Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Artikel

Symbios, Sveriges nya miljardindustri

Tillbaka till blogg

21. september 2022

Industriell symbios, att tjäna pengar på det andra slänger, är framtidens sätt att göra affärer i den cirkulära ekonomin. Utmaningarna under covid, kriget i Ukraina och klimatkrisen skapar brist på energi, vatten och material. Det gör den här metoden mer aktuell än någonsin. I boken Symbios visar Emma Dalväg och Tobias Jansson exempel på företag som går före och skapar lönsamma affärer av det som tidigare blivit över.

Symbios är den första boken på svenska om industriell symbios, hur avfall och överskott från ett företag blir en resurs för ett annat företag. Med grund i forskning och erfarenheter från verkligheten introducerar boken samtidens stora affär: att skapa affärer på allt det som blir över. Industriell symbios hjälper oss att skapa en cirkulär ekonomi och ger både ekonomiska fördelar och minskad belastning på miljön.

I danska Kalundborg samverkar tolv företag genom att utbyta överskott av vatten, energi och material med varandra. Bland företagen finns några av Danmarks största industriföretag. Tillsammans sparar de årligen 28 miljoner dollar, 3,5 miljoner ton dricksvatten och 635 000 ton koldioxidutsläpp – en siffra som motsvarar 63 000 varv runt jorden i bil. Detta är ett av många exempel i boken som visar att industriell symbios är lönsamt och händer här och nu.

– Industriell symbios är en viktig del av den framtida cirkulära ekonomin där näringslivet skapar värde inom planetens gränser, säger Emma Dalväg, affärsutvecklare på Coest och en av författarna till boken Symbios.

Sotenäs kommun i Bohuslän är ett svenskt exempel som lyfts fram i boken. Med inspiration från Kalundborg blir en stor mängd avfall och överskott idag nya resurser, allt från fiskrens och processvatten till fiskeredskap och plast från havet. Resultatet gör det möjligt att spara 60000 ton koldioxidutsläpp per år och 164 miljoner kronor årligen i minskade avfallskostnader för fiskberedningsnäringen, samtidigt som nya företag etableras och arbetstillfällen skapas.

– I den omtumlande tid vi lever i med pandemin, kriget i Ukraina och andra geopolitiska utmaningar är boken Symbios ytterst aktuell. Brutna leverantörskedjor och stigande priser på råvaror och energi gör att samverkan i symbiosform är både logiskt och nödvändigt, säger Tobias Jansson, expert på cirkulär ekonomi och en av författarna till boken.

Industriell symbios är inspirerat av hur organismer i naturen samverkar på ömsesidigt fördelaktiga sätt. Överfört till mänskliga industriella system handlar det om att skapa kopplingar mellan företag och andra verksamheter som gör att avfall eller överskott från en verksamhet blir resurser för en annan. Industriell symbios är ett kraftfullt verktyg för att snabbt minska vårt resursanvändande, skapa ökad lönsamhet hos företag och utveckla näringslivet i våra kommuner.

Läs mer och boka en föreläsning med Tobias Jansson HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.