Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Richard Tellström

Richard Tellström föreläser om hur mat speglar vår samtid, historia och framtid med forskningsbaserade insikter och fängslande berättelser.

Fråga om pris och datum Fråga om pris och datum

5.00 av 5

Toppbetyg!
Foto: Magnus Norlén

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Richard Tellström

5 av 5

Våra förväntningar uppfylldes med råge. Det kändes som han gjort föreläsningen enbart för oss. Vi kände oss priviligierade.

Helena Svedrin, lärare

Ölands utbildningscenter

Läs alla recensioner
Boka Richard

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Richard Tellström

Därför ska du boka Richard Tellström

  • Ger nya insikter om hur matval speglar identitet, samhälle och kultur.
  • Bjuder på fängslande berättelser från svensk mathistoria till framtidens mat.
  • Skräddarsyr varje föreläsning med expertis, värme och träffsäkerhet.

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Richard Tellström

Matens berättelser från historia till framtid

Richard Tellström är en av Sveriges mest anlitade experter på matens kulturella betydelse. Med passion för både historia och samtid ger han publiken nya perspektiv på något så vardagligt och avgörande som det vi lägger på tallriken.

Föreläsningarna anpassas alltid efter publik, tema och sammanhang. Oavsett om det handlar om framtidens hållbara livsmedel eller måltidens roll i samhället får du en föreläsning som både engagerar och fördjupar.

Om Richard Tellström

Richard Tellström är docent i måltidskunskap, etnolog och en välkänd expert på matkultur. Han har forskat i svensk mathistoria, medverkat i tv-program som HistorieätarnaLandet Brunsås och Bye Bye Sverige, samt varit historisk rådgivare för långfilmer som Sameblod och Den allvarsamma leken.

Han är också författare till flera uppmärksammade böcker, bland annat Hunger och törst och Från krog till krog samt den mathistoriska boken ”Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år” som nominerades till Augustpriset 2024. Med akademisk tyngd och berättarglädje lyfter han matens roll i samhället som statusmarkör, identitetsbygge och kulturbärare. Hans föreläsningar är lika relevanta för den breda allmänheten som för måltidspersonal, hållbarhetsstrateger och utbildningssammanhang.

 

Boka en föreläsning med Richard Tellström

  • Fängslande teman om matens roll i historien, samtiden och framtiden
  • Kombination av forskning, humor och berättelser som fångar publiken
  • Perfekt för konferensen, kickoffen eller när ni vill skapa ny energi på scen

 

Inspirerande och annorlunda inslag till ert nästa event

Vill ni ha något roligt, träffsäkert och lite annorlunda på programmet? Richard Tellströms föreläsningar är ett uppskattat inslag på kickoffer, konferenser och utbildningsdagar. Han blandar kunskap, kulturhistoria och smakrik underhållning.

Med maten som spegelbild av vår samtid får publiken både skratta, känna igen sig och tänka nytt. Perfekt när ni vill skapa energi, nyfikenhet och gemenskap under ert nästa event.

 

Så blir maten en nyckel till att förstå samhälle, värderingar och framtid

Mat är inte bara näring. Den är identitet, relation och samhällsspegel. I sina föreläsningar visar Richard Tellström hur våra matval påverkas av tidens ideal, kulturella normer och individuella värderingar. Varför vi följer dieter, hur måltider skapar tillhörighet och hur våra matvanor förändras genom livet är en del av berättelsen om maten.

Samtidigt lyfter han maten som en strategisk framtidsfråga. Genom konkreta exempel visar han hur hela livsmedelskedjan hänger ihop med hållbarhet, konsumtionsmönster och värderingsförskjutningar. Föreläsningarna ger nya perspektiv på hur historiska mönster och samtida trender påverkar både vad vi äter och varför.

Oavsett om publiken består av beslutsfattare, måltidspersonal eller allmänhet får de med sig kunskap som engagerar, underhåller och inspirerar till nya sätt att se på maten och samhället vi lever i.

Foto: Ewa Ahlin

Kundrecensioner

5 av 5

Våra förväntningar uppfylldes med råge. Det kändes som han gjort föreläsningen enbart för oss. Vi kände oss priviligierade.

