Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Går det att testa rullstolslivet?

Tillbaka till blogg

27. april 2023

Att ”testa på” livet som rullstolsburen är, tyvärr, en grej. Jag minns när jag gick i mellanstadiet och hur vi en gång på gympan hade lånade rullstolar som mina gående kompisar fick testa. Det var troligen ett försök till förståelse, vilket i sig är fantastiskt, däremot tänker jag att metoden kanske inte var så lyckad. Det enda jag och mina kompisar gjorde var att köra omkring och leka…

Att försöka ge barn i den åldern mer förståelse och kunskap är toppen, men det hade man kunnat ge på andra smarta sätt. Kanske en diskussion kring att vara annorlunda (det kanske inte blir en lång diskussion eftersom barn blir lätt uttråkade, men en kort pratstund är nog fortfarande bättre än att leka med en rullstol) eller bara låta kidsen lyssna på en rullstolsburen person som berättar om hens perspektiv. Att köra runt i en manuell rullstol som gående person, det ger väl… ingenting? Låt mig förklara hur jag menar.

Detta gäller inte bara i skolor, dock har jag dålig koll på hur det ser ut där i dag då jag gick i mellanstadiet i början av 2000-talet. Jag har hört talas om assistansbolag som haft någon slags utbildning där deras assistenter även dom har fått testa på att vara en rullstolsanvändare. Jag tänker att idéen går ut på att öka förståelsen för oss i denna livssituation och tanken är god, men jag vill härmed meddela att ni inte förstår situationen bättre av att rulla omkring i en rullstol. Att faktiskt vara rullstolsburen ser inte ut på det sättet som personerna testar. Dom går från att vara en gående person till att sätta sig i en stol som har hjul, där dom fortfarande ÄR en gående person. Inget har förändrats, det enda dom gör är att sitta i en stol som råkar ha hjul. Detta betyder att den gående personen som lajvar handikappad för 15 minuter alltid kan förlita sig på sina ben, om det till exempel kommer en brant backe. Höga kanter och dåliga vägar är inget direkt hot mot den personen då hen kan hoppa ur och ställa sig upp exakt när som helst. Den rädslan kommer ni, gående människor, aldrig att förstå.

Att testa en rullstol för att se hur det funkar RENT praktiskt är verkligen helt okej. Vad jag vill trycka på är att du kan inte FÖRSTÅ hur det faktiskt ÄR att vara rullstolsburen av att sitta i ett rullande hjälpmedel. Ja, du kan uppleva hur RULLSTOLEN känns att användas. Ja, du kan uppleva att rulla fram och försöka ta dig över kanter och annat som är i vägen. Det problematiska är att se ”testet” som en realitet. Verkligheten är något helt annat. Sanningen är den att om du vill förstå en utsatt persons situation så finns det bara ett sätt att göra det på. Att lyssna.

// Lisa Börjegren Ceesay – Läs mer & boka en föreläsning med Lisa till din organisation HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.