Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter

Föreläsare om Kungahuset

Här hittar du föreläsare, föredragshållare och utbildare som kan tala om ämnet kungahuset. Klicka på våra talare för att läsa presentationer och få reda på vilka föreläsningar som erbjuds. Ring gärna till oss på Athenas eller fyll i vårt kontaktformulär för att få mer information om de föreläsare du är intresserad av. Vi fixar förslag på lämpliga talare för just ditt evenemang.


    Om Kungahuset

    • Det svenska kungahuset fungerar som konstitutionell monarki, vilket innebär att en kung eller drottning är statschef, men med väldigt få egentliga befogenheter.
    • I Sverige har vi en arvmonarki, vilket innebär att man föds in i sitt ämbete som prins eller prinsessa. På tronen sitter kung Carl XVI Gustaf med sin fru drottning Silvia, och näst på tur står kronprinsessan Victoria, familjens förstfödda.
    • Kungahuset väcker starka känslor hos stora delar av befolkningen. Många älskar vår monarki, medan andra ser det som en ålderdomlig och orättvis institution och helst vill avskaffa det och införa republik.
    • Föredrag om kungahuset kan fokusera på det nuvarande kungahuset och den roll det spelar i dag, eller anta en mer historisk vinkel med beskrivningar av tidigare kungafamiljer och deras positioner. Ofta tas särskilda händelser i kungahusets historia upp.