Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Ledarskap – ett föräldraperspektiv (del 1 av 3)

Tillbaka till blogg

12. juni 2017

visningar689 visningar

Det där ögonblicket när vi står och tittar på vårt sovande barn och kärleken sköljer över oss. Så stark att det nästan känns omöjligt att inte gå fram och skaka liv i ungen. Det tror jag är ett ögonblick som de flesta föräldrar känner igen sig i. Ett ögonblick som både är fyllt med kärlek, men även av rädsla. En rädsla för att något ont ska hända vårt barn. Vår starka känsla av kärlek gör att vi vill skydda vårt hjärtegryn från allt ont, oavsett vilken ålder barnet har.

Jag brukar säga att det första ledarskapet som vi upplever är våra föräldrars föräldraskap. Hur har dina föräldrars ledarskap påverkat dig och hur påverkar det ditt ledarskap gentemot dina egna barn?  

En definition av ledarskap som jag verkligen gillar är att en ledare är ett material som har förmågan att leda en viss mängd energi i en riktning. Vi leder alla oss själva, en del leder i sitt yrkesliv och som föräldrar leder vi våra barn. Vi har alla upplevt att ledarskap stundtals kan vara utmanande och utan riktning ökar utmaningen markant.

I vilken riktning vill du leda ditt barn?

Svaret hos de flesta föräldrar jag samtalar med brukar säga:

-Det jag önskar för mitt barn är att hen ska vara lycklig och behövd i världen.

Trots detta är det så många föräldrar som saknar vad som behövs för de barn och ungdomar som växer upp i dag. Vi behöver möta våra barn och ungdomar på ett helt annat sätt än hur våra föräldrar mötte oss. Vi som föräldrar ställs inför nya utmaningar dagligen och vi får kämpa allt hårdare för att nå våra barn i en allt mer uppkopplad värld.

Har du någon aning om vad som behövs i dagens samhälle för att du ska öka möjligheterna för att ditt barn ska vara lyckligt och behövt i världen? Har du någon gång frågat dina barn vad som gör dem lyckliga? Vad som får dem att studsa upp ur sängen på morgonen och möta dagen med ett leende?

Vet skolan vad som behövs för att ditt barn ska vara lyckligt och behövt? Mitt svar är tyvärr att det vi borde fått lära oss i skolan är inte det vi lär oss. Den kunskapen som vi lär oss i skolan hjälper oss på ett sätt inte i livet. Våra barn behöver mer än det som de lär sig i skolan i dag. Vi som föräldrar vill att våra barn ska vara så bra rustade som möjligt för att möta de utmaningar och möjligheter som kommer i livet. Vad kan du som förälder göra för att hjälpa ditt barn?

Om du skulle använda din förmåga till självreflektion och utforska frågan: Ditt ledarskap – frigör eller förtrycker det ditt barns potential? Vilka svar får du och vilka nya frågor bildas i dig?

 

#detdubordefåttläradigiskolan

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.