Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Det är dags att ta gnäll på allvar!

Tillbaka till blogg

6. juli 2023

Lite gnäll skadar inte, men problem uppstår för oss och andra när vi fastnar i gnällfällan. Det handlar inte om att du bara ska se det positiva i alla möjliga situationer. 

Det handlar inte om att förbjuda andra eller sig själv att gnälla utan om att skapa en medvetenhet runt gnällandet och om hur det kommer sig att vi ägnar oss åt det. I situationer då vi gnäller är det viktigt att vara uppmärksam på vad vi egentligen vill uppnå (för gnäll kan bli till ett hinder för detta) och vilka konsekvenser gnällande kan få. För gnällande gör oss olyckliga.

Vi gnäller i tid och otid: över att andra är egoistiska, självupptagna och oengagerade. Å andra sidan engagerar sig allt fler som volontärer. Unga organiserar sig kring frågor som är relevanta för dem, som för miljön, flyktingar och barn. Men det är sällan som detta uppmärksammas. Vi gnäller över att det är dåligt väder, att nattsömnen har varit dålig och att det är mycket att göra på jobbet. Eller över att bilkön startar allt tidigare på morgonen. 

När jag gnäller blir man irriterad på sig själv, och man blir mycket irriterad på andras gnäll, i synnerhet när det är ett beteende som återkommer om och om igen. Är det dessutom hyggligt resursstarka personer som det handlar om, kan man se det som skäl att undvika dem. Eftersom jag är klinisk psykolog och författare så kom tanken till mig att jag borde ta reda på om det finns något skrivet och forskat om gnäll; hur det uppstår, om det har någon funktion ändå, och om det finns beprövade sätt att minska gnäll – privat och i arbetslivet. Och det fanns det! Då skrev jag en bok som heter Konsten att gnälla och började föreläsa om ämnet. 

Vill du veta om du är en gnällspik? Här kommer en test som du kan göra. Ta resultatet med en nippa salt. Den visar inte om du ÄR en gnällspik eller inte. Testen ger dig feedback på hur du beter dig just nu. 

Fyll i självskattningsformuläret och få svar. Är du en gnällspik? 

Börja med att testa dig själv eller gör en övning tillsammans med dina kollegor, familjen eller andra. Den kan göras i grupp som ett underlag för en fortsatt dialog och förändringsarbete eller som något roligt ni gör tillsammans. Var kreativ och använd alla möjliga sätt som passar dig!

Självtestet Är du en gnällspik?  – Ett frågeformulär som kan öka din självkännedom!

Observera att det här självskattningsformuläret inte är vetenskapligt utvärderat. Du kan använda resultatet som något att fundera över men svaren säger inte hur du är som person. Det visar däremot i vilken omfattning som du är benägen att gnälla!

Självskattningsformuläret: Är jag en gnällspik?
Tänkt på de senaste tre veckorna och svara JA eller NEJ på varje påstående. Allt gnäll räknas: både det som sker inombords och det som du uttrycker inför andra människor. 
JA NEJ
1 Gnäller du mer än tre gånger per dag?
2 Gnäller du varje gång du sitter med en kompis eller på en kafferast?
3 Gnäller du över vädret mer än tre gånger i veckan? 
4 Gnäller du över din partner eller dina barn mer än tre gånger i veckan? 
5 Gnäller du över dina kollegor eller din chef mer än tre gånger i veckan? 
6 Gnäller du fast du tänkt att du inte skulle gnälla så ofta?
7 Gnäller du över att andra hindrar dig från att leva ett bra liv mer än tre gånger i veckan? 
8 Gnäller du över din ålder mer än tre gånger i veckan? 
9 Gnäller du över ditt utseende mer än tre gånger i veckan? 
10 Gnäller du över att andra människor inte förstår dig mer än tre gånger i veckan?
11 Har två olika personer i din närhet påpekat för dig de senaste tiden att du borde sluta gnälla?
12 Gnäller du över att folk gnäller hela tiden? 

Räkna ut hur många JA eller NEJ som du fick:

Mellan 3 och 6 JA: Du gnäller bara ibland. Att gnälla då och då är inte så farligt. 

Mellan 6 och 9 JA: Du bör nog minska ditt gnällande, både för att du själv ska må bättre, och för att din omgivning ska börja uppskatta dig mer. 

Mellan 9 och 12 JA: Du gnäller ofta, du verkar ha fastnat i ett gnälligt beteende. Du är nog en gnällspik! Överväg noga om du inte bör byta stil. Och läs gärna den här boken noga!

Vad kan du göra nu? 

Om du har mellan 6 och 12 poäng:

Fråga dig först om du vill göra något åt ditt gnällbeteende. 

Vad vill du göra i så fall? 

Hur vill du bete dig i stället? 

I min bok Konsten att gnälla eller i min föreläsning kan du få olika verktyg som kan få dig att börja gnälla mindre! Läs mer och boka en föreläsning med mig HÄR

Varma hälsningar,

Liria Ortiz 

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.