Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Lär dig överleva zombiekatastrofen

Tillbaka till blogg

16. december 2021

visningar684 visningar

Vad kan vi lära oss av zombien och monster för att förstå vår värld och rusta oss för framtidens kriser? En hel del faktiskt! Och kanske framförallt vad vi inte ska göra. 

Monster har alltid fascinerat människan. Vi har haft olika monster som har betytt olika saker och representerat oro och rädsla. Idag är zombien ett av de allra mest populära monstren. Den finns överallt från barnkultur, via skräcken in i de mest populära mainstream TV-serierna. Zombien är helt enkelt ett monster för vår tid. 

Zombien var min väg in i kris och katastrofförberedelser. Jag tittade på en zombiefilm med en kompis och vi började, på skoj, prata om vad vi skulle göra om zombierna kom. Vad som började som ”en rolig grej” ledde mig till någon helt annanstans. Jag startade en studiecirkel på ABF och fick panik när det nästan var 200 personer som anmälde sig till cirkeln. Så där och då insåg jag att det fanns en fascination för zombien som monster och för katastrofer och apokalypsen – och jag blev tvungen att lära mig mer. 

Vad behöver vi för att klara oss

För att klara de kriser och katastrofer som kan uppstå är det viktigaste inte att ha en massa prylar. Det är snarare kunskap om kroppen och vad vi behöver få att överleva och må bra som är viktigt. Prepperkulturen diskuterar vilken kniv och konserver som är bäst, men det är väldigt få situationer vi riskerar att hamna i där det är det som är viktigt. Istället är det kunskaper, egenskaper och förmågor som är viktiga. 

Att ha en kropp som tål påfrestningar är viktigt. Därför är det bra att träna regelbundet. Det hjälper oss att både klara fysiska och psykologiska trauman bättre. 

Det är sällan räddningstjänsten är först på plats när något händer. Det är de som normalt bebor området. Inte minst under coronapandemin har grannsamverkan varit en viktig del för att människor ska hantera krisen på ett bra sätt och kunna må lite bättre. 

När en kris eller katastrof inträffar söker sig människor till varandra och försöker lösa situationen tillsammans. Människan är ett socialt djur och det märks extra tydligt vid kriser. Genom att kunna gruppdynamik och vara bra på att organisera kan du bli en viktig resurs för andra och samtidigt hjälpa dig själv. 

Att öva på kriser du tror kan inträffa har visat sig vara väldigt viktigt. Det är därför vi har brandövningar och det är därför till exempel räddningstjänsten över på scenarion som liknar situationer  de kommer att hamna i. Övar du på krisscenarion i förväg har du mycket bättre chans att hantera dem när de väl inträffar. 

Kriser kommer i allas liv, det kan vara kollektiva som stora elavbrott eller pandemier, eller enskilda som skilsmässor, sjukdom eller dödsfall i familjen. Att lära sig hantera dessa och tänka ett steg innan gör att vi kan hantera det bättre när de väl inträffar. Jag tror att vi genom att förbereda oss på kriser faktiskt också kan komma också kan göra livet bättre innan krisen inträffar. Till exempel genom att känna sina grannar eller vara aktiv i en förening.  

Herman Geijer är författare och folkbildare. Han har skrivit fler böckerna ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen” (2014), ”Överlev katastrofen – tolv sätt att klara dig” (2017), barnboken ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” och håller just nu på med boken ”Monstersamhället – från förnekelse till framtid” som kommer i maj 2022 och om klimat, miljö och framtid. Geijer blev vald till lyssnarnas sommarvärd 2015 och har hållit flera hundra föreläsningar runt om i landet.

/Herman Geijer

Du kan läsa mer om Herman HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.