Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-06

En av Sveriges starkaste röster för ett mer inkluderande och accepterande samhälle

Atilla Yoldas

Journalist, författare och aktivist med fokus på jämställdhet, rasism, psykisk ohälsa och destruktiva maskulinitetsnormer.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

4.75 av 5 stjärnor

Föreläsningen var så bra! Mycket givande och publiken blev engagerad då föreläsaren använde ett passande kroppsspråk samt medryckande frågor och skämt.

Sanna Bäck - UF-företag Visa alla referenser
Skicka en icke-bindande förfrågan på Atilla Yoldas

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Atilla Yoldas är en prisad och uppmärksammad journalist, aktivist och bloggare på sina hjärtefrågor som antirasism, jämställdhet och att motverka destruktiva machonormer. Han driver ofta och gärna debatter i sina sociala medier samt skriver insiktsfulla och träffsäkra krönikor för Expressen. 

Atilla Yoldas, som är född i Norrköping men bor och verkar i Stockholm har varit verksam som journalist i åtta år. Under sin tid som journalist med fokus på samhällsfrågor, har han insett vilken genomslagskraft vissa ämnen, röster och frågor har i samhället. Särskilt påtaglig är hans vilja att förändra och bidra till att förbättra samhället för utsatta grupper och skapa ett mer accepterande och inkluderande klimat för nästa generation.

Atilla Yoldas imponerande engagemang har lett till nomineringar och utmärkelser som ”Årets nätängel” 2018, ”En av framtidens unga makthavare” 2017 och vann ”Årets Nätängel” 2019. Hans motivering för den åtråvärda vinsten som Nätängel var för hans engagemang att ifrågasätta strukturer i samhället och våga stå upp för de utsatta. Hans arbete som journalist och samhällsdebattör har gett honom bland annat Expressens journaliststipendie 2016, en plats som representant i det Europeiska jämställdhetsinstitutet för att fokusera på ojämställdhet på EU-nivå och nominerades nyligen till ett unikt samarbete med FN Kvinnor internationellt. Atilla är även ambassadör för den ideella föreningen Mind som arbetar med psykisk hälsa. 

Under de senaste åren har Atilla Yoldas fokus främst varit på jämställdhetsfrågor och i synnerhet destruktiva maskulinitetsnormer, machokultur och mäns våld mot kvinnor. Han skriver regelbundet om dessa frågor på hans Instagram med en växande publik där Atillas inlägg visas över 1,5 miljon gånger i månaden.

I september 2019 släppte Atilla sin debutbok, ”Mansboken – från en kille till en annan” som handlar just om machokultur och dess skadliga inverkan på oss som människor och på vårt samhälle. Hans föreläsningar berör samma frågor som hans bok – bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi. Likt boken vill han direkt rikta sig till unga män och killar, indirekt till alla andra som tvingas förhålla sig till machokulturen.

I den nystartade podcasten ”Machokulturen” driver Atilla frågan om machokultur till sin spets. Bland gästerna hörs aktivister, experter och ungdomar som själva tvingas förhålla sig till de destruktiva normerna. Budskapet är klart och tydligt: Vi kan stoppa och förändra machokulturen, för vår egen och andras skull – men bara tillsammans.

Därför ska du boka Atilla Yoldas föreläsning

 • En föreläsning med en blandning av personliga erfarenheter kring rasism, machokulturen och insikter från flera års granskande journalistik.
 • En samhällseffekt av pandemin är att psykisk ohälsa ökat bland unga. Hör mer om hur våra barn och unga mår idag och ta del av lärorik kunskap om hur vi kan förebygga den.
 • Machokulturen genomsyrar samhället och finns i förskolor, skolor, på företag och organisationer. Det är oerhört viktigt att ta tag i dessa problem så tidigt som möjligt och öppna för konstruktiva samtal kring mansrollen för att nå förändring.
 • Var tionde svensk har drabbats av ett hatbrott. 70 procent av hatbrotten handlar om rasism. Det drabbar den som har ett annat ursprung, språk, uttal eller hudfärg. I ett land som ska vara ett av de mest jämställda har vi långa vägar kvar att gå innan antirasismen saknar syfte.

