Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter
profile-cover-generic-01-blue

Föreläsningar om mat och måltider kopplat till historia, nutid och framtid

Richard Tellström - Måltidsforskare, mathistoriker och etnolog

Richard Tellström

Måltidsforskare, Sommarpratare och känd från Historieätarna. Richard visar vägen till en billigare, hälsosammare och miljövänligare kost.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum
Skicka en oförpliktande förfrågan på Richard Tellström

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Njutningsmedel, statussymbol, terapi och ett fönster in till din identitet. Mat är så mycket mer än en näringskälla. Undersökningar har visat att ditt brödval kan avslöja vilket parti du röstar på, att man kan väcka undernärda åldringars aptit med historiskt korrekt servering och att frukosten är dagens viktigaste måltid - för den som tycker om att äta frukost. Richard Tellström har medverkat i program som Historieätarna och kan berätta vad det du har på tallriken säger om dig. Boka en Richard Tellström föreläsning hos oss på Athenas!

Torkade pellets innehåller allt vi behöver för att överleva: näring, energi och fibrer. Det är mycket billigare och dessutom mer miljövänligt än “riktig” mat. Ändå väljer vi att inte äta det. Varför? Richard Tellström forskar i hur vi människor gör när vi väljer mat och vad maten säger om oss, våra förfäder och den tid vi lever i.

En Richard Tellström föreläsning ger dig/er:

 • Bred kunskap om mat och måltider kopplat till historia, nutid och framtid
 • En underhållande föreläsning med en sann expert och eldsjäl inom mat och kultur
 • Kunskap om dieter, olika matmetoder och hur samt varför de har uppstått och fortsätter att uppstå

Richard Tellström är etnolog, mathistoriker och docent i måltidskunskap. Han föreläser, jobbar som lärare i etnologi och har medverkat som redaktör och historisk researcher i tv-program som HistorieätarnaLandet Brunsås, Bye Bye Sverige och långfilmer som Sameblod och Den allvarsamma leken. 2015 utkom hans bok Hunger och törst: svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör. Hans sommarprat i P1 2017 blev snabbt ett av de mest lyssnade. Hösten 2018 kom Richard Tellströms bok ”Från krog till krog: svenskt uteätande under 700 år” ut som han skrivit tillsammans med Håkan Jönsson.

Richard Tellström har en bred vinkling på sina föreläsningar, och dem kan passa allt från allmänheten till måltidspersonal på skolor och i offentliga verksamheter.

“Vi äter inte för att överleva, utan för att leva.”

Det är samma längtan efter nytt som gör att vi behöver nya filmer, nytt klädmode och nya böcker. Vi väljer helt enkelt variation för att nya ideal utmanar vårt tänkande. På samma sätt söker vi också variation i vår mat, som också är ett kulturellt uttryck.

Vilka råvaror du använder, hur du väljer att tillaga och servera – allt detta säger något om samhället du lever i, dina värderingar och idéer om vilka grupper du vill tillhöra.

Boka en föreläsning med Richard Tellström!

Visa föreläsningar med Richard Tellström

  Richard Tellström föreläsning

  Hållbarhet är mer komplext än att äta vegetariskt

  • Richard Tellström föreläser om matens och måltiders relation till FN:s 17 hållbarhetsmål. Det är en blandning av historiska, samtida och framtida aspekter på hållbarhet kopplat till livsmedel, matlagning och måltider.
  • Allt från svensk matkulturs relation till hållbarhet, till hur man kan tänka kring hållbarhetsstämplar och bäst-före-datum.
  • Vad är hållbarhet? Hur ska vi äta hållbart? Vilka livsmedel är hållbara? Hur är det med dieter och kost-avvikelser?
  • Målgruppen för föreläsningen kan vara livsmedelsprofessionella såväl som den breda allmänheten.
  • Föreläsningen kan kopplas till en workshop.

  Richard Tellström föreläsning

  Mattrender idag, förr och framåt – spaning mot framtid och historia

  • Richard Tellström förklarar och föreläser om mattrender över tid och vad det egentligen är för något. Han förklarar skillnader mellan mode, trend och grundvärderingar.
  • Vilka de stora drivkrafterna varit bakom matutvecklingen och hur mat- och ättrender påverkar livsmedelsutvecklingen.
  • Målgrupp kan vara folk i alla branscher som jobbar med att läsa av marknader och behöver ett nytt perspektiv, men även för en bred allmänhet!

  Richard Tellström föreläsning

  Mat och måltid som ett uttryck för människors värderingar

  • Idag äter människan inte för att överleva, utan för att leva i gemenskap.
  • En föreläsning som går igenom mat genom tiderna som kultur, och måltider som ett uttryck för värderingar och tankar genom tider – med fokus på idag.
  • Om varför vi äter så olika genom livet och vad som får oss att följa dieter och mattrender. Även om hur och varför vi ändrar matideal beroende på om vi lever själva, med partner eller familj.
  • En spännande och lärorik föreläsning om matkulturens ständiga förändring med fokus på måltiden som social gemenskap, kulturell tillhörighet och vardaglig mening.
  • Målgrupp kan vara omsorgspersonal på offentlig verksamhet, kökspersonal i skolor och alla som arbetar med utbildning, men även den breda allmänheten.

  Richard Tellström föreläsning

  Matkultur- och restauranghistoria

  • Richard Tellström föreläser om den svenska och skandinaviska matkulturens utveckling under de senast 1000 åren. Ett fokus på på de olika politiska, tekniska, och smakmässiga förändringarna. Vad som driver matkulturens utveckling och förändring.
  • Nedslag kan göras under speciella tidsepoker som 1600-tal, 1700-tal och 1800-tal, men även senare såsom 1930-tal eller 1980-tal.
  • Målgrupp kan vara museiföreningar och restaurangbransch men även den bred allmänheten.

  Mat på museum och att ställa ut mat

  • En föreläsning om hur matkultur, matvanor, matlagning och annat köksarbete kan gestaltas i museimiljöer.
  • Skillnaden mellan att gestalta matkultur som maträtt och som matlagning, arbetsroller och sysslor och om hur man kan skapa aktivitet och engagemang bland museibesökare för historisk matkultur genom köket, dess föremål och redskap.
  • Målgrupp är exempelvis de som arbetar med kulturfrågor, museer och kulturarv på olika sätt.
Skicka en oförpliktande förfrågan på Richard Tellström

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Richard Tellström