Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Artikel

Meningen med eller i livet?

Tillbaka till blogg

31. mars 2023

Att fylla en inspirationsföreläsning med substans och inte bara tomma fraser är en konst, ett hårt jobb. Det kräver faktiskt riktiga källor att hämta ur. Att föreläsa för äldreomsorgen, socialtjänsten eller andra vårdande yrkesgrupper är bland det bästa jag vet.

Ofta får jag frågan om det verkligen är sant att jag älskar äldreomsorgen. Svaret är inte enkelt med det är ett ja. Många vill leva länge men få vill bli gamla. Vill du bli gammal i Sverige? Strax efter gymnasiet började jag extrajobba inom äldreomsorgen. Det var en chock men det blev en livsstil. Jag var redan då en funderande person. Många undrar hur livet ska bli? Vad kommer hända i mitt liv? Nu fick jag träffa människor som satt på facit. De visste hur deras liv hade blivit, vad som varit goda val och inte, vad som varit oförutsägbara tillgångar eller motgångar, de visste en massa. Samtidigt med studier på psykologen, resor ut i världen och ett stort engagemang inom Röda Korset började min egen livs-och människosyn ta form. Någon gång läste jag att graden av civilisation kan mätas i hur väl att vi tar hand om de olönsamma, de som gjort sitt för gruppen eller de som aldrig kommer leverera mat, nya individer och skydd. De olönsamma? Jag tänker att det värde en individ ger gruppen kan vara större än så.

Sedan början av 2000-talet har jag utbildat personal inom äldreomsorgen, socialtjänsten och på många, många andra ställen i bemötandets och samarbetets trix och fix. För det är inte enkelt alla gånger. Människor är så olika, de vill inte alltid alls det jag vill att de ska vilja. De har en helt annan önskan och logik. Under pandemin blev det ganska tomt i kalendern, just vården hade inte tid för fortbildning och försökte bara överleva denna tuffa tid. Jag tänkte till och kände att jag missade en stor förändring hos den grupp jag så länge varit så nära. När jag ringde en chef jag tidigare jobbat med så fick jag mer än gärna dyka in bakom ett visir och börja inom hemtjänsten igen. Allt var sig likt och samtidigt så olikt, då digitaliserat, så detaljstyrt, så stressig men samtidigt så mycket fler och bättre hjälpmedel och information. Att stöka runt i stockholmsnatten och leta upp gubbar som förvirrat sig ut och gummor som inte ville släppa in någon i sitt hem, att tillsammans med människor från hela världen lösa problem i den lilla värld hos kvinnan som samlar på katter, eller personen som inte kom till bolaget i tid och i stället tog en flaska T-sprit…det är på så många sätt berörande upplevelser. Varje natt blir en livserfarenhet. Varje pass meningsfullt.

När jag plockar ihop mina erfarenheter med mina verktyg från motivationsforskningen och stresshanteringsutbildningarna jag gått så känner jag att föreläsningarna verkligen ger det jag vill ge dem som har som yrke att värdigt vårda de som ses som olönsamma, då blir att föreläsa inte meningen med livet men meningen i livet.

// Charlotte Signahl – Föreläsare och utbildare inom motivationspsykologi.

Läs mer & boka en föreläsning med Charlotte HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.