Vi använder cookies för att göra siden mer användbar och ge dig en bättre upplevelse samt statistik. Du kan välja att avmarkera cookies genom att klicka på knapparna nedan.
Kerstin Weigl är prisbelönt journalist, främst känd för granskningen "Dödade kvinnor" i Aftonbladet 2009. Hennes föreläsningar är närgångna och gripande berättelser från denna granskning.
Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.
Om Kerstin
Föreläsningar
Kerstin Weigl granskade tillsammans med Kristina Edblom samtliga fall där kvinnor dödats av sin man eller ex-man män i Sverige under 2000-talet. De skrev om vilka kvinnorna var, deras liv och omständigheterna som ledde fram till morden. Rapporteringen pågår fortfarande i Aftonbladet. Kerstin Weigl belönades 2015 med Bonniers Stora Journalistpris för sin journalistiska gärning.
År 2019 skrev de tillsammans boken ”I händelse av min död” som en slags sammanfattning av de livsöden de rapporterat om de senaste åren. Det är en skildring av kvinnornas historier och vilka fel och misstag som gjordes på vägen. Boken och artiklarna har hyllats av journalistkollegor och läsare i hela Sverige.
Grunden i Kerstin Weigls föreläsningar ligger i de kvinnoöden som hon gestaltat de senaste dryga 10 åren. Det är framför allt två inriktningar på föreläsningarna. Den ena tar upp brotten som ett samhällsproblem, vilka systemfel som ledde fram till morden och hur vi tillsammans kan göra det bättre. En frågeställning som tas upp är hur dödsfall kan inträffa i fall där kvinnor tidigt, och flera gånger, slagit larm om en farlig situation.
Den andra föreläsningen är en slags fortsättning på ”familjetragedierna” (ett förminskande och bagatelliserande ord när det handlar om mord, menar Kerstin Weigl). Fokus i denna föreläsning ligger på barnen som blir kvar efter att pappa dödat mamma. Det är personliga och engagerande historier som presenteras, men också tydliga brister i systemet där den morddömde pappan i många fall fortfarande är vårdnadshavare till barnen.
Båda föreläsningarna innehåller film- och ljudklipp, bland annat inspelade intervjuer från överlevande barn som vill hjälpa andra genom att delge sina erfarenheter. Även om granskningen av det dödliga våldet mot kvinnor är brutal och hemsk, så ligger ändå fokus på kvinnornas liv snarare än deras död. Det är inte ”bara” en föreläsning om omständigheterna kring de mest katastrofala utfallen, utan en diskussion om hur vi kan förändra till det bättre på både individuell och samhällelig nivå.
Foto: Åke Ericson
Visa föreläsningar med Kerstin Weigl“Familjetragedi” har det förminskande kallats när en kvinna dödats av en man hon älskat och ofta fått barn med. Men brotten är ett allvarligt samhällsproblem, anser Kerstin Weigl. Många av kvinnorna hade slagit larm om en farlig situation men samhället misslyckades att rädda dem och de dödades, de flesta hemma i sin egen säng. Kerstin Weigl berättar kvinnornas historier, vilka misstag och systemfel som ledde fram till morden och dråpen – och vad som kan göras. Föreläsningen innehåller inslag av film och ljud.
Barnen var ofta hemma när mamma dödades, i många fall av deras pappa. Barnen hörde brotten, såg vad som hände och några av dem försökte ingripa. Kerstin Weigl har under tio år haft kontakt med barnen som blev kvar och har kunnat avslöja stora
brister. Flera av barnen har fortfarande sin morddömda pappor som vårdnadshavare. Alltför ofta har de inte fått stödet de behöver. I föreläsningen kommer barnen själva till tals i filmade intervjuer. De vill berätta sina historier för att kunna hjälpa andra.
Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.