Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Artikel

Lackmustestet på ditt mående av Olof Röhlander

Tillbaka till blogg

23. juni 2022

Jag såg en dokumentär häromdagen, en man intervjuades. Han berättade att han inte kunde se glada människor utan att känna en rad negativa känslor. Vrede, avundsjuka, och nedstämdhet var bara några exempel på vad han nämnde.

Vidare berättade han att en av orsakerna till den här känslostormen var att han själv inte kunnat känna glädje på länge. När han observerade andra människor uttrycka det han inte kunde frambringa själv, bubblade de här känslorna upp inom honom.

Nu mådde den här mannen riktigt dåligt, men om vi lyfter det till en normal nivå, så har vi ett litet lackmustest på hur vi själva mår.

  • Om du själv har dåliga tänder och ser någon med kritvit tandrad, hur reagerar du?
  • Om du själv har haft otur med kärleken och ser ett annat par kyssas, hur reagerar du?
  • Om du känner dig ur form och plufsig och ser en vältränad person, hur reagerar du?
  • Om du är skuldsatt med dålig ekonomi och hör om någon med pengar, hur reagerar du?

Det verkar som att vi människor har lätt för att tro att livet ska vara rättvist och lika för alla. Mår jag inte bra, då ska inte du få göra det heller. Men om livet flyter på för mig, då kan det få göra det för dig också. Eventuellt.

Alternativet till att bli avundsjuk på någon som har det du saknar, är att se det som inspiration. Du kan till och med glädjas med personen istället för att bli knäckt. Du har en massa andra saker i ditt liv som andra skulle vilja ha. Fina egenskaper som är dina, som du inte ens behövt kämpa för, du bara är sån. Vill du att andra ska må dåligt över det?

Nästa gång du reagerar negativt på andras lycka och fördelar, fråga dig själv vad känslan står för. Kanske är det en signal för dig att det finns saker att jobba med. Det handlar inte om vad andra har eller inte har, det är snarare något inom dig själv som skaver.

Det kommer alltid att finnas människor som har något du inte har, och tvärtom. Går du runt i livet och ständigt jämför dig med andra, då kommer du sällan kunna må bra. Antingen får du ta tag i det som känslan står för, eller så behöver du landa i dig själv och acceptera livets villkor. Må så bra du kan utifrån dina förutsättningar, gör vad du kan med det du har.

Annars blir du som den där mannen i dokumentären. Han som bara höll sig hemma för att slippa se glada människor.

Läs mer om Olof Röhlanders föreläsningar här.

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.