Under sommarhalvåret arrangeras en mängd Pride-festivaler runt om i Sverige. Jag uppmanar ditt företag/din organisation att engagera er. Genom ert engagemang är ni med och skapar ett bättre samhälle.
Jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter. Det har jag gjort som fackligt engagerad, som arbetsgivare och som medmänniska. Idag hjälper jag företag att vässa sitt arbete mot diskriminering och för inkludering. Mitt engagemang för HBTQI-personers rättigheter grundar sig i erfarenheter från min uppväxt. Min hemstad Göteborg har inte varit en enkel stad att växa upp och leva i för HBTQI-personer. Tidigare kallades Göteborg för ”bögknackarstaden nummer 1 i Sverige” där det var en sport i vissa kretsar att utsätta homosexuella för grova homofobiska attacker.
I tonåren hade jag en kompis som kom ut som homosexuell när vi gick i högstadiet. Han blev utkastad av sina föräldrar och fick flytta hem till sin mormor. Han trakasserades i skolan av både skolkamrater och vissa lärare. Han utsattes ständigt för hat och hot.
Han valde till slut att ta sitt liv. Hans öde grep tag i mig väldigt starkt och jag funderade mycket på vad han hade gjort för att bli så utsatt. Det enda han gjorde var att han var öppen med den han var. Jag bär med mig honom i mitt hjärta och minnet av honom är grunden för mitt engagemang.
PRIDE ENAR SAMHÄLLEN
Göteborgs regnbågsfestival West Pride har spelat en väldigt viktig roll för att göra min hemstad mer inkluderande. Jag var ordförande för festivalen under ett antal år och det var fantastiskt att få se vilken enande kraft festivalen är.
Massor av organisationer, företag, myndigheter, politiska partier och religiösa samfund deltar varje år. Organisationer och människor som är väldigt olika och tycker olika om mycket, men som kan enas i att gemensamt stå upp för alla människors rätt att få vara sig själva. West Pride har lyckats ena det göteborgska samhället och därmed spelat en avgörande roll för att skapa en öppnare stad. Jag tycker att ditt företag/din organisation ska fundera på vad ni kan bidra med för Pride i ert närområde. Och passa samtidigt på att kompetensutveckla er i inkluderingsfrågor.
Förutom att bidra till ett bättre samhälle blir ni samtidigt en mer attraktiv arbetsgivare för fler.
VAD KAN NI GÖRA SOM ARBETSGIVARE?
Det finns ett diskrimineringsskydd för HBTQI-personer i diskrimineringslagen. Könsöverskridande identitet eller uttryck och sexuell läggning är två av diskrimineringsgrunderna. Alla arbetsgivare är dessutom skyldiga att försöka förebygga förekomst av diskriminering.
Ändå är det alltför vanligt med missgynnande av HBTQI-personer på arbetsmarknaden. Exempelvis finns det studier som visar att transpersoner och homosexuella som är öppna med sin könsidentitet, sitt könsuttryck eller sin sexuella läggning i ansökningshandlingar, exempelvis genom att berätta om engagemang i transföreningar eller i Pride-rörelsen, ofta väljs bort av arbetsgivare.
Några tips för inkludering:
- Kompetensutveckla ledning och medarbetare i normkritik
- Visa att ni är inkluderande genom att ha Pride-flaggor synliga på kontoret
- Använd könsneutrala begrepp i era dokument
- Använd könsneutralt språk i era platsannonser
- Chefer måste ta ansvar och vara föredömen – medarbetare gör inte i första hand det som arbetsgivaren säger utan vad arbetsgivaren gör
- Fira och stötta Pride i ert närområde
När jag slutade som ordförande för West Pride blev jag utsedd till regnbågsambassadör, ett hedersuppdrag på livstid. Jag försöker hjälpa till med att sprida Pride-rörelsens budskap på alla sätt jag kan. Under de senaste åren har jag varit paradutropare och presenterat alla ekipagen som går i West Pride Parade.
Det är verkligen fantastiskt att få uppleva Göteborg på det sättet. Och varje gång önskar jag att min kompis hade fått dela upplevelsen och gemenskapen. Hade han fått göra det tror jag att han hade levt idag.
Kom ihåg att det kan vara livsviktigt att utmana normer och stå upp för mänskliga rättigheter.