Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Artikel

God hälsa är nyckeln till Framgång

Tillbaka till blogg

6. juli 2023

 ”Hälsa är i min värld att må bra inifrån och ut och att kunna känna den där bra-känslan inuti”.

Hälsa kallar jag fundamentet som bland annat skapar tre saker som många letar efter ihop med att vi ska kunna må bra. Förmåga, förutsättningar och kapacitet. Och jag definierar hälsa med att må bra inifrån och ut och att kunna känna den där bra-känslan inuti. Och bra-känslan behöver såklart inte vara där alltid, men i alla fall lite då och då, och det handlar mer om hur vi mår framför hur fysiskt starka vi är eller kan bli. Hälsa bör hållas enkelt, men är för många människor idag något som känns svårare än någonsin. 

Genom åren har jag jobbat med och coachat mängder av framstående personer i olika gebit, och det coola som knyter samman alla dessa är förståelsen för hur just god hälsa hänger ihop med vår förmåga att prestera, utvecklas och lyckas. Mår vi bra presterar vi bättre och värderar vi oss bra hanterar vi oss själva och vår tid lite bättre.

Men hur gör vi då och hur bör vi tänka för att kunna skapa alla de här fördelarna? Jag tänker nu ge er fyra av mina ”framgångsnycklar” som jag vet kommer kunna förbättra mycket för dig som väl väljer att använda dem.

Första nyckeln är att alltid ”UTGÅ FRÅN DIG” och vart du befinner dig idag. Allt för många startar som man gjorde förut, eller tar efter någon annan med helt andra förutsättningar än dig. Vi är alla unika, med olika förutsättningar, förmågor och mål. Och vi behöver alltid starta med vad vi har just nu. Jag brukar prata om en mall där man först besvarar frågan “vad vill jag?”, för att sedan fastställa sitt utgångsläge och vad man startar från. Efter det sätter man upp mål för att veta vart man ska, men även delmål för att på kortare sikt kunna stämma av att man rör sig i rätt riktning. Sist utformar man handlingsplanen som hellre ska vara enkel än komplicerad. Speciellt för att enkelhet gör det enklare att lyckas.

Andra nyckeln är ”FOKUS” och det handlar om att fokusera rätt istället för snett. Med det menar jag att världen är full av saker vi inte kan göra ogjorda, ändra på och ibland göra. Men samtidigt är världen full av saker vi kan förändra, skapa och lyckas med, och att sätta fokuset rätt innebär att vi fokuserar där. Den som säger ”jag kan inte” kommer alltid ha rätt. Men det gäller även den som säger ”jag kanske kan”, “det kan ju gå, och “jag kan ju lyckas”. Sätt ditt fokus på möjligheter framför begränsningar.

Tredje nyckeln är ”BALANS” och här vill jag ge dig ett av mina verktyg som jag kallar ”balansbordet”. Tänk dig ett runt bord med fyra ben. Tar du bort ett ben kommer bordet troligtvis stå kvar förutsatt att du inte pressar hårt där benet är av. Men tar du bort två ben så välter bordet. Jag anser att det är samma med oss människor. Vill du ha bästa förutsättningar för att kroppen ska svara och få effekt av dina investeringar så behöver du balans. Balansbordet är du, och de fyra benen är fyra faktorer du ska skapa balans mellan.

Motionsvanor, kosten, vilan (sömn och återhämtning) samt stress. Du använder balansbordet så här, börja med att titta på ditt bord och lokalisera din svagaste länk just nu. Detta gör du för att veta vart du bör göra din första förbättring. Börjar du där det redan fungerar bra så märker man många gånger inte ens skillnaden. Men startar du där det är som sämst just nu så behöver du troligtvis inte göra så mycket för att förbättra. Alla förbättringar räknas precis som att alla steg framåt är steg framåt oavsett storlek. Har du fler svagaste länkar så kan du bestämma på vilken du gör din förbättring.

Många hoppas och väntar på förändring, men varför inte skapa den och öka oddsen, förutsättningarna och hälsan.

Fjärde nyckeln och sista nyckeln är ”TID” och din tid är något av det mest värdefulla du har. Då ingen vet hur mycket tid vi får så behöver fler värdera och hantera den bättre. Det finns en människa jag kallar ”imorgonmänniskan”, och imorgonmänniskan har sällan tur. Den är precis som alla andra med drömmar, önskningar och förhoppningar, men imorgonmänniskan väntar alltid på morgondagen för att starta, förändra eller försöka. Vi behöver ta vara på världens bästa dag som alltid kommer vara idag, då idag kan vi skapa skillnad. Igår har redan varit och vi är inte imorgon än. Så mitt sista tips är att inte undervärdera din tid, och bli en människa som längre fram ser tillbaka och önskar att man bara hade försökt, gjort eller ändrat.

Vem du än är och vad du än vill så tror jag att hälsa kommer vara fundamentet som hjälper dig att lyckas, och glöm inte bort att du är unik och alltid bör utgå från dig och dina förmågor och förutsättningar. Fokusera rätt istället för snett genom att sätta fokus på vad du kan göra och förändra framför det du inte kan, och testa balansbordet. Förbättringar kan du göra varje dag, och sist men inte minst. Värderar du dig själv och din tid bättre, kommer du hantera dig själv och tiden du har bättre. Lycka till med ditt idag!!

// Mårten Nylén

Läs mer eller boka en föreläsning med Mårten Nylén HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.