- Gå tillbaka till startsidan
- Blogg
- Musikens effekt på den mentala hälsan
Att musik spelar en stor roll i att påverka och förbättra mental hälsa känner vi till.
De terapeutiska effekterna av musik som källa till stöd och känslomässig befrielse har erkänts genom århundraden. Musikens förmåga att överskrida språket och stimulera en överlägsen mängd aktivitet i hjärnan. Musikens effekter på mental hälsa får dessutom mer uppmärksamhet nu än någonsin tidigare. Under de senaste två decennierna har det skett en enorm ökning av forskningen kring musik som verktyg för hälsa och välbefinnande. Medvetenheten om de humanistiska såväl som ekonomiska konsekvenserna av mental ohälsa har lett till betydande investeringar både från myndigheter och inom industrin. Vi ser att musikterapi etableras i allt snabbare takt, stärkt av tydligt positiva studier, och används i allt högre grad som en respekterad och effektiv terapiform inom vård och omsorg.
Under mitt arbete med musikutövande ungdomar har jag fått ynnesten att se effekterna av musik på nära håll. Jag har fått förtroendet från kommuner och skolor att erbjuda ungdomar en plattform baserad på musik och kreativitet, som efter utvärderingar visat sig ge positiva resultat även utanför skolan – vänner, samhörighet, mening. Tydliga tecken på ökad livsglädje.
Inom sport och idrott har hälsoaspekterna varit kända länge, även för allmänheten. Bara i ämnesnamnet, idrott och hälsa, förstår vi att de hänger ihop. Förutom grundläggande hälsoperspektiv rymmer ämnet tydliga paralleller mellan rörelse, livsstil, livsmiljö och livskvalitet.
Med framstegen som just nu sker kring medvetenheten om den mentala hälsoeffekten av musik, bör det vara en tidsfråga innan detta blir en del av musikutbildningen. Det
skulle i förlängningen också innebära ökad kunskap och ett livsviktigt stöd för de som länge tjänat denna miljardindustri utan några som helst skyddsnät, musikerna själva. Det är avgörande att varje skola och kommun håller jämna steg med denna spännande utveckling. Det finns omfattande resurser att ta tillvara. Med små medel men med stor medvetenhet kan vi förbättra livskvaliteten signifikant för unga vuxna.
// Josephine Forsman