Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter
profile-cover-generic-01-blue
Anna Bergholtz - Journalist, inspiratör, föreläsare och moderator

Anna Bergholtz

Journalist, inspiratör, föreläsare och moderator

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum
Skicka en oförpliktande förfrågan på Anna Bergholtz

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Anna Bergholtz har gått i stark motvind, men med en vilja av stål har hon nått ända fram - och vidare. Som liten fick hon reumatism, som 24-åring miste hon synen på grund av reumatismen. Hur är det att bli blind som vuxen? Hur klarar man av jobb och fritid utan syn? Och hur blir man bemött av omgivningen? Hör henne tala om funktionsvariationer, resultatgivande mångfald och hur vi kan göra samhället till något som är tillgängligt för alla. Boka en inspirerande föreläsning eller kurs med Anna Bergholtz!

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Speciellt inte när svår sjukdom drabbar en med dramatiska konsekvenser. För Anna Bergholtz, journalist, socialpedagog och diplomerad coach, har det aldrig funnits något annat alternativ än att resa sig upp och komma tillbaka starkare än tidigare.

Hon fick reumatism som barn och blev blind som 24-åring.

Att bli blind ökade bara Anna Bergholtz motivation att i rollen som journalist driva de frågor som ligger henne närmast hjärtat. Det handlar om frågor som gäller mångfald, lika behandling och relationen mellan personer med funktionsnedsättningar och samhället. Tack vare sin hårda kamp för dessa frågor och sin förmåga att, som hon säger, ”öppna ögon” hos människor har hon nominerats till bland annat ”Svenska hjältar” och fått flera fina utmärkelser, t.ex. ”Inklusionspriset” och ”Lions Livskvalitetspris”.

En annan fråga som Anna Bergholts gärna tar upp är funktionsnedsattas synlighet och framställning i media. Hon har själv medverkat i olika tv- och radioprogram. Bl.a. som filmrecensent – antagligen som Sveriges första blinda sådana – i ”Breaking News” med Filip och Fredrik, som programledare i radioprogrammet ”Livskraft” och som reporter och researcher i SVT:s ”CP-Magasinet”. Anna Bergholtz gedigna medievana gör henne, förutom att vara en inspirerande föreläsare, till en skicklig moderator.

Under Almedalsveckan 2017 är Anna Bergholtz på plats och modererar.

Vill du att viktiga frågor ska lyftas, höra om en omvälvande livsberättelse och få kloka insidertips på hur du kan vända motgång till framgång? Då är ett evenemang med Anna Bergholtz en fullträff!

Läs mer om Anna Bergholtz och hennes föreläsningar i vår intervju! Du hittar den här.

Visa föreläsningar med Anna Bergholtz

  Mat med fyra sinnen

  • Hur upplever en mat när en är blind? När en inte kan “äta” med ögonen utan måste använda sina andra sinnen?
  • Det kan Anna Bergholtz svara på. Med humor och tänkvärda insikter delar hon med sig av sina erfarenheter kring matens olika delar. Allt från att välja mat i butiken, att laga mat, äta mat till att gå på restaurang blir lite annorlunda när man har ett sinne mindre att förlita sig på – och därmed måste använda fler av sina andra sinnen.
  • Föreläsningen varvas med interaktiva övningar som får dig att tänka i nya banor kring våra sinnen.

  Inkludera mera – utbildning i mångfald och tillgänglighet

  • Vill du vara säker på att du inte missar kunder, medlemmar och kompetens? Vill du bli bättre på att inkludera kunder, patienter och medmänniskor? Då har du hittat rätt!
  • I den här kursen visar Anna Bergholtz och Åsa Gustafsson från Futurista hur du kan skapa en verksamhet som präglas av öppenhet och som tar tillvara alla funktionsvariationer på bästa sätt. Föreläsning och teori varvas med interaktiva övningar och praktiska tips.

