Artikel

SÅ SKAPAR DU ETT HJÄRNSMART 2023

Tillbaka till blogg

18. januari 2023

Det är lätt att bara köra på och slita på hjärnan! Men vad händer om du gör tvärtom?

Vårt medvetande och våra logiska tankar är byggda på en uråldrig biologisk maskin. Och den gamla maskinens uppgift var att ha koll på faror eller sånt som eventuellt kunde vara en fara, nu eller på sikt. Om vi sliter för mycket på hjärnan, sliter vi först ut den nyare delen som dessutom är mer sårbar och då tar den gamla biologiska maskinen över. Då finns ingen energi över till att känna sig glad och stressen kryper lätt närmare. Där är det nära till hands att det blir Ödessymfonin 24/7 istället för livsglädjen.

Du kan se till att inte slita på den nya delen i onödan utan bygga den starkare istället så att du får ett hjärnsmart 2023. För att göra detta är först och främst en viktig aspekt, att om vi bara kör på och det fylls på i kalender utan tillräckligt med återhämtning så att energin tryter, påverkar det just glädjen i våra liv och arbetsliv. Många har tyvärr känt av hur stressrelaterad psykisk ohälsa känns. Då har vi inte energi nog för att känna mer positiva känslor. Ingen energi till solskenshjärnan.

Så ta hand om dig. Ladda DINA batterier MINST lika bra som du laddar mobilens batteri. Så viktigt! Inte minst när det är olika typer av påfrestningar. Så ladda! Vi vet ju detta men ta nu detta som årets viktigaste prioritering. Ha det som ledord för 2023. Och använd sedan din energi smart. Slösa inte på energi i onödan utan lägg din energi på det som är viktigt just för DIG! Din energi är din LIVSVALUTA – så var riktigt rädd om den. Gör en energideklaration och ha stenkoll på: Vad ger energi? Vad tar energi? Var ENERGISMART! Omge dig av situationer och personer som ör energigivare istället för energitjuvar. Var en energidetektiv så att du har koll på detta på alla plan i ditt liv.

En annan sak vi kan göra som bygger den nyare delen i hjärnan starkare är att bygga en riktigt stark solskenshjärna, det vill säga det område i hjärnan som lyses upp vid positiva känslor. En stark solskenshjärna ger oss en airbag mot stress och mot livets hårdare kanter. Den ger oss mer energi och glädje i våra liv. Det finns något som kallas ”happiness advantage”. Vi blir mer kreativa och tänker bättre. Studier visar att vi blir 30 % mer produktiva när solskenshjärnan är i gång.

Andra studier visar att det endast är 10 % av de yttre omständigheterna som påverkar vår glädjenivå och faktiskt hela 90 % påverkas av vår inre miljö. Vi möter livet utifrån den layout vi har på vår hjärna. Om vi har en större solskenshjärna uppfattar vi livet på ett annat sätt än om vi har en större grådaskhjärna, det område i hjärnan som lyses upp vid negativa känslor. Hur bygger vi då en starkare solskenshjärna? Gör saker som gör dig glad. Bidra till andras glädje, uppskatta det du har och ta ett bad i det positiva. Händer det något bra, för dig eller någon annan, passa på att vara glad.

Ha även koll på att grådaskhjärnan så att den inte tar över, håll den i kort koppel. Ifrågasätt en stark grådaskhjärna, säg till exempel: Tack för informationen men nu ska jag höra vad solskenshjärnan har att säga om saken”.

Fyll på med egna idéer och tankar om hur du kan bygga mer glädje i ditt liv. Var medveten om att det är ett arbete som behöver göras. Till skillnad från grådaskhjärnan – det är vår första impuls och det är lätt som en plätt att den tar över. Det går per automatik.

Hjärnan är lika formbar som muskler – den formas och omformas hela tiden. Min fråga till dig är: Vad formar du din hjärna till?

Det handlar om att inte låta sig köras över av hjärnans urgamla biologiska maskin helst vill ta över helt. Och därmed ofta ställa till det för oss. Det handlar om att bygga andra delar i hjärnan starkare som en motvikt mot den så att VI kan köra med den lastgamla biologiska maskinen istället för att den kör med oss.

// Lena Skogholm

Läs mer och boka en föreläsning med Lena HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.