Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Jag vet allt om hur det är att vara i en sekt

Tillbaka till blogg

11. januari 2024

visningar305 visningar

Jag vet allt om hur det är att vara i en sekt och det här är några av insikterna din arbetsplats bör känna till.

Vad är en sekt?

Sekt, vill jag mena, är en spetsigare form av en kultur. Oftast, en mer förödande sådan. Men går det att hitta något bra i en sekt och bara använda de delarna?

För kultur har du ju överallt; i fotbollsföreningen, mammagruppen, arbetsplatsen, körsångsgruppen och rentav bland familj och vänner. Du som individ ingår i många former av kulturer. Arbetsgivare i synnerhet jobbar hårt med att skapa en bra arbetskultur. De vill se till att folk trivs, stannar och rentav gör arbetsplatsen attraktiv utåt.

Vi som människor vill tillhöra kulturer, så har det sett ut sedan vi började existera. Vi vill tillhöra sammanhang, vara i cirkeln hellre än utanför. Det är också de mekanismerna som gör att vi dras till sekter.

Men när övergår en kultur till en sekt?

Det är när den börjar särskilja sig allt mer markant från omgivningen, bildar egna regler och skapar egna interna värderingar. Fast, så långt, ingen fara. Visst?

Det är bara det att det oftast inte slutar vid “egna regler och interna värderingar”.

Reglerna omvandlas inte allt för sällan till egna lagar. Lagar som i vissa fall står över nationens lagar. Värderingarna övergår till att handla om en skepsis och cynism åtföljt av en paranoia mot omgivningen. Och snart, är det “vi mot dem” där “vi” alltid är så mycket bättre och “dem” inte har förstått. Kanske är ”dem” bara obildade till och med och behöver rekryteras in och utbildas.

För att skydda sig själv som enhet, skydda alla dessa egna regler och lagar samt skepsis mot omgivningen så är det oundvikligt att en tystnadskultur skapas. Det i sig samverkar med en bestraffningskultur för att kunna fungera.

… och så där växer det fram. Allt fler faktorer som gör att du gått från en hälsosam kultur där du attraherar förmågor till en giftig sådan där personomsättningen förmodligen blir ditt minsta problem. Byt ut förmågor mot talanger och personomsättning till personalomsättning och du har din arbetsplats framför dig.

// Atefeh Sebdani

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.