Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra begåvade konsulter

Våra talare är också tillgängliga för evenemang online. Ta kontakt med oss för att få veta mer.

Ing-Marie Persson - Djurskötare och föreläsare

Intervju med Ing-Marie Persson

Ing-Marie Persson har vigt sitt liv åt våra närmaste släktingar i djurriket – schimpanserna. Hon har jobbat med dem i över 30 år, varit adoptivmamma åt små schimpansbarn, blivit accepterad som medlem i en flock och räddat många från att bli misshandlade, utnyttjade eller att hamna på tallriken. Ett spännande, givande och till tider farligt jobb. I den här intervjun berättar hon mer om likheterna, skillnaderna och allt det vi faktiskt kan lära oss av våra håriga släktingar.

 • Vem riktar sig dina föreläsningar till?
  Mina föreläsningar riktas inte till någon speciell målgrupp, den bokas i dag av väldigt olika företag, skolor, föreningar, m.m. När man vill ha något helt utanför sina egna ramar, något som sticker ut på ett annorlunda sätt och som berör och inspirerar.
 • Hur kommer det sig att du engagerat dig för just schimpanser?
  Mitt engagemang startade redan vid 15 års ålder när jag började sommarjobba i Furuviksparken där det fanns schimpanser. Att få möjlighet att komma nära och lära sig förstå dessa fantastiskt högt stående djur gjorde mig helt betagen och fascinerad!
  Under årens lopp har jag förstått hur vi människor utnyttjat och missförstått deras behov. I dag är de utrotningshotade och om inget görs så kommer vi endast att kunna se dom i djurparker vilket vore en hemsk tanke. Vi blir bara fler och fler och de blir färre och färre och får mindre och mindre plats på vår jord – ändå är de vår närmaste släkting! Det kanske är nyttigt att få stanna upp en stund och tänka till, det vore nog väldigt tråkigt om det bara blir vi människor kvar på moder jord. Förhoppningsvis kan schimpansen genom mina föreläsningar få oss att tänka och se lite annorlunda på både våra medmänniskor och alla andra liv som har samma rätt att vara här som vi, för alla behövs på den här planeten!