Foto: Jülide Yoldaş

 

Visa föreläsningar med Atilla Yoldas

  Så förebygger vi psykisk ohälsa bland unga

  • En samhällseffekt av pandemin är att psykisk ohälsa ökat bland unga. Hör mer om hur våra barn och unga mår idag och ta del av lärorik kunskap om hur vi kan förebygga den.
  • Föreläsningen bygger på Atillas personliga erfarenheter av att växa upp med psykisk ohälsa i tystnad.
  • Med hjälp av forskning och undersökningar ger Atilla konkreta råd och tips för att förebygga och motverka psykisk ohälsa bland unga.
  • Föreläsningen riktar sig till pedagoger, idrottsorganisationer, föräldrar och företag som arbetar med barn och ungdomar på olika sätt.
  • Du får material, övningar, konkreta råd och tips, samt kontaktinformation och hänvisningar till sajter, organisationer och föreningar som kan vara till hjälp.

  *Föreläsningen går att anpassa till företag som vill lyfta psykisk ohälsa bland unga vuxna.
  *Föreläsningen går också att anpassa till samt till ungdomar & elever.

  Längd:  60 minuter + frågor och samtalsstund.

  Från en kille till en annan

  • Föreläsningen bygger på hans nysläppta bok ”Mansboken – från en kille till en annan”, med frågor som rör bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi.
  • Personliga upplevelser av machokultur från en ung man som själv vuxit upp i och med dessa destruktiva normer och hur hämmar oss killar och skadar deras omgivning.
  • Machokulturens uppbyggnad samt negativa konsekvenser och består av en balans mellan personliga erfarenheter, fakta och övningar.
  • Föreläsningen ämnar åt att få kontakt med de som påverkar och påverkas genom machokulturen för att tillsammans kunna problematisera denna struktur som vi är en del av.
  • Föreläsningen riktar sig direkt till unga män och killar, indirekt till alla andra som tvingas förhålla sig till machokulturen.

  Längd: Kan skräddarsys på begäran

  Rasism och antirasism

  Var tionde svensk har drabbats av ett hatbrott. 70 procent av hatbrotten handlar om rasism. Det drabbar den som har ett annat ursprung, språk, uttal eller hudfärg.

  Från vardagsrasism och diskriminering på skolor och arbetsmarknaden till våldsamma hatbrott – rasismen är djupt rotad i alla delar av vårt samhälle. Etnicitet är den vanligaste orsaken till att barn och unga trakasseras i skolan och anledningen varför många vuxna inte ens kallas till arbetsintervjuer.

  Atilla har vuxit upp i rasismens Sverige. I samma ålder som hans barndomsvänner lärde sig stava sina namn kallades Atilla “svartskalle” och “blatte”. Den orättvisa måttstocken som han, hans familj och många andra med invandrarbakgrund bedöms intill hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Oavsett om den uppenbarar sig i skolan, arbetslivet eller på gatorna.

  I de här antirasistiska föreläsningarna berättar Atilla om pojken inom sig som bär på ärr från en struktur som vi har makten att förändra tillsammans. Han ger en bild av hur rasismen fungerar idag och olika verktyg för att bekämpa den i samhällets olika skikt. I ett land som ska vara ett av de mest jämställda har vi långa vägar kvar att gå innan antirasismen saknar syfte.

  En antirasistisk skola – så skapar vi likabehandling och respekt

  • Fokus rasistiska strukturer och aktiv antirasism som motkraft.
  • Föreläsningen riktar sig primärt till lärare, pedagoger och fritidspersonal men anpassas även till ungdomar från mellanstadiet till gymnasiet

  Längd: 60 min + frågor (Kan skräddarsys på begäran)

  Ett antirasistisk företag – så främjar vi mångfald och inkludering

  • Fokus makt, representation, inkludering, diskriminering
  • Föreläsningen riktar sig till företag och organisationer – chefer såväl som medarbetare.

  Längd: 60 min + frågor (Kan skräddarsys på begäran)

Referenser

Kontakten med Atilla har varit helt fantastisk. Han har varit så fin och bra och den DIGITALA föreläsningen var jättebra. Vi har fått massa positiv feedback på föreläsningen och fått till oss att folk verkligen uppskattar när någon talar utifrån egen erfarenhet, framförallt som kille gällande det här aktuella och viktiga ämnet. Den lilla presentationsfilmen som Atilla skickade var också toppen bra som vi spred på vårt instagramkonto @arduokej.

