profile-cover-generic-01-blue

Ett kreativt sätt att ge personal och elever kunskap för normmedvetenhet och inkludering

Teater Tropos

Teater Tropos

Teater Tropos är inte rädda för att utmana förlegade stereotyper. Genom fängslande föreläsningar med teaterinslag utbildas vuxna och barn om identitet, normkritik, HBTQ+ och psykisk ohälsa.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

Därför ska du boka en föreläsning med Teater Tropos

 • Få insikt i vad normer och normkritik är och på vilket sätt det berör hela samhället.
 • Lär er mer om inkluderande bemötande i skolan, på arbetet eller i vården.
 • Få ökad kunskap om normmedvetenhet och inkludering, väck tankar och sätt igång samtal med utgångspunkt från dessa frågor
Skicka en icke-bindande förfrågan på Teater Tropos

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Teater Tropos skriver, producerar och spelar aktuell teater för barn, ungdom och vuxna över hela Sverige. Sedan 2018 erbjuder duon även föreläsningar med teaterinslag för både en vuxen och ung publik (åk 7 – gymnasiet). Duon arbetar utifrån engagemang för olika ämnen som på ett eller annat sätt handlar om samspel människor emellan och inkludering.

Med sin föreläsning sätter Teater Tropos – som består av Lina och Conny Petersén, in kunskap kring normer, identitet och hbtq-frågor i ett emotionellt sammanhang och lyfter frågorna till ett perspektiv som rör oss alla. Det normkritiska perspektivet visar oss att HBTQ inte handlar om enskilda grupper och individer utan snarare väcker frågan om vår syn på normaliteten och dess begränsningar.

Föreläsningen bakar samtidigt in ett par teaterscener. För Teater Tropos tror att just kombinationen av fakta och en fiktiv och berörande upplevelse fördjupar kunskap. Deltagarna får en kort överblick över HBTQ-historia men fokus ligger mest på hur det ser ut idag. Målet med föreläsningen är att skapa en öppen atmosfär där deltagare känner sig fria att ställa alla frågor.

Därför ska du boka en föreläsning med Teater Tropos

 • Få insikt i vad normer och normkritik är och på vilket sätt det berör hela samhället.
 • Lär er mer om inkluderande bemötande i skolan, på arbetet eller i vården.
 • Få ökad kunskap om normmedvetenhet och inkludering, väck tankar och sätt igång samtal med utgångspunkt från dessa frågor

Den senaste tiden har humorfiguren Ken Akter tagit upp allt mer utrymme och tid då Ken fått nytt liv i sociala medier. Ken som spelas av Lina Petersén har blivit en uppskattad karaktär på Instagram som med feministisk humor driver med antifeminism och på ett roligt sätt utmanar förlegade manliga stereotyper. Kontot @kenakter startades 2018 och har idag 37,8 tusen följare som älskar att reta sig på denna mansbebis.

När du bokar Teater Tropos får du ta del av en mix av föreläsning och teater. Allt med en humoristisk vinkling. Teater Tropos vänder sig till både vuxna och barn men anpassar självklart sitt framträdande utifrån sin publik. Chansen är stor att du kommer att få många nya infallsvinklar och bli medveten om hur vi styrs av outtalade normer.

Foto Melvin Petersén.

Visa föreläsningar med Teater Tropos
Teater Tropos föreläsning med teaterinslag för vuxna

Identitet Normalitet HBTQ+

Vad behöver vi veta om HBTQ+ för att vara en inkluderande verksamhet?

Denna föreläsning med teaterinslag vänder sig till en vuxen publik som vill få en ökad förståelse och kunskap kring HBTQ+ och normkritik där inslag av teater ger liv och perspektiv åt innehållet.

Föreläsningen är 70-90 minuter lång, varav teaterinslagen utgör 20 minuter.

Så här säger Lina & Conny om föreläsningen:

 • Har du träffat någon som vill vara exkluderande? Inte vi heller. Men vi har träffat många, ofta unga, HBTQ-personer som beskriver hur svårt det kan vara att som normbrytande person få ett bra bemötande i skolan, på arbetet eller i vården.
 • Vi håller en föreläsning om normkritik, hbtq-frågor och identitet och bakar samtidigt in ett par teaterscener. För vi tror att just kombinationen av fakta och en fiktiv och berörande upplevelse fördjupar kunskap.
 • Ni får en kort överblick över HBTQ-historia men vi pratar mest om hur det ser ut idag. Vårt mål är att skapa en öppen atmosfär där du som deltagare känner dig fri att ställa vilka frågor du vill.
 • Kan genomföras digitalt – kontakta oss för mer info.

Boka en Teater Tropos föreläsning till ditt företag eller organisation för att öka kunskapen kring identitet, normalitet och HBTQ hos Athenas redan idag!

Teater Tropos föreläsning för elever

Bee too beautiful

Detta är en anpassad version av föreläsningen ”Identitet Normalitet HBTQ+” riktad till en yngre publik från 13 till 19 år. Mängden fakta har begränsats och mer utrymme ges för samtal och förklaring.

Med en tydlig presentation förklarar Teater Tropos vad HBTQ, normer och normkritik är och på vilket sätt det berör hela
samhället. Genom att varva föreläsningen med teaterinslag levandegörs ämnet och ungdomarna får en upplevelse att relatera kunskapen till.

Längd: ca 70-75 minuter

Målgrupp: åk 7-gymnasiet

Föreläsningen kan kombineras med workshops, kontakta oss för mer information.

Kan genomföras digitalt – kontakta oss för mer info.

 

Teater Tropos håller skräddarsydda föredrag efter kundens behov och önskemål. Hör av dig till oss på Athenas för att veta mer eller boka en föreläsning!

Skicka en icke-bindande förfrågan på Teater Tropos

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Teater Tropos