Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Våra talare är också tillgängliga för evenemang online. Ta kontakt med oss för att få veta mer.

profile-cover-generic-01-blue

Hur påverkar hederskulturen vårt samhälle och hur kan man komma förbi den?

Elaf Ali

Elaf Ali

Elaf Ali är journalist, författare, moderator och föreläsare. Hon specialiserar sig på ämnen som hedersrelaterat våld och förtryck, integration, jämställdhet och demokrati.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum
Skicka en oförpliktande förfrågan på Elaf Ali

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Under Elafs uppväxt var ”sharaf” ett av de viktigaste orden för en fungerande familjestruktur. Sharaf är det arabiska ordet för heder och har på många sätt blivit synonymt med förtryck.

Elaf Ali kom till Sverige från Bagdad, Irak som fyraåring. Familjens hedersnormer följde med, vilket dels yttrade sig i att hennes frihet begränsades markant i jämförelse med hennes bröder. I samband med sin första menstruation förändrades hennes liv över en natt. Hon hade som ”kvinna” inte längre tillåtelse att befinna sig någonstans förutom hemma och i skolan. Till slut lyckades hon få sin pappa att tänka om, men vägen dit var lång och svår.

Därför ska du boka Elaf Ali

 • För att Elaf Ali har en unik inblick i det vardagliga hedersförtrycket som inte går att få del av på annat sätt. Dessa är tecknen som du ska hålla utkik efter.
 • Elaf Ali besitter kunskap om det hedersrelaterade våldet och förtryckets kärna, uppkomst och hur det ser ut idag.
 •  Det är vårt allas ansvar att utbilda oss om ett av våra största samhällsproblem. Hur kan något så osynligt, samtidigt vara ett så stort problem? Vad kan du göra för att förändra?

Elaf Ali var till en början tvungen att ignorera sina drömmar och ambitioner – hon växte upp i en familj där hon med rädsla som primär faktor var tvungen att acceptera att hennes möjligheter inte var desamma som hennes bröders. Hennes historia är så långt inte unik. Flera hundra tusen lever idag under hedersförtryck i Sverige. Men hennes iver att lära, arbeta, se världen – helt enkelt leva på sina villkor – var för stark för att familjen skulle kunna upprätthålla det gamla systemet.

Hederstraditionen säger att män har större frihet än kvinnor. Hur fungerar den idén i Sveriges samhälle – ett samhälle som på många sätt ligger i framkant kring frågor om feminism och jämställdhet? Elaf Ali pratar bland annat om hur hennes pappa ändrade sin ståndpunkt kring hedersnormer gradvis när han insåg hur levnadssättet skadade familjen.

Hennes historia finns att läsa i boken ”Vem har sagt något om kärlek?” som släpptes i mars 2021. Den skildrar alla steg i hennes uppväxt: från förbuden i hennes unga år till pappans omvändning. Boken innehåller också intervjuer med föräldrarna och fakta om det hedersrelaterade våldet och förtrycket.

Föreläsningarna hämtar mycket från boken, men fokus ligger på ämnet och anpassas utifrån publik och önskemål. Hon talar gärna till kommuner, skolor, kvinnojourer, polis och socialtjänst. Alla som arbetar med integration och jämställdhet i någon form, eller ämnen som relaterar till hedersnormer och förtryck kan direkt dra nytta av Elaf Alis föreläsningar.

Foto: Hugo Thambert

Visa föreläsningar med Elaf Ali
Elaf Ali föreläsning

Våldet i hederns namn

 • I den här föreläsningen talar Elaf om hedersrelaterat våld och förtryck.
 • Elaf tar upp hur våldet ser ut och var det kommer ifrån.
 • Hur är kopplingen till religion?
 • Skillnaden med hedersrelaterat våld och förtryck, mot mäns våld mot kvinnor.
 • Elaf talar utifrån forskning, statistik och sina egna erfarenheter.
 • Elaf ger tips på filmer och böcker om ämnet.

Föreläsningen är ca 45 min + en kvarts frågestund. Elaf Ali håller skräddarsydda föredrag efter kundens behov och önskemål.

Är ni intresserade av att köpa Elafs bok ”Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck” (Rabén & Sjögren) går det att ordna till ett bra pris.

Elaf Ali Samtal

Att bryta sig fri från hedersförtryck

”Att bryta sig fri från hedersförtryck” är ett samtal mellan Elaf och en samtalsledare/moderator under ca en timme.

Samla ihop era frågor om hennes resa, tankar och funderingar ni fått efter ni läst hennes bok ”Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck” (Rabén & Sjögren), och om hennes råd och tips som kan underlätta för er i arbetet.

Möjlighet att ordna ett bokförsäljning/signering på plats.

 

Sagt om boken:

“En bok alla, oavsett ålder, bör läsa!”

Elaf Ali varvar sin egna erfarenhet av hedersförtryck med fakta samt intervjuer med sina föräldrar i vuxen ålder. En smärtsam, stark men ack så viktig bok. Läs den, helst idag!

 

“En mycket bra bok om hedersförtryck”

Författaren berättar sin egen historia men tar även upp fakta, hederförtryckets historia och viktigast av allt ; att det inte har med religion att göra utan med traditioner och kultur. Rekommenderas även till vuxna, speciellt lärare.

 

“Läs! ”

Tack Elaf för att du låter oss se på hedersproblematiken med dina ögon! En bok som alla borde läsa, unga som vuxna! En gripande skildring av hur författaren vuxit upp under hedersförtryck, skrivet på ett sådant sätt att jag inte kan undgå att sätta mig in i situationen. Boken är lättillgänglig och intressant och jag uppskattar verkligen hur författarens berättelse varvas med både fakta och intervjuer. Läs!

Elaf Ali Moderator & konferencier

Moderator & konferencier

 • Elaf Ali är en uppskattad och skicklig moderator och samtalsledare.
 • Elafs bakgrund som journalist och programledare har gjort henne till en populär och rutinerad moderator.
 • Elaf Ali går även att boka för en workshop och som konferencier.

Ta chansen att boka ett riktigt proffs till ert nästa event! Hör av er till oss på Athenas så hjälper vi er vidare.

Elaf Ali Samtalsledare

Samtalsledare

 • Boka Elaf Ali som samtalsledare
 • Samtalet utgår mestadels från Elafs bok och hennes historia.
 • Elaf skräddarsyr samtalet efter kundens behov och önskemål.
 • Längd 45-60min

Hör av er till oss på Athenas för att boka Elaf Ali till ert nästa event redan idag!

Skicka en oförpliktande förfrågan på Elaf Ali

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000

Föreläsningsämnen med Elaf Ali