Ölands utbildningscenter

Richard Tellström

5 av 5

Richard är oerhört bra och intressant att lyssna på, speciellt om man jobbar med mat som vi gör. Hade gärna haft en ännu längre frågestund då vi verkligen fick bra input till vår verksamhet då. Stort tacK!

ICA Sverige AB

Richard Tellström

5 av 5

Superbra! Richard var väldigt intressant och aktuell.

Södertälje Kommun

Richard Tellström

5 av 5

Engagerad och tog sig tid före och efter föreläsningen med frågor.

Österbybruks Herrgård

Richard Tellström

5 av 5

Richard är en mycket trevlig och engagerad föreläsare. Han bjöd våra åhörare på en spännande "resa" kring julmatens historia. Åhörargruppen visade stort intresse och vi fick mycket positiva kommentarer om föreläsningen efteråt.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Richard Tellström

5 av 5

Otroligt nöjda, föreläsaren har en hög närvaro och förmedlade väldigt relevant kunskap i ett format som jag upplever både lättillgängligt och faktaspäckat. Nådde verkligen väl fram till målgruppen för det här tillfället!

Region Sörmland

Richard Tellström

5 av 5

Mycket uppskattad föreläsning av Richard och passade perfekt till temat. Perfekt med kopplingen lantbruk, mat och historia. Det kopplat med mycket humor passade perfekt.

AT Event

Richard Tellström

5 av 5

Den var väldigt givande och låg på en väl avvägd nivå för målgruppen. Vi tyckte framförallt om att det gavs konkreta tips på hur en hembygdsgård kan jobba för att inkludera med historisk mat och mat generellt. Det var lätt att hänga med men var fortfarande kunskaps och informations-späckat så vi och deltagarna är glada för att det spelas in så att man kan ta del av all kunskap ännu en gång. Föreläsningen nådde verkligen upp till våra förväntningar!

Richard Tellström

5 av 5

Han var över förväntan bra. Helt fantastisk!

Bromma Stadsdelsförvaltning

Richard Tellström

5 av 5

Lysande, till fullo.

Traktörklubben

Richard Tellström

5 av 5

Föreläsningen var i toppklass. Han fångade upp precis det jag ville få fram!

Skövde kommun / Måltidschef

Richard Tellström

Betygsatt 5.00/5 baserat på 11 Kundrecensioner

Föreläsningar

Richard Tellström föreläsning:

Mathistoriska föredrag och om samtidens matideal – Skräddarsys

Detta är ett inspirerande föredrag för dig som är nyfiken på både det historiska och samtida kring mat. Innehållet kan anpassas efter intresse och publikens fokus. Fråga gärna efter mer specifika teman.

Just nu finns möjlighet till att få ta del av unika föredrag i vart och ett av följande ämnen, och där varje temaföredrag kan göras mellan 45 till 90 minuter långt:

  • Svensk mathistoria från medeltiden till idag
  • Kräftskivan, skaldjur och svenska surf and turf-rätter
  • Julens maträtter genom tiderna
  • Smörgåsbordets historia och nytolkningar
  • Historieätarna och hur en mathistorisk tv-serie görs
  • Restaurangens utveckling i Sverige från medeltid till nutid
  • Kretas matkultur från antiken till dagens medelhavsdiet
  • Matkulturen när dagens pensionärer växte upp, med fokus på 1930-1950-talens matvanor
  • Tårtornas, kafferepets och kakornas kulturhistoria
  • Matkultur på 1500-talet i både slott och koja
  • Nutida mattrender, specialkost och framtidsfrågan om insekter som livsmedel
  • Barockens och stormaktstidens mattraditioner
  • Svenskarnas relation till fransk, amerikansk och brittisk-italiensk matkultur

För vem passar föreläsningen?
Föreläsningen är perfekt för alla som är intresserade av matkulturens utveckling. Den kan bokas av allt från museer och bibliotek till restaurangutbildningar och kulturföreningar. Innehållet går att skräddarsy efter både tema och publik.

