Laddar innehåll ...

Petter Askergren - Rappare, författare och entreprenör

Petter Askergren

Rappare, författare och entreprenör

Petter Askergren, eller ”Petter” som vi känner honom, är en av de mest självklara artisterna på den svenska hiphopscenen. Det många av oss inte vet är dock att han inte kände sig lika självklar i skolbänken. Under skolåren kämpade Petter med läs-, skriv-, och koncentrationssvårigheter, men genom hiphopen föddes en musikalisk poet som visade sig ha enorm språklig begåvning. Boka en föreläsning för att ta del av en spännande livsresa och få tips och råd på vägen mot ditt mål!

Kostnadsfri förfrågan

Skicka oss en förfrågan. Du får snabbt svar på vilka möjligheter som finns.
Det är naturligtvis helt oföpliktande.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Petter Askergren är den svenske artisten som genom musiken tagit revansch på sin barndoms läs- och skrivsvårigheter. Efter det att han som sjuåring började utforska hiphopen öppnades successivt en helt ny värld, en värld där han plötsligt var mästare på att behärska språket och kunde uttrycka sig som han ville. I dag är han ett av de absolut största namnen inom svensk hiphop.

Petter Askergren växte upp på Södermalm i Stockholm. Hans skolgång präglades av koncentrationssvårigheter, dyslexi och en känsla av akademisk underlägsenhet. Det var inte i skolbänken utan i hiphopen han kände sig hemma, och det var en övertygelse som med åren växte sig allt starkare. Han förstod därför tidigt att han inte skulle följa den akademiska bana som så många andra vandrar efter.

Petter lyssnade mycket på hiphop och började så småningom skriva sin egen musik. Från början skrev han allt på engelska, men efter att ha gått på komvux och läst litteraturvetenskap på Uppsala universitet fick han ett annat förhållningssätt till det svenska språket. Han övergick då till att skriva sina texter på svenska, vilket skulle visa sig vara en stor succé och nyckeln till hans framgång.

I slutet av 90-talet kom Petters genombrott med låtarna ”Mikrofonkåt” och ”Vinden har vänt” på albumet ”Mitt sjätte sinne”. Han blev snabbt en uppskattad och erkänd artist på den svenska hiphopscenen. Med sitt nyvunna självförtroende skapade han sitt skivbolag Bananrepubliken och gav ut sitt andra album med samma namn. Sedan dess har han åstadkommit ytterligare sju album och två samlingsalbum. Hans texter handlar till stor del om hans eget liv, erfarenheter, karriär och uppväxt. Ett exempel på detta är låten ”Krafter” i vilken han rappar om sin relativt nykonstaterade diagnos ADHD, förklaringen på hans tidiga koncentrationssvårigheter.

I dag är Petter en av Sveriges främsta artister och har setts i tv-produktioner som Så mycket bättre i TV4 och The Voice Sverige, där han var en av coacherna tillsammans med Carola Häggqvist, Magnus Uggla och Ola Salo. Han är dessutom en skicklig företagare som 2013 öppnade snabbmatsrestaurangen ”Käk” i Stockholm. Samma år gavs hans debutroman ”16 rader” ut, en bok som tar avstamp i hans hiphoptexter och handlar om de läs- och skrivsvårigheter han upplevde under hans skolgång. Petter har med andra ord många strängar på sin lyra och vill nu använda sina erfarenheter till att hjälpa andra.

Boka en föreläsning för att få höra om hur Petter vågade gå sin egen väg och nådde ända upp till den absoluta toppen!

Foto: Fredrik Wannerstedt

  Så blev jag artist

  • I denna föreläsning berättar Petter öppet och insiktsfullt om sin problematiska skolgång som präglades av läs- och skrivsvårigheter. Han hade också problem med att koncentrera sig och var tvungen att lägga på ett ordentligt mått envishet för att ta sig igenom skolåren.
  • När Petter till slut upptäckte hiphopen fick han plötsligt ett eget sätt att använda språket och uttrycka sig på och kunde bygga upp det självförtroende som tidigare saknats. Föreläsningen berör viktiga teman som motivation, stark vilja och motgång till framgång.
  • På Bokmässan år 2013 fick denna föreläsning 4,8 av 5,0 i omdöme av åhörarna, och 4,9 av 5,0 för Petters förmåga att inspirera.

  Artisten, varumärket och entreprenören

  • Sedan Petters stora genombrott med låten “Vinden har vänt” år 1998 har han fortsatt vara aktuell och relevant. Han har producerat nio album och med sin känsla för marknadsföring har han lyckats som framgångsrik företagare.
  • Denna föreläsning handlar om Petters karriär som både artist och entreprenör och ger en spännande inblick i en alldeles speciell sorts arbetsliv.
  • Föreläsningen ger värdefulla tips på hur man bygger upp sitt eget varumärke, håller sig kreativ och nytänkande och hur man använder sponsring effektivt.

  En hyllning till språket

  • I denna föreläsning berättar Petter om vägen från att knappt kunna skriva sitt namn till att ha skrivandet som yrke. Nyligen släpptes hans bok ”16 rader” som är en klar revansch på de problem han upplevde under skolåren. År 2014 tilldelades han Begriplighetspriset för denna bok, med motiveringen att det hjälpt ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.
  • Petter beskriver hur kärleken till språket föddes genom hiphopen, och vill nu inspirera andra att utforska nya vägar i livet. De kan leda till något stort man aldrig hade vågat drömma om!
Relaterade Föreläsare

Föreläsningsområden