Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Hur skapar man förändring på riktigt?

Tillbaka till blogg

23. november 2023

Hur gör man för att få igenom förändring? Det är såklart en fråga som inte går att besvara på ett sätt som täcker upp alla typer av förändring i alla olika sammanhang i samhället. Ofta handlar frågan om förändring på tex en arbetsplats. Jag har arbetat som chef, innan jag blev lärare, med 42 anställda som mest. Att få igenom en förändring på en arbetsplats är alltid en utmaning.

Oavsett om det handlar om att byta plats på en papperskorg eller att införa obligatoriskt arbete på kvällstid så kommer det att bli reaktioner. Här brukar jag använda mig av förändringskurvan, ett viktigt verktyg i förändringsarbete som synliggör de olika faserna vi går igenom inför en förändring. Den gör det enkelt att sätta ord på vart man befinner sig i processen och underlättar därmed kommunikationen.

Att gå igenom förändring är mer eller mindre jobbigt för olika individer och inte sällan leder vetskapen om en kommande förändring till konflikt. En förutsättning för att genomföra en förändring och samtidigt behålla god stämning och välmående i gruppen är en gyllene fras som jag går in djupare på i mina föreläsningar;

”Möt varandra där ni är, inte där vi vill att ni ska vara!”

Kort förklarat handlar det om att den som vill genomföra en förändring är på en helt annan plats än de som ska förändra. Det är här förändringskurvan kommer in i bilden. När vi kan förklara för varandra vart vi är, genom ett gemensamt språk, så blir det lättare att möta varandra där vi är och inte där vi vill att vi ska vara.

Förändringsarbete är något som ligger mig varmt om hjärtat och jag går in mycket djupare på detta i mina föreläsningar samt ger konkreta verktyg kring hur man kan tänka som individ, som grupp och som individ i en grupp.

// Caroline Svelid – boka en föreläsning genom att klicka här!

Jag föreläser via Athenas, driver kontot Pricken Rosa på Instagram, bloggar hos Femina, driver eget bolag och arbetar heltid som lärare. Jag brinner för kvinnor och barns rättigheter och jag startade hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr bland mycket annat.

Jag brinner för att driva igenom förändring, det finns mycket som behöver förändras i samhället där både kvinnor och barn missgynnas alltför ofta.

Oavsett vad man vill se för förändring så måste den börja någonstans och när den har börjat gäller det att ta den början vidare så att förändringen växer sig större och gör skillnad. Det finns många förändringar jag vill se och jag arbetar ideellt med att göra just det.

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.