Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-05

Kraften i att våga visa och vara sig själv

Ann-Christine Ruuth

Ann-Christine Ruuth

Prästen som "kom ut" som transperson föreläser om hur vi blir ett mer inkluderande samhälle och vad transperson innebär.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum
Skicka en icke-bindande förfrågan på Ann-Christine Ruuth

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
About icon

Om Ann-Christine

Lecture icon

Föreläsningar

References icon

Referenser

Skicka enkelt en fråga om pris och datum Fråga om pris och datum

Vad är det att vara transperson? Vad är manligt och kvinnligt och hur är det kopplat till ens identitet? Ann-Christine Ruuth levde under 58 år som prästen och kyrkoherden Åke. Ann-Christine Ruuth har inspirerande föreläsningar som hon själv gärna kallar för samtal där hon tar upp frågor som handlar om identitet, kön och att vara transperson. Vad är det, och hur kan vi bli ett mer inkluderande samhälle? 

Därför ska du boka en Ann-Christine Ruuth föreläsning:

 • Med humor och skratt blandat med allvar föreläser Ann-Christine Ruuth om vad det innebär att vara transperson
 • Hennes föreläsningar (eller samtal som hon ser det som) bemöter de fördomar och den okunskap som finns idag
 • En tänkvärd och lärorik föreläsning som öppnar dörrar till ett mer inkluderande samhälle

Ann-Christine Ruuth fick många förvånade miner och bemötanden när hon bestämde sig för att fullt ut gå från att vara Åke till Ann-Christine. Som präst och kyrkoherde stack det verkligen ut bland många av hennes kollegor. Men även i resten av samhället. Detta visar att vara transperson är något som många vet väldigt lite om. Detta vill Ann-Christine Ruuth ändra på. Sanningen är att det inte är så ovanligt som man lätt kan tro, transpersoner finns inte bara på TV och i tidningar. Det kan vara din kollega, din vän eller en familjemedlem.

Ann-Christine Ruuth har jobbat som chef i flera år och vet med sin erfarenhet vad en öppen arbetsplats innebär. Att vara välkommen och kunna vara sig själv. Och detta är en nyckel till att samhället i stort ska bli mer inkluderande och omfamna den kreativitet och arbetsglädje som mångfald kan innebära.

Varför skrattar vi åt en karl i klänning men inte åt en kvinna i kostym? Vad innebär kön? Vad är manligt och kvinnligt? Vad innebär att vara transperson och transvestit? Dessa frågor och fler tar en Ann-Christine Ruuth föreläsning upp på ett underhållande, inspirerande och inbjudande sätt.

Ann-Christine är författaren bakom självbiografin ”Jag kom inte ut – jag blev mig själv” (Norstedts, 2022). Hon var en av de nominerade till Stora Talarpriset 2020 och har utsetts till en av Sveriges populäraste föreläsare 2019.

Boka en Ann-Christine Ruuth föreläsning idag hos oss på Athenas!

Foto: Anna Nordström

Visa föreläsningar med Ann-Christine Ruuth

  Ann-Christine Ruuth föreläsning

  Man eller kvinna och allt däremellan!

  • Var dig själv. Alla andra är redan upptagna. Men hur enkelt är det egentligen? Vad innebär det att vara människa? Vem är jag när jag är mig själv? Vi delar oftast in mänskligheten i en manlig och en kvinnlig del. Men vad menar vi egentligen med ”manlig” eller ”kvinnlig”?  Vad händer när någon bryter överenskommelsen och och uppträder tvärtemot vad vi föreställer oss om en riktig kvinna eller en riktig man?
  • I den här föreläsningen får du följa med på inte bara en bit av Ann-Christine Ruuths egen resa, men i hög grad också din egen. Tillsammans funderar ni över vad det egentligen är för skillnad på män och kvinnor, varför kvinnor (oftast) tjänar mindre än män, varför vi skrattar åt en karl i klänning och vad #metoo kan ha med saken att göra.
  • Föreläsningen har HBTQ som tema med fokus på transpersoner. Vi möter dem ofta i media, men hur mycket vet du egentligen om vad det innebär att vara trans?
  • Ann-Christine Ruuth delar frikostigt med sig av sina egna erfarenheter men föreläsningen handlar egentligen om oss alla.

  Ann-Christine Ruuth föreläsning

  Pappa Ann-Christines bekännelser – Från man till kvinna på 90 minuter

  • I mer än fem år har Ann-Christine Ruuth gjort enormt uppskattade föreläsningar om könsnormer och könsidentitet över hela landet. Många har längtat efter att få höra berättelsen om hennes eget liv. 
  • Följ med på resan från pojkrummet i Rottne till dagen när hon som då var manlig kyrkoherde i Växjö, berättar för sina barn, sina syskon, sina vänner och medarbetare: Jag heter Ann- Christine. Mitt pronomen är hon. 
  • Det blir en resa med många skratt men också eftertänksamhet och ett stänk vemod. Var dig själv, säger vi gärna till varandra. Men för några kan det kosta mer än vi anar. 
  • För fem år sedan kom boken ”Min pappa Ann- Christine” där Ester Roxberg berättar varmt och kärleksfullt om hur det var att växa upp med en pappa som en dag berättade att hon hette Ann- Christine. Boken väckte stor uppmärksamhet och både Ester och Ann-Christine blev gäster hos Skavlan. Boken har inspirerat till filmen ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna. Filmen har premiär 21 februari. 
  • I denna Ann-Christine Ruuth föreläsning får du hennes egna berättelse!

  Ann-Christine Ruuth föreläsning

  Fler ämnen som Ann-Christine Ruuth föreläser kring:

  • Att våga vara sig själv
  • Transpersoner – vad är det?
  • Utanförskap och hur vi bryter det
  • Våra rädslor för det okända
  • Öppenhet och inkludering på arbetsplatsen – hur ser det ut där jag är?
  • Hur ett ledar-/chefskap kan bidra till ökad öppenhet – eller motsatsen!

Referenser

En fantastisk blandning av skratt och tårar där ingen gick från föreläsningen oberörd. Precis rätt fokus. Ann-Christine fick stående ovationer. Vi kan med glädje lämna våra allra varmaste rekommendationer!

Sektionschef

Arbetsförmedlingen

En föreläsning som berörde på djupet. Ann-Christin fångade åhörarna med en gripande berättelse, en bild av livet som målades med både smärtsamt allvar och humor.

Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef

Vetlanda, kultur- och fritid

Mycket bra och mycket uppskattat samt angeläget.

Lars Viper, Kyrkoherde

Saltsjöbadens församling
Skicka en icke-bindande förfrågan på Ann-Christine Ruuth

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Ann-Christine Ruuth