Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Varför är zombier så populära just nu?

Tillbaka till blogg

30. oktober 2023

Olika monster är populära i olika perioder. Bra skräck representerar rädslor som finns i dagens samhälle och zombien är starkt knuten till kriser, katastrofer och tanken på apokalypsen. När zombierna kommer raseras allt vi tänker är normalt och vi måste hitta oss själva, hitta vilka vi egentligen är under vardagens små bekymmer. Däri ligger mycket av fascinationen för zombien tror jag.

I tider när vi ser mörkt på framtiden – när vi tänker att våra barn kommer att få en sämre tillvaro än vad vi har – vänder vi oss ofta till de apokalyptiska. Religiösa rörelser som proklamerar att slutet är nära (som IS) eller populärkultur som vi ser i dagens streamingutbud där zombierna finns en massa.

Den moderna zombien föddes ur upproret. År 1968, samma år som medborgarrättsrörelsen slogs för lika rättigheter och universitet ockuperades av arga unga studenter, kom den första moderna zombiefilmen Night of the Living Dead. Zombien var massan, som bara hade begär och inte gick att resonera med. En naturkraft. Ett hot mot samhällsordningen. Monstret var på många sätt politiskt, men det var också som många monster är, en gränsvarelse. Levande död.

Att vi idag dras till kris- och katastrofscenarion, tror jag, handlar om flera saker. Dels vill vi processa och låta fiktionen bli tröstande ”det kommer ju i alla fall inte att bli så illa.” Dels handlar det om att allt känns så komplext i dagens samhälle. Vi förstår inte hur saker hänger ihop och det finns så många olika krav på oss som vi knappt förstår var de kommer ifrån. Då är det lätt att längta till något enklare, något mer okomplicerat. Det sägs ibland att det är lättare att tänka sig världens undergång än att den världen vi lever i ska förändras till något bättre. Och när zombien tagit över så blir det ju på ett sätt lättare. Vi kan ställa oss den djupt existentiella frågan – Vem blir jag när det värsta händer?

Zombien har en fantastiskt spännande historia, den har påverkats av och påverkar vår tid. Ett monster som gått från att vara subkulturellt underground till att ha ätit sig in i populärkulturen och även i barnkulturen.

// Herman Geijer – Läs mer och boka en föreläsning HÄR!

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.