Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-06

Prisad författare och journalist med tankeväckande föreläsningar om makt, rasism, hedersvåld och demokratins utmaningar

Föreläsare Ulrika Nandra

Ulrika Nandra

Uppmärksammad författare och journalist som drivs av att tänka nytt med föreläsningar som ger åhörarna nya perspektiv och får dem att ompröva sina tankar.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

Därför ska du boka Ulrika Nandra

  • Få ny kunskap om ständigt angelägna ämnen såsom makt, rasism, hedersvåld, radikalisering, demokrati, social hälsa och hållbarhet
  • Ulrika får komplicerade frågor att bli begripliga och relevanta för en bred publik och har i sina föreläsningar ständigt en blick på problemet och lösningen. Samtidigt!
  • Ulrika har utvecklat ett prisbelönat workshop-koncept, en metod som använder skrivande för förändringsprocesser hos individen, arbetsplatsen och för sociala  hållbarhetsmål i samhället. Ulrika berättar om metoden och ger deltagarna möjligheten att genomföra workshops!
Skicka en icke-bindande förfrågan på Ulrika Nandra

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ulrika Nandra är författare, journalist och föreläsare och moderator. Hon har under många år arbetat som journalist för Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Sveriges Television, TV4, Aftonbladet och Expressen. Utanför Sveriges gränser har hon även jobbat som journalist i Kapstaden, New York och Bombay.

2007 skrev Ulrika ett reportage i SvD om sexhandeln av unga kvinnor och barn i Bombay. Reportaget fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt och ledde till att den indiska ambassaden svartlistade henne på obestämd tid.

Med sin journalistiska bakgrund ger Ulrika ett nytt perspektiv på angelägna och komplexa ämnen.

Därför ska du boka Ulrika Nandra

  • Få ny kunskap om ständigt angelägna ämnen såsom makt, rasism, hedersvåld, radikalisering, demokrati, social hälsa och hållbarhet
  • Ulrika får komplicerade frågor att bli begripliga och relevanta för en bred publik och har i sina föreläsningar ständigt en blick på problemet och lösningen. Samtidigt!
  • Ulrika har utvecklat ett prisbelönat workshop-koncept, en metod som använder skrivande för förändringsprocesser hos individen, arbetsplatsen och för sociala  hållbarhetsmål i samhället. Ulrika berättar om metoden och ger deltagarna möjligheten att genomföra workshops!

Insiktsfulla föreläsningar om hur maktrelationer och diskriminering uppstår och kan förhindras.

År 2013 kom Ulrika Nandra ut med sin första bok som handlar om makt. Boken heter ”ÄGD – om makt” och skrevs tillsammans med författaren och konstnären Carl Johan De Geer. I vilken Ulrika och Johan vänder och vrider på maktperspektivet. I  relation till makt är vi alla både förövare och ”offer”, säger Ulrika Nandra.

Våren 2016 kom hennes andra bok ”De oanständiga: Det moderna Indiens sexuella revolution” ut i handeln. I den tar Ulrika bland annat upp den revolution som startade efter den unga studenten Jyoti Singh Pandey gruppvåldtas och misshandlas brutalt i december 2012.

Ondska” är Ulrikas tredje bok (2018) – en essä om bilden av ondska, och dess innebörd, i vår samtid skriven tillsammans med Carl Johan De Geer.

I mars 2021 släpptes Ulrikas debutroman ”Ett färgat liv”.  I boken möter läsaren en far och en dotter, en fanatiker och en förskjuten. Det här är en svindlande roman om rasismens många lager som sliter isär relationen mellan en far och en dotter. Boken öppnar upp för funderingar och samtal kring integration, radikalism, förtryck och cementerade strukturer.

Som journalist rapporterade Ulrika Nandra om hedersvåld, men kom senare själv att drabbas av sin egen far. Hon är född och uppvuxen i Sverige med en indisk pappa som föddes i det brittiska Tanzania sedan farföräldrarna emigrerat från Bombay på 30-talet. I sina tankeväckande föreläsningar ger Ulrika en ny och annan bild av hedersförtryck än den vi är vana vid att höra.

Ulrika har en fil.kand i freds- och utvecklingsforskning och har även studerat internationella relationer, konfliktlösning och statsvetenskap.

Ulrika är en mycket uppskattad och trygg moderator och anlitas till att leda konferenser, panelsamtal, debatter, författarsamtal och andra event. Hennes journalistiska bakgrund och långa erfarenhet som programledare gör Ulrika Nandra till en kunnig och professionell moderator och föreläsare.

