Laddar innehåll ...

Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter

Föreläsare om Julen

Här hittar du föreläsare, föredragshållare och utbildare som kan tala om ämnet julen. Klicka på våra talare för att läsa presentationer och få reda på vilka föreläsningar som erbjuds. Ring gärna till oss på Athenas eller fyll i vårt kontaktformulär för att få mer information om de föreläsare du är intresserad av. Vi fixar förslag på lämpliga talare för just ditt evenemang.


Om Julen

  • Julen är en kristen högtid där vi firar Jesu födsel. Vi har dock firat jul mycket längre än vi haft kristendomen i Sverige, vilket betyder att julen ursprungligen var en helt annan högtid.
  • Förenklat kan man säga att julen tidigare gick ut på att fira vintersolståndet, och att den alltså fick behålla sitt namn när den kristna traditionen sedan övertog och förändrade firandet.
  • I dag innehåller julenfirandet element från många olika traditioner; kristna, hedniska, nordiska och germanska. Det är en stark tradition som vi förknippar med familj, julgran, god mat, julklappar, jultomten och – märkligt nog – Kalle Anka och hans vänner som återkommande visar inslag av lika Disneyfilmer klockan tre på julaftonseftermiddagen.
  • Föredrag om julen kan ta sig an ett historiskt perspektiv och försöka bena ut de många olika traditioner vi förknippar med julen, men de kan också handla om julkalendrar, julmat, julklappar, jultomten – ja alla julens olika delar!