Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter
profile-cover-generic-05

Att hantera kulturella olikheter på ett berikande sätt.

Haris Agic_Athenas_Föreläsare

Haris Agic

På ett fängslande sätt föreläser Haris Agic, socialantropolog och universitetslärare - om vikten av att hantera kulturella möten mellan människor på arbetsplatser och i samhället på ett berikande sätt.

Skicka enkelt en fråga om pris och datum

4.75 av 5 stjärnor

Haris har svartbälte i att beskriva smärta på ett så vackert och poetiskt sätt att det inte går att glömma. Orden, hans röst finns där som ett eko. Både som eko och som en del av ekosystemet. Oändligt vackert och melankoliskt på en å samma gång. Haris föreläsningar är som en berg-och-dalbana, i vissa svängar tappar man andan och i vissa vill man bara skrika

Marlen Ablahad Eskander, VD och grundare Läsfrämjarinstitutet Visa alla referenser

Därför ska du boka Haris Agic

 • Som socialantropolog, universitetslärare och folkbildare har Haris Agic en fördjupad kunskap om de kulturella aspekterna i samband med mångfald, inkludering och demokrati.
 • Under föreläsningarna får du ta del av tips på hur du kan hantera kulturella olikheter för att skapa berikande kulturmöten mellan människor, och många av dessa kommer direkt från Agics egna erfarenheter från barndomens flykt från krig.
 • I egenskap av artist, låtskrivare och skribent besitter Agic en unik förmåga att förmedla sakkunskap om samhället på ett fängslande och engagerande sätt.
Skicka en icke-bindande förfrågan på Haris Agic

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Haris Agic är en mångsysslande föreläsare som engagerar sig starkt i frågor kring mångfald, inkludering och demokrati. Han är socialantropolog och har under sin karriär arbetat som universitetslärare, skribent, folkbildare och utvecklingsledare. Dessutom är Agis kulturellt aktiv, vilket till stor del även präglar hans populära föreläsningar.

Som krigsbarn och flykting från Bosnien och Hercegovina vet Haris Agic hur stor betydelse kulturen har för integration och inkludering i ett nytt samhälle. Genom kulturen kan människor mötas och skapa berikande relationer. Men det kan vara svårt att veta hur och det är något du får svar på när Agic föreläser.

Därför ska du boka Haris Agic

 • Som socialantropolog, universitetslärare och folkbildare har Haris Agic en fördjupad kunskap om de kulturella aspekterna i samband med mångfald, inkludering och demokrati.
 • Under föreläsningarna får du ta del av tips på hur du kan hantera kulturella olikheter för att skapa berikande kulturmöten mellan människor, och många av dessa kommer direkt från Agics egna erfarenheter från barndomens flykt från krig.
 • I egenskap av artist, låtskrivare och skribent besitter Agic en unik förmåga att förmedla sakkunskap om samhället på ett fängslande och engagerande sätt.

Om du upplever svårigheter med att skapa en mer inkluderande arbetsplats är Haris Agic rätt expert att boka en föreläsning med. För det här med kulturella olikheter kan vara komplicerat och inte minst känsloladdat. Men Haris delar med sig av egna erfarenhet och använder vetenskapsteori för att närmare förklara hur det går att skapa berikande möten mellan människor oavsett bakgrund. Han förmedlar tankegångar och en djupare förståelse för olika mekanismer i kulturmöten samt hur ni kan dra nytta av dessa.

Som föreläsare kombinerar Haris Agic sin livserfarenhet som krigsflykting från Bosnien och Hercegovina med rollen som antropolog, universitetslärare och folkbildare. Det gör att hans föreläsningar fängslar och berör på ett nära sätt. Haris är dessutom låtskrivare och artist, vilket också märks i hans uttrycksfulla språk. Oavsett du bokar en föreläsning om inkludering, mångfald eller maktstrukturer är Haris Agic en föreläsare som gör skillnad.

Att delta på en av hans föreläsningar är gynnsamt för både chefer och medarbetare i såväl privat som offentlig sektor. Ni får konkreta verktyg och användbara tips att skapa berikande möten mellan människor med olikheter. Boka en föreläsning med Haris Agic redan idag för att få värdefull vägledning och guidning i det mänskliga mötet på arbetsplatsen.

