Laddar innehåll ...

Richard Tellström - Måltidsforskare, mathistoriker och etnolog

Richard Tellström

Måltidsforskare, mathistoriker och etnolog

Njutningsmedel, statussymbol, terapi och ett fönster in till din identitet. Mat är så mycket mer än en näringskälla. Undersökningar har visat att ditt brödval kan avslöja vilket parti du röstar på, att man kan väcka undernärda åldringars aptit med historiskt korrekt servering och att frukosten är dagens viktigaste måltid – för den som tycker om att äta frukost. Richard Tellström har medverkat i program som Historieätarna och kan berätta vad det du har på tallriken säger om dig. Boka honom hos Athenas!

Kostnadsfri förfrågan

Skicka oss en förfrågan. Du får snabbt svar på vilka möjligheter som finns.
Det är naturligtvis helt oföpliktande.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Torkade pellets innehåller allt vi behöver för att överleva: näring, energi och fibrer. Det är mycket billigare och dessutom mer miljövänligt än “riktig” mat. Ändå väljer vi att inte äta det. Varför? Richard Tellström forskar i hur vi människor gör när vi väljer mat och vad maten säger om oss, våra förfäder och den tid vi lever i.

Richard Tellström är etnolog, mathistoriker och docent i måltidskunskap. Han föreläser, jobbar som lärare i etnologi och har medverkat som redaktör och historisk researcher i tv-program som HistorieätarnaLandet Brunsås, Bye Bye Sverige och långfilmer som Sameblod och Den allvarsamma leken. 2015 utkom hans bok Hunger och törst: svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör. Hans sommarprat i P1 2017 blev snabbt ett av de mest lyssnade.

“Vi äter inte för att överleva, utan för att leva.”

Det är samma längtan efter nytt som gör att vi behöver nya filmer, nytt klädmode och nya böcker. Vi väljer helt enkelt variation för att nya ideal utmanar vårt tänkande. På samma sätt söker vi också variation i vår mat, som också är ett kulturellt uttryck.

Vilka råvaror du använder, hur du väljer att tillaga och servera – allt detta säger något om samhället du lever i, dina värderingar och idéer om vilka grupper du vill tillhöra.

Boka en föreläsning med Richard Tellström!

    Vad berättar maten om dig?

    • Kontakta oss på Athenas för att boka en skräddarsydd föreläsning med Richard Tellström!
Relaterade Föreläsare

Föreläsningsområden