Fältgruppen Mölndals stad

Mölndals stad

Atilla hade en otroligt bra föreläsning för oss på Backasysterskapets diplomeringsträff för våra nyutbildade ungdomar på Fryshuset. Våra ungdomar uppskattade Atilla väldigt mycket! Ungdomarna har deltagit i Backasysterskapets utbildning där de bland annat pratade om normer, jämställdhet och vikten utav att backa varandra. Så att Atilla kom sista tillfället med sin grymma föreläsning och pratade om mansnormen och matchokultur knöt verkligen ihop säcken bra. Atilla är inte bara en bra föreläsare utan det vi alla uppskattade mycket med honom var att han valde att stanna kvar efter sin föreläsning för att prata med våra ungdomar och svara på frågor. Atilla är alltid välkommen till oss på Fryshuset och vi på Backasysterskapet kommer definitivt boka honom igen.

Malin Högberg

Backasysterskapet

Knockade! Ett filmklipp från TV7Bloggar/filmer vi alla sett, och som normaliserar machokulturen tar andan ur oss där vi sitter och lyssnar till Atilla. Jag har egentligen redan sett allt av det han visar , men utan att verkligen SE. Gråter pojkar? Hur pratar vi med pojkar och flickor? Hur påverkar normen oss när det gäller känslor, sexualitet, kroppshets och psykisk ohälsa. Varför står män för nästan alla brott, och kvinnor råkar ut för dödligt våld? Vad finns det för alternativ till den klassiska normen och hur stöttar vi dessa? Ska du bara läsa en bok i år- läs Mansboken- från en man till en annan. Stort tack än en gång Atilla, du är unik, begåvad och bidrar på ett nutida sätt till en varmare värld.

Åsa Amrén

Rektor

Atilla Yoldas var helt fantastisk när han mötte våra ungdomar i förra veckan. Väldigt professionell, ödmjuk, kompetent och så jordnära. Rekommenderar alla att boka denna unga människa som gör skillnad.

Inan Sentürk, Rektor

Thoren Business School Solna

Ännu en helt vanlig grym dag med en av mina absoluta idoler och förebilder Atilla Yoldas. En riktig entreprenör som skrivit sin första bok #mansboken! Så sjukt viktigt och så bra och givande diskussioner kring machokulturen! Vi har mycket att jobba med och det är ett viktigt jobb vi har framför oss. Tack Atilla för en grym föreläsning.

Inan Sentürk, Rektor

Thoren Business School Solna

Atilla har en härlig framtoning och pratar verkligen till sin publik. Han är äkta, kunnig och han bjuder på sig själv. Föreläsningen höll en bra nivå kunskapsmässigt, och manade till reflektion. Det som var mest uppskattat vad filmerna och den tydliga faktan.

Julia Palo

Face of Gällivare

Viktig, angelägen och modig. Atilla kan prata om läget 2020 på ett trovärdigt vis som är få förunnat.

Rektor Norrköping

Föreläsningen var superbra, Atilla är en väldigt empatisk, trevlig, flexibel och generös person som också kan förklara saker på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Alla i publiken var nöjda!

Jolene Larsén-Kilan, Fältsamordnare

Feministiskt initiativ Stockholm

Atilla är fantastisk, engagerad, proffsig, kunnig och lyhörd mot publiken. Öppen för dialog och frågor och anpassat innehållet utifrån målgruppen. Atilla är inspirerande och bidrar med nya infallsvinklar i det viktiga arbetet med barn och unga som vi lärare möter varje dag. Vi är jättenöjda och kan rekommendera Atilla för andra!

Elenia Olslind Lodin

Lärarförbundet Sundbyberg

Goda utvärderingar från publiken. Bra talare, snygg och varierad Powerpoint som funkade bra i den digitala föreläsningen som hölls. Professionell och flexibel föreläsare.

Rafelle Azzawi, samordnare

Våldspreventivt center

Väldigt bra och relevant utefter våra önskemål.

Fanny Holmberg, Ungdomsombud

Lunds kommun

Fantastisk föreläsare. varvade personliga upplevelser med teori. Underbart på alla sätt och vis!

Mantha Kasagianni

Skärholmens UM

Föreläsningen var fantastisk. Atilla var vänlig och förstående och våra elever älskade honom.

Jessica Böllner Hughes/Västerhöjdsgymnasiet Skövde

Västerhöjdsgymnasiet, Skövde

Vi har fått oerhört mycket fin respons från både lärare och elever på föreläsningen. Innehållet uppfattas som relevant, uppdaterat och viktigt. Atilla har ett väldigt fint sätt att nå ut till en ung publik med sitt budskap på ett sätt som skapar reflektion, diskussion och nyfikenhet hos ungdomarna. Vi är väldigt nöjda med föreläsningen!