Gör en förfrågan: Richard Tellström Mathistoriska föredrag och om samtidens matideal – Skräddarsys

Richard Tellström föreläsning:

Framtidsmat – Science eller science fiction – Om att hållbarhet är mer komplext än att äta vegetariskt

Hur hänger våra måltider ihop med hållbarhet? Den här föreläsningen utforskar sambandet mellan mat, måltider och de globala hållbarhetsmålen. Perspektiven sträcker sig från det historiska till det samtida och vidare mot framtidens matvanor och livsmedelssystem.

Föreläsningen behandlar:

  • Matens och måltidens relation till FN:s 17 hållbarhetsmål
  • Hållbarhet i svensk matkultur som etiskt och praktiskt förhållningssätt
  • Samband mellan jordbruk, livsmedelsuppköp och matlagning i kök både hemma och i restaurang
  • Hållbara livsmedel, hantering av bäst före-datum och minskat matsvinn
  • Balansen mellan måltidsgemenskap och individuell kosthållning som dieter och avvikelser
  • Vikten av att äta för gemenskapens skull och skapa hållbara måltidstraditioner
  • Kopplingar till regeringens livsmedelsstrategi
  • Möjlighet till praktisk workshop i anslutning till föreläsningen

För vem passar föreläsningen?
Föreläsningen riktar sig till både livsmedelsprofessionella och personer som arbetar med hållbarhet i andra sammanhang. Den passar också för en bred allmänhet som vill få nya perspektiv på hur mat, måltider och hållbar utveckling hänger ihop.

Gör en förfrågan: Richard Tellström Framtidsmat – Science eller science fiction – Om att hållbarhet är mer komplext än att äta vegetariskt

Richard Tellström föreläsning:

Mattrender idag, förr och framåt – Spaning mot framtid och/eller historia

Vad är egentligen en mattrend och hur skiljer den sig från matmode eller långsiktiga värderingsförändringar? I detta föredrag får du en tydlig genomgång av hur mattrender vuxit fram genom historien och hur de påverkar framtidens livsmedel.

Föreläsningen behandlar:

  • Vad mattrender är och hur de skiljer sig från mode och paradigm
  • Konsumtionsförändringar och drivkrafter bakom matutveckling
  • Hur ättrender påverkar livsmedelsbranschen över tid
  • Exempel på historiska och nutida mattrender
  • Framtidsspaningar inom matområdet och deras möjliga påverkan
  • Hur branscher kan tolka trender för att förstå förändrade marknader

För vem passar föreläsningen?
Föreläsningen riktar sig till alla som arbetar med att förstå marknader, konsumentbeteenden eller framtidsspaning. Den passar även en bred allmänhet som vill förstå hur mat och samhällsutveckling hänger ihop.

Gör en förfrågan: Richard Tellström Mattrender idag, förr och framåt – Spaning mot framtid och/eller historia

Richard Tellström föreläsning:

Tidsandans matkultur - Att äta för att uttrycka sina värderingar

Hur speglar våra måltider de värderingar vi bär på? Den här föreläsningen utforskar maten som en spegel av tidsandan, och hur våra livsval, relationer och ideal avspeglas i vad, hur och med vem vi äter.

Föreläsningen tar upp:

  • Mat och måltider som kulturellt uttryck – då och nu
  • Hur vi samtalar och lever genom maten, inte bara för att överleva utan för att höra till
  • Varför våra matval förändras med ålder, relationer och sociala sammanhang
  • Vad som får oss att följa dieter och matideal
  • Måltiden som social gemenskap, kulturell identitet och vardagsritual
  • Matkulturens förändring över tid med särskilt fokus på samtiden

För vem passar föreläsningen?
Föreläsningen är relevant för omsorgspersonal, skolmåltidspersonal och de som arbetar med utbildning. Den passar också en bred allmänhet som vill förstå matens roll i vardagsliv, värderingar och samhällsutveckling.

Gör en förfrågan: Richard Tellström Tidsandans matkultur - Att äta för att uttrycka sina värderingar

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Richard Tellström

Behöver du hjälp?

Telefon: 031 38 37 000

E-Mail: kontakt@athenas.se