Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Lönsamheten påverkas när vi inte arbetar på hjärnans villkor

Tillbaka till blogg

18. oktober 2022

Beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström har lagt tusentals timmar på att förstå hur vi ska göra för att utnyttja våra hjärnors fulla potential. På jobbet, under utbildningen, hemma och på fritiden. Tomas har gjort en detaljerad sammanställning, byggt på hjärnforskning och annan forskning som visar vad det kostar företag och organisationer (men även oss som privatpersoner) att inte arbeta på hjärnans villkor. Och om du vänder på myntet hur stor vinsten blir.

Sammanställningen kan sammanfattas i att om en persons produktivitet minskar med sex minuter per timme, under tio månader – på grund av olika distraktioner – motsvarar det samma summa som organisation betalar i personalkostnad för en månads arbete. Det gäller oavsett lön. Till det ska läggas förlorade intäkter på minst lika mycket som ska bidra till ett företags vinst och gemensamma kostnader.

– Observera att det inte handlar om de pauser vi tar för att vi ska vara produktiva.

Alla arbetsuppgifter som har med uppmärksamhet, minne och problemlösning att göra – påverkas negativt när vi blir störda. Några vanliga distraktioner är bland annat multitasking och störande miljöer.

1. Multitasking minskar produktiviteten med upp till 40 procent på individuell nivå. En medelanvändare kollar mobilen var femte minut. Det tar upp till 25 minuter att komma tillbaka till arbetsuppgiften. Det är inte som att tända och släcka ficklampan på mobilen. Det tar alltid tid att hitta rätt minneskrok och att få upp farten igen.

Här nedan följer ett exempel på produktivitetstapp om produktivitetsminskningen per timme är 10 procent:

Produktivitetstapp per timme: 30 kr (300 kr x 10%).
Produktivitetstapp per dag: 240 kr. (8 timmar x 30 kr).
Produktivitetstapp per månad: 5 040 kr/månad (240 kr x 21 dagar).

Lägg till det att kvinnor generellt och män över fyrtio år blir mer störda, än andra, på alla som inte kan låta bli att multitaska under möten. Motståndet ökar ju mer man tjänar. Det har också en kostnad.

– Volvo Personvagnar investerade 37 miljoner kronor i en utbildning, för att de anställda bara skulle kolla mejl två gånger om dagen. Den resulterade i en produktivitetsökning på 2,5 procent. Det var för drygt tio år sedan. Innan smarta telefoner, mobilt bredband och sociala. Tanken svindlar.

2. Störande miljöer. Produktiviteten minskar med 2 till 4 procent när du skriver ett kort och enkelt sms – och samtidigt hör en röst som stör. Inte mycket annat du gör under en arbetsdag kräver så lite hjärnkraft!

En minskning med endast två procent under ett år, resulterar i en produktivitetsförlust på 100 000 kronor för 10 anställda, som har en medellön på 26 000 kronor. Svenska företag förlorar miljarder per år på störande miljöer.

– Alla störs av röster, både extroverta och introverta. Lägg till det alla rörelser som drar blicken till sig i ett öppet kontor. Även de har en kostnad.

En chef som arbetar i ett aktivitetsbaserat kontor berättade att de flesta sitter kvar hos sina kompisar när de ska göra något som kräver koncentration. ”De inser inte hur störda de blir.” Forskning visar samma sak.

3. Att lära sig att lära är nyckeln till framtiden. World Economic Forum slår fast att vi kommer att gå från 30 minuter till fem timmar av lärande varje vecka! Ungefär 50 procent av alla yrkesverksamma behöver utbilda sig under de närmaste åren.

– Den som har kunskap om hur inlärningsprocessen fungerar – med utgångspunkt från hjärnan – och de bästa inlärningsteknikerna, når ett önskvärt resultat snabbare än andra.

För att ta del av de 2 sista faktorerna kan du läsa hela artikeln HÄR. Den toppade listan över Veckans mest lästa I 20 dagar.

Det är nu du ska agera om du vill bli bättre – eller bäst

– Det är nu du ska agera om du vill bli bättre – eller bäst om du siktar mot stjärnorna. I Sverige eller internationellt. När de andra väljer att fortsätta med de negativa alternativen, väljer du eller ditt företag de positiva.

// Tomas Dalström.

Läs mer och boka en föreläsning med Tomas Dalström HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.