Visa föreläsningar med Haris Agic
Haris Agic föreläsning

Förenklingar är samtidens crack

Människor och ting är i rörelse som aldrig förr. Gränserna suddas ut. Världen flyter ihop. Allt är komplext. Vetenskapen borde kunna hjälpa, tänker vi. Men i stället verkar det vara tvärtom. För ju mer vi vet desto mer komplicerat verkar allt vara. Ingenting är enkelt längre. Så den här kroniska bristen på enkla sanningar i en alltmer komplex värld skapar en osläckbar törst hos folket som, likt zombier, vaggar omkring trånandes efter summerande oneliners. 

Förenklingar är samtidens crack – ruset är låtsas-världsbild, whataboutism och konspirationsfantasier. Sagor vi vill höra hjälper oss att ducka för handgemäng med samvetet. Därför älskar vi förenklingar. Men det riktiga problemet uppstår när vi behöver agera och fatta beslut utifrån denna förståelse. När vi vägleds av åsikter i stället för insikter. 

Åsiktshysterin och förenklingstrenden är direkta hot mot vår demokrati. Men hur undviker vi förenklingar utan att behöva nörda ner oss på PhD-nivå i varje fråga vi söker svar på? 

På en komplex fråga finns alltid ett enkelt svar. Men enkla svar blir sällan bra. Varför? Ja, därför att de kräver att vi förenklar en komplex verklighet. Det blir som att försöka trycka in en tiokilos pepparkaksdeg i en pytteliten form. 

Med stöd i ett antropologiskt perspektiv samt en rik egen erfarenhetspalett erbjuder föreläsningen Förenklingar är samtidens crack en fördjupad förståelse av:

 • Demokratin – om demokratins superkrafter och potentiella utvecklingsområden 
 • Det offentliga samtalets kultur – hur det offentliga samtalets utformning och dynamik påverkar de demokratiska processerna? 
 • Åsikt vs insikt – vad är skillnaden mellan åsikt och insikt?
 • Sunt förnuft vs gott omdöme – vad är skillnaden mellan sunt förnuft och gott omdöme?
 • Förnuftiga individer vs flockdjur – vad driver vårt tänkande och agerande och varför?

Verklighet vs perception – vi ser inte saker och ting som de är – vi ser dem som vi är.

Haris Agic föreläsning

KultUrkraft – kultur är en urkraft, den borde brukas

Kulturen är det multiverktyget som alla organisationer behöver ha i sin verktygslåda. Allt Fler börjar inse tyngden och vidden av kulturens kraft. Den används inom sjukvård, socialt arbete, kriminalvård, integrationsarbete, marknadsföring med mera. Detta beror främst på den konstanta tillströmningen av nya forskningsrön som unisont bekräftar den nietzscheanska parollen: ”Utan kultur vore livet ett misstag”. Progressiva ledare implementerar den som sitt go-to-tool när de behöver boosta sin verksamhet, kröna den med ny approach och förverkliga djärva visioner. Det handlar om att vara konkurrenskraftig med auktoritet och stil. Knowledge AND swagger!

Med stöd i antropologisk forskning om kultur och hälsa samt nya medicinska forskningsrön om kulturens betydelse för hälsa och för medicinsk praktik söker föreläsningen KultUrkraft – kultur är en urkraft, den borde brukas vidga era vyer och skapa förutsättningar för implementering av kultur som ett kraftfullt verktyg och symbol för er organisation. Föreläsningarna är skräddarsydda efter just era behov och önskemål med syftet att ge en ökad förståelse av:

  • KultUrkraft som verktyg:
   • Empowerment – frigör de stärkande effekterna som er verksamhet kan ha på de människor som ni arbetar med. KultUrkraft möjliggör för människor att få fatt i sin egen subjektivitet, att (åter)erövra handlingskraften och aktivt delta i framskrivningen av sitt eget livsnarrativ och bana sin och varandras väg till ett värdigt och meningsfullt liv.
   • Kultur och hälsa – exempel på konst och kultur som bärande element i modern progressiv hälso- och sjukvård och omsorg samt också i socialt arbete och kriminalvård.
 • KultUrkraft som symbol:
  • KultUrkraft står för mervärdet i er verksamhet både internt och externt. 
  • Identitet – KultUrkraft ger ett tydligt ”det här gör vi” i kampen för en bättre och mer hållbar värld. 
  • Samhällsnytta – KultUrkraft stärker och frigör människor och har därmed en direkt samhällsrelevans. 
  • Varumärke som riktmärke – det samlade sentimentet av de symboliska punkterna ovan utgör grunden för KultUrkraft som ett eftersträvansvärt varumärke i arbetet för en bättre värld.
Haris Agic föreläsning