Carolina Widbom, Skolkurator

Kungälvs Kommun

Föreläsningen var helt fantastisk. Innehållet var precis det som behövdes för att väcka diskussioner och engagemang på skolan, och Atilla var så lätt att ha att göra med. Föreläsningen var över förväntan och det har pratats så gott om föreläsningen i efterhand.

Jonna Dahlblom

ABB Industrigymnasium

Föreläsningen var fantastisk! Hela vårt kollegium lyssnade spänt och många har efteråt uttryckt sig mycket positivt om föreläsningen. Både innehållet i föreläsningen var otroligt relevant och snyggt upplagt, men även sättet det blev presenterat på.

Eva-Lotta Duhlin, Bitr. Rektor

Karsby International School

Vi är otroligt nöjda med den föreläsning och workshop vi fick av Atilla. Vi fick det vi önskade plus så mycket mer. Det var också en bra stämning trots jobbiga frågeställningar och allting presenterades på ett lättsamt och intressant sätt.

Åsa Bergman, Verksamhetsassistent

Handelsanställdas förbund avd. 36

Suverän, fint och tydligt upplägg, matnyttigt.

Biträdande rektor

Högstadieskola

Bra och viktig föreläsning. Den når fram till unga killar framförallt.

Kurator

Atilla är en fantastiskt inspirerande och kunnig föreläsare som med hjälp av egna erfarenheter, gedigen kunskap och humor levererar sitt föredrag på ett föredömligt sätt. Mycket impornerande. Dessutom är Atilla en mycket varm, sympatisk och älskvärd person som med sitt trevliga och sociala sätt bemöter dels oss som kund men också de gästerna som fanns på plats för att ta del av föredraget. Stort Tack!

Maja Berthas

Föreläsningen var så bra! Mycket givande och publiken blev engagerad då föreläsaren använde ett passande kroppsspråk samt medryckande frågor och skämt.

Sanna Bäck

UF-företag

Allt var jättebra, väldig trevlig och kunnig i ämnet, trollband alla i vår egna utvärderingar så fick han 149p av Max 150 så en full pott och nöjda deltagare.

Jämställdhet/integrations-ansvarig

IF Metall

Atilla hittade en fin koppling och fick en fin connection med ungdomarna på vårt läger. Engagerad och öppen, samtidigt som samtalet var viktigt, relevant och ögonöppnande. I utvärderingen har även Atilla fått fina hyllningar och positiv feedback, så även ungdomarna är nöjda! Toppen och lätt och samarbeta med.

Stiftskonsulent

Svenska Kyrkans Unga

Outstanding!! Hade höga förväntningar och de införlivades verkligen - tror att de femtonåriga killarna som var en stor del av publiken sög åt sig mer kunskap än vad de själva är medvetna om i dagsläget.

Linköping Innebandy/Kansli

Vi är mycket nöjda med föreläsningen av Atilla. Innehållet var kraftfullt och viktigt och både lärare och elever på skolan gav fina recensioner i efterhand. Vi kommer definitivt boka Atilla igen!

Gymnasielärare

Tibble gymnasium

Atillas föreläsningar hos oss var oerhört bra. Innehållet matchade väl med såväl beskrivningen av den, som med våra förväntningar. Presentationen anpassades efter den väldigt blandade publik vi hade att utgå ifrån. Atilla kunde på ett enkelt sätt förklara sina resonemang så att både skolungdomar, professionella och allmänheten förstod och kunde ta till sig informationen. Efter föreläsningen har jag fått återkoppling ifrån flera olika håll med lovord och kommentarer att det varit en av de bästa föreläsningarna som dessa personer, som är välutbildade professionella som arbetar med våldsutsatta, deltagit i. Vi skulle gladeligen boka Atilla på nytt!

Amanda Petersson, Projektledare, Individ- och familjeomsorgen

Älmhults kommun
Skicka en icke-bindande förfrågan på Atilla Yoldas

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Atilla Yoldas
Atilla Yoldas

4.75 av 5 stjärnor

Föreläsningen var så bra! Mycket givande och publiken blev engagerad då föreläsaren använde ett passande kroppsspråk samt medryckande frågor och skämt.

Sanna Bäck - UF-företag Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Atilla Yoldas