Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Psykisk livräddning med Marie Niljung

Tillbaka till blogg

24. november 2021

Psykisk livräddning – Ingen ska behöva kämpa ensam!

Psykisk livräddning är som hjärt- och lungräddning. Det kräver kunskap, träning och det räddar liv!

Oavsett var du arbetar eller befinner dig så har du nytta av psykisk livräddning.

Vi behöver rusta oss med kunskap och mod för att främja psykisk hälsa och arbeta preventivt med psykisk ohälsa. Att försöka, eller att ta sitt liv är den yttersta konsekvensen av all ohälsa, inte bara den psykiska ohälsan.

Vi vet att den psykiska ohälsan ökar, inte bara hos unga, och det är hög tid för verkstad. Pandemin har fått stora konsekvenser för den psykiska hälsan. Riskfaktorer som ensamhet och isolering har ökat och människor har inte fått de vård- och stödinsatser som de behöver för att hantera sin hälsa.

Det dör 4 människor varje dag i Sverige, en person var sjätte timma. Det kan vi tillsammans förhindra genom att krossa myter om suicid, eller psykologiska olycksfall som Marie Niljung föredrar att kalla det. Det är en serie omständigheter som leder fram till en katastrof.

Med hjälp av psykisk livräddning kan du arbeta förebyggande- agera innan och inte efter. Du kommer bli tryggare i att möta människor som inte mår så bra och du får verktyg i hur du ska agera.

Lumeno

Marie Niljung är initiativtagare och grundare till den livsviktiga appen Lumeno.

Lumen betyder ljus, i Lumeno gör du ljusmätningar om hur du mår- hur ofta eller sällan du vill. Dina ljusa stunder kommer hjälpa dig i dina mörkare.

Lumeno är en digital följeslagare, en livsapp, som hjälper dig att lära känna dig själv bättre och som ger dig verktyg att hantera livet. Lumeno innehåller många olika verktyg som kan hjälpa dig att klara av olika kriser. Lumeno bygger bland annat på kunskaper och insikter från boken Handbok för Livskämpar.

Lumeno kan du även använda som en hjärtstartare- om du möter en akut suicidnära person kan du ta hjälp av Lumeno. Med hjälp av Lumeno kan det bli lättare att hjälpa en person som inte vet om hen orkar leva.

Lumeno fick i oktober ta emot guld i Svenska designpriset men motiveringen: För att den får något tungt att kännas lättare, med lekfulla gradienter och organiska former.

/Marie Niljung

Läs mer eller boka en livsviktig föreläsning med Marie Niljung  HÄR och få kunskapen och modet för att arbeta preventivt med psykisk ohälsa.

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.