Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-02-blue

Djurskötaren som levde med våra närmaste släktingar - schimpanserna

Ing-Marie Persson

Ing-Marie Persson

Djurskötaren Ing-Marie Persson levde som en del av schimpans-flocken. I dag föreläser hon om våra närmaste släktingar.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum
Skicka en icke-bindande förfrågan på Ing-Marie Persson

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Schimpanserna är våra närmaste släktingar i djurriket. De känner ilska, sorg och glädje och de har samma behov för bekräftelse och närhet som vi. Kanske vi borde stanna upp ibland och fundera över vad vi kan lära oss av våra håriga släktingar? Ing-Marie Persson har vigt sitt liv åt dem och var i flera år en fullvärdig medlem i en schimpansflock. Ta del av hennes unika erfarenheter under en spännande, underhållande och tankeväckande Ing-Marie Persson föreläsning!

De delar 99 % av våra gener, men vi äter upp dem, säljer dem som underhållning, kedjar fast dem och skövlar deras hem. Vilka likheter har vi med dem? Hur gör de för att må bra? Hur jobbar ledaren? Bryr de sig mer om varandra än vi gör? Ta del av en Ing-Marie Persson föreläsning för att lära dig mer om våra närmaste släktingar!

Ing-Marie Persson var i många år primatansvarig på Furuviksparken. Under den här tiden blev hon accepterad som medlem i schimpansflocken och dessutom även som jämbördig ledare tillsammans med alfahannen – en mänsklig position som saknar motstycke i Europa, kanske i hela världen. Hon har även varit adoptivmamma åt fyra små schimpansungar, ett dygnet-runt-arbete i ett och ett halvt år per individ.

Med utgångspunkt i hennes arbete har Ing-Marie Persson varit inspirationskälla till boken “Ledarskap på apstadiet”, skriven av Ola Berggren och Tommy Lundberg 2010. Boken har fått mycket stor uppmärksamhet i media och är i dag en av landets mest omtalade ledarskapsböcker. 

Under en Ing-Marie Persson föreläsning talar hon om sina många resor till Afrika och det intressanta och ibland farliga arbete som hon får vara med om. Med stor inlevelse och passion bjuder hon på lärdomar från de stora människoaporna, massor med skratt, gråt och eftertanke.

Boka en inspirerande Ing-Marie Persson föreläsning här hos Athenas!

Vill du veta mer om Ing-Marie och hennes föreläsningar? Läs vår intervju här!

Foto: Göran Granlund

Visa föreläsningar med Ing-Marie Persson

  Ing-Marie Persson föreläsning

  Våra håriga släktingar

  • Schimpansen är vår allra närmaste släkting. De känner sorg, ilska och glädje precis som vi. Vi borde kanske stanna upp ibland och fundera på om vi inte har ett och annat att lära av våra håriga släktingar.

  • Ing-Marie Persson är en av få människor i världen som kan umgås med fullvuxna schimpanser. En schimpanshane är fyra gånger starkare än människan, mycket dominant och rangordningen är strikt i gruppen men Ing-Marie har en varm relation till flockens ledare.

  • Hur gör schimpanser för att må bra, hur arbetar chefen i gruppen, bryr dom sig om varandra mer än vi, hur uppfostrar dom sina barn? I en allt mer krävande livs och arbetsmiljö kanske schimpansen kan lära oss mycket. En resa i Ing-Maries fantastiska värld framkallar både skratt, gråt, igenkännande och eftertanke. Schimpansernas ledarskap kanske har mer gemensamt med oss människor än vad vi vill tro. En föreläsning som passar inom alla områden och yrkeskategorier – ingen går hem oberörd!
Skicka en icke-bindande förfrågan på Ing-Marie Persson

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Ing-Marie Persson