Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Artikel

Atilla Yoldas inspirerar unga till jämställdhet

Tillbaka till blogg

6. juli 2023

I ett samarbete mellan Atilla Yoldas, Österåkers kommun och Athenas har ungdomar i åk 6-7 fått nya sätt att se på jämställdhet. 

Arbetet med att förebygga våld i nära relationer och hedersrelaterat våld bör introduceras i ungdomars liv så tidigt som möjligt. Som rektor på någon av landets skolor har man möjlighet att ge unga människor bra förutsättningar att undvika att de hamnar i psykisk ohälsa och destruktiva situationer senare i livet. Genom att inspirera unga människor kan man i ett tidigt skede påverka ungdomars synsätt, tankar och beteende. Ett sätt att göra detta är att hitta bra förebilder som unga människor kan ta till sig och se upp till. I Österåkers kommun gjorde man slag i saken och bokade in Atilla Yoldas att föreläsa om jämställdhet, machokultur och andra viktiga ämnen för barn och ungdomar i årskurs 6-7.

Journalisten, aktivisten och bloggaren Atilla Yoldas är en stor förkämpe för just jämställdhet och människors lika värde, vilket är några av grundpelarna när det kommer till våldsprevention. Han har dessutom förmågan att få sin publik att verkligen lyssna och ta till sig hans budskap. Med insiktsfulla synpunkter och skarpa argument försöker han få alla som lyssnar att inse att alla duger precis som de är. I ett samhälle präglat av machokultur, där ungdomar ständigt matas med intryck och uppmaningar om att man måste vara på ett visst sätt för att accepteras är detta ett viktigt budskap. Att få höra en vuxen person som man ser upp till berätta att det faktiskt räcker att vara sig själv kan i många fall vara avgörande för vilket vägval man gör senare i livet. För många människor kan det göra stor skillnad att få höra det redan i ung ålder.

De föreläsningar Atilla Yoldas haft inför barn och ungdomar i Österåkers kommun har bidragit till att deltagarna i många fall vågat öppna upp sig och diskutera viktiga ämnen. Samtidigt är det viktigt att skolorna och elevhälsan tar tillvara möjligheten att fånga upp ungdomarna och fortsätter arbetet även efter föreläsningen. Genom att regelbundet arbeta med och diskutera frågor som gäller våld, könsnormer och ungdomars psykiska hälsa och ohälsa kan skolan ge eleverna en bra grund att stå på och ta med sig när de så småningom ger sig ut i vuxenlivet.

Läs mer och boka Atilla Yoldas HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.