Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-02-blue

Om funkofobi, funktionsnedsättningar och ett inkluderande samhälle

Lisa Börjegren

Lisa Börjegren Ceesay

Föreläsare, tv- och radioprofil och feministisk aktivist. Lär dig om funkofobi med Lisa!

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

Därför ska du boka Lisa Börjegren

  • Lär dig om funkofobi, vad det betyder i praktiken och hur vi kan motarbeta förtrycket i grupp och på egen hand.
  • Lär dig om Sveriges historia gällande funkisfrågor, hur det har sett ut och vilka förändringar som har gjorts.
  • Du får möjlighet att delta i en diskussion om förtryck och strukturer samt hur vi kan skapa en mer inkluderande miljö.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Lisa Börjegren Ceesay

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Lisa Börjegren Ceesay kommer från Örnsköldsvik. Hon växte upp i hockeystaden som tjejen i permobil, som ofta stod på scenen sjungandes på skolavslutningar och talangtävlingar.

Lisa föddes med sjukdomen Osteogenesis Imperfecta (medfödd benskörhet), en sjukdom som gör skelettet väldigt svagt vilket innebär många skador. Lisa har haft över 100 frakturer genom åren, framförallt som barn. Trots detta var hon clownen i klassen, på sina egna villkor. En poppis tjej som krossade normer bara genom att vara sig själv.

Hur blir man en sån person? Kanske är det något vissa föds med, det tror i alla fall Lisa själv. Hon har aldrig haft ett mantra om att ”nu ska jag klara detta trots att jag är annorlunda” utan det har kommit naturligt. Att ta plats, synas och höras har varit enkelt även om samhället ibland kollat snett på permotjejen med pondus.

Efter att Lisa tagit studenten flyttade hon till Göteborg för att studera feminism. Feminismen var hennes första, stora kärlek. Några år senare stod Lisa framför tv-kameran och ledde barnprogrammet Morgonshowen, på SVT:s Barnkanalen. SVT hittade henne genom Youtube, då hon lagt upp ett klipp där hon pratar om funkofobi. Inte ordagrant funkofobi, för på den här tiden (2013) fanns inte ordet funkofobi i Svenska Akademins ordlista ännu, utan om något som var funkofobiskt och som hon ifrågasatte. Klippet heter ”Tips på hur en bemöter personer i rullstol”. Detta var Lisas allra första jobb.

Efter TV-jobbet fortsatte Lisa med radio och annat mediarelaterat, men kände efter ett par år att det var något annat hon ville göra. Något viktigt, något som känns och som påverkar. Något hon brinner för.

Därför ska du boka Lisa Börjegren

  • Lär dig om funkofobi, vad det betyder i praktiken och hur vi kan motarbeta förtrycket i grupp och på egen hand.
  • Lär dig om Sveriges historia gällande funkisfrågor, hur det har sett ut och vilka förändringar som har gjorts.
  • Du får möjlighet att delta i en diskussion om förtryck och strukturer samt hur vi kan skapa en mer inkluderande miljö.

I dag föreläser Lisa om funkofobi, med fokus på att bredda kunskapen och starta en diskussion i hur vi kan skapa ett inkluderande och tillgängligt samhälle. Hon jobbar även hos en kvinnojour och är en feministisk aktivist. Hennes föreläsningar är anpassade för att deltagarna ska kunna vara engagerade och både ställa frågor och diskutera. Tanken är att föreläsningen ska leda till nya insikter och aha-upplevelser.

Lisas tankar om föreläsningen: ”Kanske tänker ni att jag har stenkoll på detta, jag som är rullstolsburen och har varit det hela mitt liv. Jag ska berätta för er att faktan jag delar med mig utav hade jag ingen aning om innan jag började arbeta med detta projekt. Det var när jag bestämde mig för att föreläsa om funkofobi som jag lärde mig det mesta. Jag är född 1993 och det är många årtal som jag tar upp som skrämmer mig, hade jag varit född 1953 hade saker sett helt annorlunda ut för mig under min uppväxt. Till exempel kom skolplikten för rörelsehindrade 1962, jag hade alltså inte haft rätten och möjligheten att gå i skolan precis som alla andra. Hur hade mitt liv sett ut? Vem hade jag varit? Även om en stor del av den jag är finns inuti mig och kommer naturligt så är miljön för ett barn en stor faktor i vem barnet växer upp till att bli. Jag kanske hade varit tyst, blyg och rädd. Inte vågat vara mig själv. Hur många födda på 30-talet blommade aldrig ut till den dom egentligen var och höll sig i bakgrunden för att det var den roll dom blev tilldelade? Jag tänker på dom. Jag tänker på alla som blev steriliserade, som hade en dröm om att bli förälder en dag men fick den drömmen krossad endast för att dom hade en funktionsvariation. Jag tänker på dom, jag talar FÖR dom. Deras röst fick inte höras. Nu är det dags att vi lyssnar.”

Boka en viktig och inspirerande föreläsning med Lisa Börjegren, hör av dig till oss på Athenas så hjälper vi dig!

Visa föreläsningar med Lisa Börjegren Ceesay
Lisa Börjegren Föreläsning

Funkofobi i alla rum

Funkofobi är kort sagt diskriminering mot personer med funktionsnedsättning.

Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte får rösta, det var 1989 som personer med funktionsvariation kunde rösta för första gången. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att kvinnor med funktionsnedsättning lever med en fördubblad risk att utsättas för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte kan ta sig in i offentliga lokaler och vara en del av ett socialt umgänge, något som skapar ett utanförskap.

I föreläsningen ”Funkofobi i alla rum” får du svar på alla dina frågor om funkofobi, hur den såg ut tidigare och hur den ser ut idag.

Vad är funkofobi? Hur skapas det? Vem är funkofob? Hur ifrågasätter man en funkofob? Varför är det viktigt att prata om funkofobi? Boka och du får svar!

Lisa vågar även påstå att du kommer få veta nya saker om Sveriges historia gällande funkisfrågor och det kommer att förändra ditt synsätt på hur samhället fungerar.

Vid bokning får du möjlighet att lägga till alternativet diskussion i slutet av föreläsningen, i denna diskussion deltar publiken tillsammans med Lisa i frågeställningar som rör funkofobi och andra förtryck. Att delta i diskussionen är helt valfritt, de som vill lyssna kan absolut göra enbart det. Denna del är Lisas favorit, eftersom det är interaktivt med publiken och det är fritt att dela sina tankar och känslor. Tanken med diskussionen är att öppna upp för fler perspektiv och tankegångar, kanske finns det en reaktion som bör lyftas eller någon som vill dela med sig av sina egna erfarenheter. Athenas sköter själva bokningen och när den är klar kommer det finnas möjlighet till direktkontakt med Lisa.

Föreläsningen riktar sig till alla människor över 16 år.

Skicka en icke-bindande förfrågan på Lisa Börjegren Ceesay

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Lisa Börjegren Ceesay