Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Att skapa framgång och stolthet när det är som svårast!

Tillbaka till blogg

29. april 2024

visningar262 visningar

Året är 2017 och jag sitter i ett konferensrum med min chef Dan, han går rakt på sak och erbjuder mig jobbet som fabrikschef på Göteborgs kex anrika fabrik i Kungälv! Såklart blir jag väldigt stolt och glad över att han frågar just mig och vill omgående säga ja! Men innan jag hinner så fortsätter Dan, ”Och så var det en sak till jag behöver berätta innan du bestämmer dig….”.

Därefter berättar han om Orklas planer att bygga en ny fabrik i Riga vilket gör att vår fabrik i Kungälv kommer stängas och alla vi medarbetare kommer förlora jobben. Och som det inte skulle räcka så är planen inte at det skall ske nu, utan om fem år! Och under den tiden skall fabriken fortsätta producera, levererar varor till våra kunder och bidra till verksamheten som vanligt!

Denna vetskap gjorde det såklart mycket svårare att ta beslut om att tacka ja till rollen som fabrikschef. Jag visste ju om alla utmaningar som fabriken hade redan innan så som låg leveransförmåga, mycket svinn, hög sjukfrånvaro som påverkade möjligheten att skapa en effektiv produktion men framför allt att människor inte mådde bra. Att dessutom leda 350 medarbetare under fem år med ett nedläggningsbeslut, ville jag verkligen ge mig på det uppdraget?

Jag valde ändå att göra det, men i frågan som malde i mitt huvud var ju HUR skall man gå till väga?

Nu när vi gått i mål och jag tittar tillbaka på resan så kan jag se att vi var väldigt framgångsrika, de sista fem åren var förmodligen de mest framgångsrika fabriken haft. Både i avseende lönsamhet men framför allt i att det på många sätt blev en bättre arbetsplats för alla som jobbade där. Det skapades en kultur där vi gick från vi och dom till en känsla av tillsammans. En arbetsplats där vi såg olikheterna i varandra som styrkor, inte svagheter. En arbetsplats där det skapades möjligheter att lära nytt, testa nya roller och ansvarsuppgifter som också ökade möjligheterna till ett nytt och bättre jobb!

Om jag skall lista de 3 stora framgångsfaktorerna för vår framgång så blir det:

  • Ledarskap- Att vi som ledare tränade på att ändra vår syn på medarbetarna. Att på riktigt se dom som fulla av potential och att det är våran uppgift att använda den
  • Kultur- Att skapa EN och samma kultur i fabriken. Vårt sätt att göra det var att inte prata kultur utan beteenden
  • Stolthet- Att skapa en strategi för hur alla medarbetare skall känna stolthet över sin tid på ”kexen” oavsett när dom väljer att lämna fabriken

Jag är väldigt tacksam och stolt över hur vi tillsammans lyckades blir framgångsrika trots de enorma utmaningar som fanns. Vill du veta mer om hur vi gjorde? Kanske få egna idéer och inspiration? Hör av dig till Athenas för att boka en föreläsning med mig!

// Ted Falkman – Läs mer & boka en föreläsning med Ted Falkman HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.