansvarig

Österbybruks Herrgård

Richard är en mycket trevlig och engagerad föreläsare. Han bjöd våra åhörare på en spännande "resa" kring julmatens historia. Åhörargruppen visade stort intresse och vi fick mycket positiva kommentarer om föreläsningen efteråt.

Pernilla Karlstedt, Aktivitetssamordnare

Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Den var väldigt givande och låg på en väl avvägd nivå för målgruppen. Vi tyckte framförallt om att det gavs konkreta tips på hur en hembygdsgård kan jobba för att inkludera med historisk mat och mat generellt. Det var lätt att hänga med men var fortfarande kunskaps och informations-späckat så vi och deltagarna är glada för att det spelas in så att man kan ta del av all kunskap ännu en gång. Föreläsningen nådde verkligen upp till våra förväntningar!

Hushållningssällskapet Västra

Otroligt nöjda, föreläsaren har en hög närvaro och förmedlade väldigt relevant kunskap i ett format som jag upplever både lättillgängligt och faktaspäckat. Nådde verkligen väl fram till målgruppen för det här tillfället!

Josefin Uhnbom, Strateg

Region Sörmland

Mycket uppskattad föreläsning av Richard och passade perfekt till temat. Perfekt med kopplingen lantbruk, mat och historia. Det kopplat med mycket humor passade perfekt.

Martin Claeson, Mässansvarig, affärsutvecklare

AT Event
Skicka en icke-bindande förfrågan på Richard Tellström

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Richard Tellström
Richard Tellström

5 av 5 stjärnor

Rolig, inspirerande, lärorik och tankeväckande.

Hans Lindgren Region Blekinge Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Richard Tellström