  Boosta ditt unika jag

  • En inspirerande föreläsning om hur man vänder motgång till framgång och uppfyller sina drömmar oavsett förutsättningar. Anna Bergholtz berättar om sin egen resa från att vara seende till att bli blind, vilka utmaningar det har fört med sig och hur hon har tacklat dem.
  • Föreläsningen riktar sig till dig som vill ha en boost i skolan, på jobbet eller i det privata.
  • Tema: vision, målsättning, drömmar, förändring, motivation, självkänsla och empowerment.

  Mångfald! Vi och dom – tillsammans är vi oslagbara!

  • Varför ska vi stoppa varandra i trånga fack när vi kan göra underverk tillsammans?
  • Att det lönar sig med mångfald har många börjat förstå, men hur kommer vi dit? Anna Bergholtz berättar i den här spännande föreläsningen hur man på ett effektivt sätt kan ta tillvara allas förmågor och kompetens.
  • Föreläsningen passar både nybörjaren och den som redan kan mycket om mångfald. Den är fullspäckad av information, tips och konkreta verktyg som du kan använda direkt i din egen vardag.
  • Tema: inkludering, mångfald, diskriminering, fördomar, intersektionalitet och normkritik.

  Bemötande! Sedd, hörd och berörd

  • Varje dag möter och bemöter vi varandra. I affären, på jobbet och med vännerna. Ibland i glädje, ibland i svårare skeden i livet. Hur skapar vi en bemötandekultur där alla känner sig välkomna och viktiga? Lika behandling betyder i praktiken olika behandling, så hur ska vi göra?
  • Tema: lika behandling, bemötande, möteskultur, delaktighet och inkludering.

  Blind – ett annat sätt att se

  • En inspirerande och lärorik föreläsning för alla som är nyfikna på hur det är att leva som blind. Det handlar om hur man kan använda sina andra sinnen som ögon under allt från shopping, matlagning, arbete, skola och resor. Hur man läser, tittar på film och har en aktiv fritid.
  • Anna Bergholtz demonstrerar de fiffigaste hjälpmedlen och delar med sig av sina smartaste blindknep. Föreläsningen passar perfekt för barn i grundskola, förskola och för alla som vill få en ökad förståelse för för våra fantastiska sinnen.
  • Tema: synnedsättning, blindhet, sinnen och livet med funktionsnedsättning.

Referenser

Vi är så nöjda och kan rekommendera utbildningen 'Inkludera mera', om mångfald och tillgänglighet. Vi har fått en större medvetenhet om frågorna och hur viktigt det är med till exempel rätt utrustning i kursverksamheten. Anna och Åsa kompletterar varandra fint med olika perspektiv och erfarenheter.

Kristina Heyman och Annica Palmér, Finansförbundet

Finansförbundet

En riktig powerkvinna som ser på livet med glädje. Jag tycker själv att det är fantastiskt att hon tar upp dessa frågor om mångfald och att bli inkluderad, hon gör det på ett coolt och roligt sätt. En riktigt bra förebild och definitivt en person vi alla borde lyssna på och ta lärdom av.

Sophie Gripenberg, deltagare vid event anordnat av Sensus

Sensus

Annas framförande var mycket uppskattat av eleverna. Hon är personlig med mycket humor samtidigt som hon är professionell.

Gustav Johansson, lärare på gymnasiet Academy Sinclair i Uddevalla

Gymnasiet Academy Sinclair

Anna är fängslande och humoristisk som föreläsare. Hon berör funktionshinderspolitiska aspekter av kultur, media och arbetsmarknad. Barnperspektivet lever i föreläsningarna och i Annas barnböcker. Uppdragen som moderator präglas av noggranna förberedelser, känsla av närvaro på scen, kunskap och engagemang. Vänlig stämning och ett ledigt skratt är kännetecken för Annas agerande.

Riitta-Leena Karlsson, Stockholms stad

Stockholms stad
Skicka en oförpliktande förfrågan på Anna Bergholtz

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Anna Bergholtz