Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Säger du Ja och Nej till rätt saker?

Tillbaka till blogg

28. mars 2024

visningar608 visningar

När du väljer att säga Ja till någon eller någonting så väljer du automatiskt att säga Nej till någon eller någonting annat. Hur vet du om du säger Ja och Nej till rätt saker?

Det är en konstart att veta vad man ska fokusera på om dagarna. Mailkorgen svämmar över, kalendern blir snabbt fulltecknad, kollegor kallar på din uppmärksamhet och har behov av att stämma av….och samtidigt ska du hinna producera utifrån din roll och ansvarsområde. Då gäller det att ha RETT fokus! När jag är ute och föreläser eller jobbar med grupputveckling så landar jag alltid in på fyra områden som är bra att ha koll på: R esultat, E nergi, T illit och T id. Här tänkte jag resonera lite kring Riktning och Tid.

Du har säkert befunnit dig vandrandes runt på stan och shoppat lite här och lite där. Din riktning ändras utifrån vad som får mest uppmärksamhet – vilken butik eller
marknadsföring som ”skriker” högst. Men du har säkert även varit ute och handlat med en eller ett par specifika saker du ska köpa – helt plötsligt så blir du målfokuserad och väljer att ägna din tid åt ”att lösa uppgiften”. Det säger sig själv att när jag vet vad jag behöver fokusera på så blir det lättare att prioritera. Vad är ditt uppdrag? Vad är ditt teams uppdrag? Vad är era viktigaste mål kommande 1-2 månader? Utifrån det som grund – vad blir viktigast för dig att fokusera på kommande 1-3 veckor? Min erfarenhet är att det ägnas för lite tid åt att förtydliga just detta – att verkligen välja, samt välja bort det som behöver göras i det korta perspektivet och som hakar i de långsiktiga målen. Vad som är rätt att säga Ja eller Nej till beror ju på vilken Riktning du vill röra dig i.

”Det viktigaste i denna värld är inte så mycket var vi befinner oss – utan i vilken riktning vi rör oss” Sir Oliver Wendell Holmes

När du sedan har jobbat en stund är det bra att stanna upp och stämma av hur det gått – kontinuerlig uppföljning är en viktig nyckel för ”fram-gång” och engagemang. Vad var det jag sa att jag skulle göra? Hur blev utfallet? Vad gick bra? Vad behöver jag förbättra till nästa vecka? Genom att stanna upp och följa upp dig själv eller teamets insats går det att lära sig vad som behöver justeras – med uppdraget eller uppgiftens bästa för ögonen. Avsaknad av detta gör att vi lätt hamnar i en ond spiral av att göra aktiviteter utifrån den som ”skriker högst”.

Så – mitt tips är att börja med att titta i din kalender och boka in ca 5-10 min på måndagen och 5-10 min på fredagen (alternativt 15 min vid samma tillfälle) med dig själv – eller ditt team. På måndagens möte identifierar du vad som är viktigast att prioritera – i förhållande till det som behöver vara gjort lite längre fram. Under veckan kommer detta hjälpa dig att säga ja eller nej på ett bättre sätt. När fredagen sedan kommer är det dags att utvärdera och lära inför kommande vecka/period. Låter det enkelt? För enkelt rent av? Du är inte den första, tro mig – men faktum är att de allra flesta som gör detta upplever alla samma sak: en känsla av att flyta ovanför, att ha fått bättre koll på vad de bör göra och vad de inte bör ägna tid åt. Helt plötsligt kommer de på sig själva med att ställa sig frågan: ”det här mötet jag är på väg till – hur bidrar det till att vi löser vårt uppdrag bättre?” Det är att enligt mig en början till att få RETT fokus.

Om du är nyfiken och vill veta mer om ämnet eller de andra områden Energi, Tillit och Psykologisk trygghet går det bra att boka in mig för en workshop, utbildning eller föreläsning.

// Thomas Kahn – för att läsa mer eller boka en föreläsning, klicka här!

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.