Kulturmöten – homo pluralis och konsten att förstå

Möten mellan människor berikar. Framförallt på grund av våra olikheter. Att möta dessa olikheter är en superkraft som möjliggör bildning och lärande i det ömsesidiga erfarenhets- och kunskapsutbytet. Men en del möten och samtal kan, också på grund av våra olikheter, vara svåra, krångliga, känsloladdade och utmanande. 

Med stöd i antropologisk, filosofisk, vetenskapsteoretisk och pedagogisk litteratur som förklarar sambandet mellan kultur och kommunikation mellan människor – samt en rik egen erfarenhetspalett – erbjuder föreläsningen Kulturmöten – homo pluralis och konsten att förstå en fördjupad förståelse av:

 • Varför ALLA möten i grunden är ett kulturellt fenomen?
 • Hur påverkar kulturen våra möten och våra samtal?
 • Vilka verksamma kulturella mekanismer styr våra samtal?
 • Hur kan lära oss att använda dessa mekanismer som ett verktyg för givande möten och samtal istället för att låta oss begränsas av dem.

Referenser

Haris har svartbälte i att beskriva smärta på ett så vackert och poetiskt sätt att det inte går att glömma. Orden, hans röst finns där som ett eko. Både som eko och som en del av ekosystemet. Oändligt vackert och melankoliskt på en å samma gång. Haris föreläsningar är som en berg-och-dalbana, i vissa svängar tappar man andan och i vissa vill man bara skrika.

Marlen Ablahad Eskander, VD och grundare

Läsfrämjarinstitutet

Haris omfamnade uppdraget han fick av oss och skräddarsydde en föreläsning precis efter våra behov. Ett av de bästa koncepten när det gäller föreläsningar som jag varit med om.

Elin Selig, Projektledare Sörmländska kulturtillgångar

Region Sörmland

Haris är en resonerande person och därför en tillgång till varje scen och varje publik, oavsett sammanhang.

Magnus Sundell, Programproducent

Studieförbundet Bilda

Med det resonerande och filosofiska anslaget öppnade Haris för egna reflektioner och tankar – ett välkommet alternativ till mycket annat som är mer 'så här är det'

Margareta Clarén, Biträdande regionchef

Sensus Skåne-Blekinge

Haris fångar in det allmänmänskliga och visar att det är mer som förenar än som skiljer oss åt. Humanismen och medmänskligheten är starkt närvarande i hans mångfacetterade och färgstarka framträdanden, som är mycket kunskapsrika utan att alls vara tröttande – utan tvärtom vitaliserande

Erik Malmhav, Studievägledare

Ljungskile Folkhögskola

Föreläsningen med Haris Agic var en känslomässig upplevelse som gav mig ny kunskap och väckte min nyfikenhet. Jag gillar hans sätt att kombinera hänvisning till forskning, egna erfarenheter, kulturinslag och dialog med deltagarna i publiken. Det är så det blir lärande på riktigt

Daniel Petrén, Verksamhetsutvecklare

Sensus
Skicka en icke-bindande förfrågan på Haris Agic

Skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller ring till oss på

Tfn: 031 38 37 000
Haris Agic
Haris Agic

4.75 av 5 stjärnor

Haris har svartbälte i att beskriva smärta på ett så vackert och poetiskt sätt att det inte går att glömma. Orden, hans röst finns där som ett eko. Både som eko och som en del av ekosystemet. Oändligt vackert och melankoliskt på en å samma gång. Haris föreläsningar är som en berg-och-dalbana, i vissa svängar tappar man andan och i vissa vill man bara skrika

Marlen Ablahad Eskander, VD och grundare Läsfrämjarinstitutet Visa alla referenser

Föreläsningsämnen med Haris Agic