Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Att fatta bättre beslut i tider av förändring

Tillbaka till blogg

29. februari 2024

De senaste årens snabba förändringstakt har ställt företag och organisationer inför stora utmaningar, vilket givetvis också påverkar oss individer då vi alla ställs inför alltmer komplexa val – allt oftare.

Den snabba teknikutvecklingen gör att många beslut kan automatiseras med hjälp av olika typer av dataanalyser. Men myntet har som bekant två sidor, med alla stora möjligheter kommer också en hel del utmaningar. Mer komplexa beslut behöver fortfarande ofta fattas av människor, vilket ställer ännu högre krav på vår förmåga att se samband, kunna prioritera och förstå hur våra mänskliga egenskaper bäst kan komma till nytta. Hjärnans utveckling har inte följt teknikens dito och att resonera, hantera intryck, stora datamängder och inte minst att komma med kreativa lösningar tar kraft och tid. Samtidigt förväntas vi ofta jobba snabbare, få mer gjort på mindre tid och med hjälp av färre personer. Att förstå mer om hur vi i grund och botten fungerar när vi ställs inför allt det nya, när osäkerheten är stor och beslut ska fattas i ett allt högre tempo, har aldrig varit viktigare än nu. Några snabba tips att anamma redan idag, tips som vässar ert ledarskap och beslutsfattande – beslut som formar er framtid:

Prioritera
Vi kan inte alltid fatta de bästa besluten, vi måste se till att fatta de viktigaste på bästa sätt. Kan låta enkelt, men fråga dig själv – vilka är dina viktigaste beslut idag (på kort och lång sikt). Det är inte alltid svaret kommer direkt. I en föränderlig värld, så behöver vi fråga oss det ofta, gärna dagligen, för att bättre kunna styra vår tid i rätt riktning. Annars är det lätt att allt som är bråttom prioriteras – oavsett om det verkligen är viktigast eller inte.

Tydliggör vad du vill uppnå
När du står inför viktiga beslut, svara på frågan ”Varför tar jag beslutet och vad vill jag/vi uppnå?” Genom att sätta ord på det, så blir det tydligare för dig själv vad du behöver veta för att kunna fatta beslutet, vilka du behöver involvera och hur du ska gå till väga. För våra viktigaste beslut, så kan lite struktur hjälpa oss att
undvika att hamna i vanliga ”fällor”, så som att vi lätt börjar samla information innan vi har tydliggjort vad vi egentligen behöver, att risker bedöms som större om något nyligen gått fel, att dagsform påverkar osv.

Spela med de kort du har på din hand
Idag måste vi många gånger fatta beslut trots att vi inte vet allt vi skulle vilja veta, utan vi måste många gånger våga spela med de kort vi faktiskt har. Att vänta är annars det tryggaste beslutet, då har vi ju inte gjort ett aktivt val (och därmed inte fel…), men vi behöver förstå att ett icke-beslut är ett beslut i sig, ofta det sämsta. – Vad är det bästa som kan hända? När det är mycket som är osäkert är det lätt att vårt hot- och försvarssystem blir extra aktiverat. Då ökar sannolikheten att vi bedömer risker som större än de faktiskt är. Vi behöver skilja på faktisk fara och inre rädsla. Genom att använda den klassiska metoden worst case/best case scenario, så kan vi skapa en bättre bild av de alternativ vi står inför. Vi är bra på att tänka på vad som är det värsta som kan hända, men måste också lyfta blicken och fråga oss ”Vad är det bästa som kan
hända?” I en föränderlig värld där vi måste prova nya vägar som kommer vi misslyckas längs vägen, något som är viktigt att acceptera.

Lär känna din inre beslutsfattare
Vi fattar alla tusentals beslut varje dag och de allra flesta tas i det undermedvetna. Därför är det oerhört viktigt att försöka bli mer självmedveten – hur fungerar just du? Är du väldigt känslostyrd, för snabb/långsam, styrs du av rädslor (lär dig skilja på verklig fara och din egen rädsla) osv? Genom att förstå hur du själv fungerar kan du också ta till metoder som förbättrar just ditt beslutsfattande Vill du veta mer om metoder och sätt att bättre hantera en snabbt föränderlig värld utifrån ledarskap, teamwork och beslutsfattande, så boka en föreläsning med mig. Tillsammans tar vi fram ett tema och upplägg utifrån era behov. Hoppas vi ses!

// Mona Riabacke – för att boka en föreläsning eller läsa mer, klicka här!

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.