Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Är det inte dags att skapa drömarbetsplatsen på riktigt nu?

Tillbaka till blogg

21. mars 2024

Oj, vad vi har försökt. Vi har delat upp personalen i olika färger, lyssnat på råd om hur man hanterar besvärliga människor och alla de ”idioter” vi har omkring oss. Vi har byggt lådbilar på kickoffer och skapat broar av A4-papper för att förbättra kommunikationen i teamen. Vi har diskuterat arbetsglädje från alla tänkbara håll och skrattat åt lapparna i fikarummet där det står ”Din mamma jobbar inte här”. Upprörda diskussioner har förts om vi ska arbeta på kontoret, hemifrån eller kanske en mix av allting. Vi har talat om tillit och självledarskap. Vi har pratat om allt. Eller åtminstone nästan allt. Men trots alla ansträngningar jagar vi fortfarande visionen om hur vi skapar drömarbetsplatsen. Det är nödvändigt.

Många mår dåligt, både psykiskt och fysiskt, på arbetsplatserna. Enligt Arbetsmiljöverket upplever 1,3 miljoner svenskar arbetsrelaterade hälsoproblem. De vanligaste orsakerna är trötthet, fysisk smärta och psykiska problem som ångest och oro för arbetet. Men så kan vi inte ha det. Och detta kommer att fortsätta om vi inte slutar med kosmetiska lösningar och kortsiktiga dopaminbelöningar. Vi måste börja se till att vi har friska medarbetare.

I min nya föreläsning, Drömarbetsplatsen, pratar jag om detta som en del av lösningen på problemen: att ta hälsan på allvar. Det handlar om att hjälpa medarbetarna att bli friska, att ge möjlighet till träning under arbetstid för de som kan, och att skapa möjligheter i anslutning till arbetet för de som inte har den möjligheten. Studie efter studie visar på samma resultat: det lönar sig för organisationer att investera i medarbetarnas hälsa. Sjukfrånvaron minskar och trivseln, samt arbetsglädjen ökar. Och vad tror du händer då med resultatet? Det är alltså en ren win-win-situation. Inget konstigt med det, bara sunt förnuft.

Tänk på alla de som vill kunna träna och röra på sig men inte får det att gå ihop med sitt livspussel. Att kunna erbjuda detta blir en nödvändighet, inte bara för att ha friska medarbetare utan också för att locka till sig rätt arbetskraft i talangkriget. Det är uppenbart hur viktigt det är för generation Z att organisationer bryr sig om medarbetarnas hälsa och välmående.

Det är på detta sätt man kan skapa en riktig drömarbetsplats. För visst är vi alla värda det, eller hur?

// Göran Adlén – för att boka en föreläsning eller läsa mer, klicka här!

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.