Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter

Föreläsare om Källkritik

Vi lever i samhälle där olika typer av information ständigt flödar, och det innebär att allt som sägs, skrivs, publicerat inte alltid är sant. Tack vare våra sociala kanaler kan folk snabbt sprida vidare information som inte sann, utan att kolla upp informationen till källan. Det gäller att alltid vara medveten om vart informationen kom ifrån, vad som är meningen med det, vem som skrev det, och när det publicerades. I föreläsningar om ämnet får ni tips och redskap för att öka ert källkritiskt tänkande.


Om Källkritik

  • Att vara källkritisk handlar om att kritisk granska material man tar det av och det kan vara i form av text, vild, uttalanden, eller liknade.
  • Det finns olika sätt som man kan granska en källas trovärdighet, man kan till exempel kolla vem och när den skrevs, om det är första eller andrahandsinformation, när den skrevs, och vem det var som skrev det.
  • Förr i tiden när allt publicerades i trycka tidningar, och då var fler personer tvungna att lösa allt som skulle publiceras, men idag är det så lätt att man skriver något i stundens hetta, eller att man tror att man vet något och går ut med att säga ”såhär är det”.
  • I föreläsningar om källkritik får ni information hur man går tillväga för att vara kritisk, och vart man då kan hitta rätt information.