  Därför driver jag i dag Sweden Chimpanzee Trust där varje insamlad krona oavkortat går till de som kämpar för schimpansens överlevnad i Afrika. Då jag fått vara med ett antal gånger när man räddar (konfiskerar) de små schimpansbarnen som hittas på de mest hemska ställen så blir man förkrossad, de är undernärda, utnyttjade och apatiska. Att då kunna se dem i ögonen och säga att jag lovar dem en framtid är svårt! Men jag kan i alla fall säga att jag ska försöka göra allt jag kan.
  Jag tror att det är viktigt och det behöver berättas om den sanna verkligheten. Vi håller på att käka upp vår närmaste släkting. Ja – det är det största hotet! Köttet är en delikatess och den enorma mängden bush meat (skogskött) som tas ut från skogen gör att det går väldigt fort.  Människor brukar komma fram efter mina föreläsningar och säga “tack jag hade ingen aning om detta, det här har öppnat mina ögon och fått mig att förstå hur viktigt mina val är för både mig själv och mina barn”. Detta har även gjort att jag engagerar mig i människors livsöden i Afrika. Jag är med i både skolprojekt och hälsoprojekt i Zambia. Stödjer en kvinnoklubb som heter Monemi Club som innebär en försörjning för fattiga kvinnor. Allt detta på grund av mitt engagemang för schimpansen vilket har bidragit till att öppna många vinklar i mina ögon!
  Jag kommer därför att fortsätta engagera mig i schimpansens livsöde så länge jag orkar. Det kan kännas som en droppe i havet, men havet skulle vara mycket tomt utan alla dessa droppar!
 • Vilka är de viktigaste likheterna och skillnaderna mellan schimpanser och människor?
  Människan har alltid hävdat att skillnaden mellan djur och oss är att vi kan planera in i framtiden. Forskning har nu visat att även schimpansen kan planera in i framtiden och det är med stolthet jag kan säga att jag varit med och bidragit till denna forskning, något som jag på ett lätt och roligt vis berättar om i mina föreläsningar.
  De har precis samma hjärna som vi, det är bara det att vår är fyra gånger så stor. De känner glädje och sorg som vi, de har familjeband som vi. Så mycket likheter finns med oss och ändå är vi så olika i mycket, det på grund av vår stora hjärna. Men att titta in och se hur alfahannen leder sin grupp och försöker få alla åt samma håll utan att ha ett tal, det kan väcka tankar och ge oss inspiration. Jag menar inte att de är bättre än vi, men vi krånglar till det lite väl mycket ibland. Det har faktiskt skrivits en bok, “Ledarskap på Apstadiet”, som kom till efter en föreläsning av mig. Författarna Tommy Lundberg och Ola Berggren såg möjligheten att använda schimpansens ledarskap till en annorlunda men spännande likhet med vårt ledarskap och faktiskt även något att lära sig av. Boken blev nominerad till årets ledarbok 2010 och blev sedan tvåa i kategorin. Den likheten om just ledarskap är även en tråd genom första delen i min föreläsning.
  Jag visar även likheten mellan vår uppfostran och schimpansens uppfostran av barn. Även ett adopterat schimpansbarn tas om hand av sin adopterande mor med samma värme som ett biologiskt barn.
  Men allt är inte bara en dans på rosor. De skapar krig som vi, de mördar som vi och de blir osams som vi.
  Olikheter? Ja på grund utav att de är mycket mer primitiva än vi så är deras beteenden betydligt tuffare och hårdare. I schimpansens värld handlar det om överlevnad, vilket gör att många beteenden blir annorlunda än våra.
 • Vad kan vi lära oss av schimpanserna?
  Kanske vi inte kan lära oss så mycket av schimpansen utan mer om att förstå oss själva och om hur det en gång var. Jag menar, det är inte så länge sedan vi hade samma förfader och det har tagit lika lång tid för oss att bli människor som det har tagit för dem att bli schimpanser. Ändå är det vi som har tagit över hela planeten och de finns bara nu i spillror i vissa länder i Afrika. Men det var ju i Afrika allt började om man tror på evolutionen, vilket jag gör. Jag har haft möjlighet att samarbeta med den berömda genetikern Svante Pääbo på Max Plank-institutet i Lepzig. Han berättade för mig att människans genetiska grund är mycket smalare än schimpansens. Det innebär att jag är mer släkt med en kines i Kina än vad t.ex. schimpanserna Santino och Linda som jag arbetade med i Furuviksparken är med varandra. Ändå pratar vi om den ariska rasen! Ja kanske något att tänka på?
  Så sammanfattningsvis: vi kan alltid lära av varandra. Vi behöver även stanna upp och titta lite i backspegeln. Vi kanske som schimpansen borde sitta ner och ta det lite lugnt en stund på dagen (grooming) något som är så viktigt i deras värld och som jag tror även i vår.
 • Vad kan vi åhörare förvänta oss av en föreläsning med dig?
  Eftersom jag brinner för de här frågorna och för schimpansen så kan mina åhörare förvänta sig en engagerande, inspirerande, berörande, rolig och helt annorlunda föreläsning.

PG Wettsjö föreläsning

PG Wettsjö

Prisbelönta PG Wettsjö tydliggör kopplingen mellan kommunikationens kraft och bästa möjliga presentation och prestation

Vill du lyssna på en underhållande, innehållsrik och rolig föreläsare med en magisk bra talare? Då är PG Wettsjö rätt person för era behov! PG är en svensk retoriker i världsklass. Han har förmågan att fånga sin publik med fängslande...

Kalle Zackari Wahlström föreläsning

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström förmedlar glädjen med träning och dess positiva effekter på vår psykiska och fysiska hälsa.

Från reklamare till programledare för träningsprogram i tv. Så kan det gå när inte haspen är på! Kalle Zackari Wahlströms karriärbana har varit krokig, men nu har han äntligen hittat fram till sin grej – träning. I programmet "Svett...

Pelle Sandstrak föreläsning

Pelle Sandstrak

En föreläsning med Pelle är som en berg-och dalbana, det svänger högt och lågt, roligt och smärtsamt

Det här med att vara ”normal” eller ”onormal” är en knivig fråga. Hur är man när man är ”normal”? Pelle Sandstrak är den tidigare ofrivillige ståupparen med Tourettes syndrom som djupdyker i dessa frågor – ska du hoppa i med...

Atle Johansen föreläsning

Atle Johansen

Atle Johansen är inspiratör, livscoach, terapeut och glädjespridare

Att skapa förutsättningar för arbetsglädje är inte något du kan lägga över på dina medarbetare. Det är allas ansvar. Atle Johansen, som tycker att det ska vara kul att gå till jobbet, coachar dig och dina medarbetare till ett gott...

Torkild Sköld föreläsning

Torkild Sköld

Ledare och inspiratör med föreläsningar om att utvecklas privat och på arbetsplatsen genom personligt ledarskap

Vem är chefen i ditt liv? Torkild Sköld berättar på ett trollbindande sätt om sina egna erfarenheter. Han omvandlar de skickligt till verktyg och tips du kan använda för att bygga ett starkare personligt ledarskap. