Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Artikel

Det hybrida kontoret – hur gör man med ergonomin? Gerillaergonomen tipsar!

Tillbaka till blogg

11. november 2021

Den hybrida arbetsplatsen ger oss en massa nya möjligheter men också en mängd nya utmaningar. En av dessa är just ergonomi. För hur ska man göra när man flyttar runt mellan köksbordet i hemmet, skrivbordet på jobbet och det virtuella mötesrummet? När man inte alltid har optimala förutsättningar och utrustning. Hur ska man då tänka kring ergonomi?

Här kommer två snabba tips från gerillaergonomen:

  • Variation. Variation är grunden till all bra ergonomi. Det låter tråkigt och sjukt orevolutionerande, men det är sant. De två största utmaningarna om man har ett stillasittande kontorsjobb är det långvariga stillasittandet och den statiska arbetsbelastningen (att man gör små och monotona rörelser med kroppen). Båda dessa avhjälps med variation. Ju större variation – ju bättre. Sitt ner, stå upp, ligg ner, gå runt. Kör det som funkar och som du har möjlighet till. En tumregel att hålla sig till är max 30 min stillasittande åt gången. Bryt av det med minst 30 sek av aktivitet (typ stående och gående). Vill du få bonuspoäng slänger du även in 30 minuters medelintensiv träning (aka promenad eller dylikt) per dag samt tre pass högintensiv träning (sånt du blir svettig och flåsig av) per vecka. Det viktiga här är att vara konsekvent.
  • Våga sitta lite fult. Sättet som de flesta av oss lär oss ergonomi är via de här klassiska ergonomibilderna. Du vet: rak rygg, höft och knä i 90 graders vinkel och blicken stint fäst på en datorskärm. I ärlighetens namn funkar det sisådär i en hybrid miljö. Vissa lärdomar går att dra från de bilderna men problemet är att man ofta stirrar sig blind på dem och tror att detta är DET ENDA sättet att jobba. Det stämmer inte. Det är bättre att hitta tre, fyra, fem olika arbetställningar (som alla är ”dåliga” på något sätt) än att försöka göra EN arbetsställning perfekt. Så var inte rädd – sitt, stå och ligg precis som du vill. Se bara till att byta ofta.

I grund och botten handlar allt detta om att vi måste börja tänka annorlunda. Vi behöver närma oss ergonomi från en annan vinkel. Under en väldigt lång tid har ergonomin i kontor varit väldigt produktfokuserad. Vi behöver bryta det och fokusera mer på våra vanor och rutiner. Ska vi må bra långsiktigt behöver vi börja bli våra egna ergonomer och börja fundera mer på hur vi kan använda våra arbetsmiljöer på olika sätt.

Det är det som gerillaergonomi handlar om. Att hitta små knep och tekniker för att använda det man har runt omkring sig på bästa sätt – oavsett om man sitter vid köksbordet hemma, vid skrivbordet på jobbet eller i ett virtuellt mötesrum.

/ Tommy Wilén
Leg. Naprapat och en Sveriges mest uppskattade experter och inspiratörer inom ergonomi och hälsa.

Du kan läsa mer om Tommy HÄR

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.