Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Den viktigaste i AI-revolutionen är du

Tillbaka till blogg

20. juni 2023

Plötsligt känns det som att mänskligheten står inför ett större skifte än på mycket länge. Många är omtumlade av den snabba utvecklingen inom AI – en del oroliga, andra entusiastiska. 

Själv tycker jag att det är fascinerande och spännande. Kanske inte för AI-utvecklingen i sig, som jag har följt som journalist och föreläsare i ett par decennier, utan mer för att tekniken nu når ut i samhället och möter breda grupper av människor. 

Jurister, programmerare, artister, musiker, skribenter, kreatörer, journalister, konstnärer, utredare, ekonomer, marknadsförare, ingenjörer, rekryterare, läkare, lärare… På bara några månader har alla de här och många fler kommit i kontakt med AI och börjat ställa sig frågan vad vi ska ha AI till och vad det innebär, för samhället, för företagen och för dem själva. 

Och det är då saker verkligen börjar hända. 

Kanske minns du det tidiga internet på 1990-talet, då nyfikna entusiaster byggde enkla webbsajter i html-kod. Jag var en av dem och vi hade kul. Men det var först tio år senare, när människor med olika bakgrund, intresse och kompetens började utforska internets alla möjligheter som webben blev riktigt spännande. 

Man kan säga samma sak om tryckpressen. Visst var det ett stort kliv att kunna trycka några biblar på kort tid och till låg kostnad, istället för att skriva dem för hand vilket tog månader eller år. Men det framsteget kan inte mäta sig med rikedomen i all världens litteratur som sedan dess flödat genom tryckpressar och landat i händerna på människor i alla länder. 

Och det är därför jag säger detta till dig nu – den viktigaste i AI-revolutionen är du. För tekniken förändrar världen, kanske mer än något annat, men det är vi människor som gör världen magisk. Det är genom ditt engagemang, ditt intresse, din nyfikenhet och din kompetens som AI kommer att kunna bli det vi behöver. 

Och det första steget är att bara prova på och att skapa sig en bild av vad AI är och vad det inte är. Just nu finns det stor oro och rädsla för AI. Delvis beror det på att det är något nytt och okänt, men delvis också på att en rad kompetenta experter eldar på ett domedagsscenario som handlar om risken för en AI som är intelligentare än människan och utrotar mänskligheten. 

Media sprider glatt det här scenariot vidare, men jag kan lugna dig med att det finns en rad luckor i analysen. Dagens AI har inget spår av medvetande, ingen vilja och ingen som helst anledning att öka sin intelligens på egen hand. Och vi är inte i närheten av att bygga något sådant. 

Om vi en dag, mycket längre fram, lyckas göra det så finns det heller inget som säger att vi inte kan bygga en vänskaplig relation till en sådan AI.  

Men låt dig inte fastna i domedagsscenariot. Det finns gott om viktiga utmaningar med AI här och nu – partiskhet (bias), brist på transparens, maktkoncentration, oklart ansvar osv. Och återigen är det vi människor som är viktiga för att se och lösa de här problemen. 

Men framförallt är vi viktiga för att se möjligheter och utforska tillämpningar där vi kan använda AI för att göra världen bättre, säkrare, hållbarare, vackrare och mer rättvis. Det kanske allra viktigaste är att använda AI för att bromsa global uppvärmning, men det finns tusen och åter tusen oupptäckta möjligheter där det är vi människor som tillsammans med AI kan hitta nya vägar. 

Därför är den viktigaste i AI-revolutionen du. Jag kommer gärna och berättar mer i en föreläsning!

// Mats Lewan – Läs mer & boka en föreläsning med Mats Lewan HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.