Visa föreläsningar med Ulrika Nandra
Ulrika Nandra föreläsning

OM MAKT

Vänd på maktperspektivet och hitta en mer användbar relation till makt – en föreläsning om att se sin egen makt.

Författaren och journalisten Ulrika Nandra utmanar med en fördjupad förståelse för maktens roll i våra vardagliga liv.

Efter Ulrikas föreläsning har du fått verktyg som ger möjligheter att identifiera vilka maktrelationer du själv ingår i, och vilka som är värda att värna om, eller välja bort. 

 

Ulrika Nandra föreläsning

OM HEDERSFÖRTRYCK

Om hederns funktion hos hedersförtryckaren och hur ett hedersförtryck kan förebyggas. 

Följ med på författaren och journalisten Ulrika Nandras  personliga föreläsning om heder och hedersförtryck – en svindlande resa som tar avstamp utifrån det självupplevda i Ulrikas eget liv, vidare till Indien där hon vistats längre perioder.

Ulrika talar mindre om offren, men desto mer om utövarna, mekanismerna och orsakerna bakom ett hedersförtryck som kan leda till att föräldrar förskjuter eller till och med dödar det käraste de har – sina barn. 

Ulrika Nandra föreläsning

OM ATT ARBETA MOT RASISM

Rasism pågår omkring oss men vem bär ansvaret?

Hör författaren och journalisten Ulrika Nandras föreläsning om ett perspektiv på rasism som utmanar där vi tvingas rannsaka oss själva, för frågan är om någon av oss går fri från rasistiska fördomar.

Men vilka är vägarna framåt? Ulrika vidgar förståelsen för hur rasism påverkar såväl individer som hela samhället och att även offren själva kan bli förövare.

Ulrika ger flera spännande perspektiv och idéer utifrån sitt arbete i Sydafrika, Harlem i New York och sina egna erfarenheter av rasism.

Ulrika Nandra Workshops/Skrivkurser

OM ATT ANVÄNDA SKRIVANDE SOM VERKTYG FÖR SOCIAL FÖRÄNDRING

The Urban Narrative – en metod för att arbeta med kreativt skrivande och storytelling för social förändring.

Här delar Ulrika med sig av sina erfarenheter genom metoden ”The Urban Narrative” som är en skrädddarsydd workshop i kreativt skrivande med målgruppsanpassade teman för att skapa reflektion och samtal.

Ulrika har arbetat med konceptet på bland annat fängelset Kumla, ungdomsanstalter, skolor, för anhöriga till demenssjuka och unga med psykisk ohälsa och har utvecklats på forskningsbaserade kunskaper om skrivande och Ulrikas egna erfarenheter.

Ulrika väjer inte för det svåra och utmanar med skrivteknik och skrivövningar kring ord som makt, respekt, heder, svaghet, avund.

För mer information om konceptet hör av dig till oss!

Ulrika Nandra MODERATOR & KONFERENCIER

Ulrika Nandra är en uppskattad och skicklig moderator, konferencier och samtalsledare.

Ulrikas bakgrund som journalist och programledare har gjort henne till en populär och rutinerad moderator.

Ta chansen att boka ett riktigt proffs till ert nästa event! Hör av er till oss på Athenas så hjälper vi er vidare.

Referenser

Ulrika var engagerad, kunnig med egen erfarenhet i ämnet och fick ut sitt budskap på ett bra sätt. Fungerade utmärkt även via Teams. Det blev en bra vinkling på ett ämne vi haft upp tidigare. De personer som jag pratat med har uttryckt sig mycket positivt kring föreläsningen!

Ann-Sofie Johansson, Utbildningschef

Göteborgs stad

Ulrika var en otroligt bra moderator. Trots det svåra ämnet och de känsliga frågorna fick hon både deltagarna och publiken att känna sig trygga.

Johanna Holst Palmborg, Programsamordnare

Göteborgs stadsmuseum

Nandras föreläsning tog oss med på en personlig berättelse som trots att den kanske inte är igenkännbar för alla ändå ger varje person som lyssnar viktiga och bra perspektiv. Föreläsningen berör och ger oss åhörare större förståelse över hur personer kan hamna på fel spår i livet. Samtidigt blir det också tydligt vad rasism och utanförskap kan göra med individer och familjer. En jättebra föreläsning som gick hem hos en bred publik!

Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal, i samarbete med Trollhättan stad.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Ulrika Nandra

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Ulrika Nandra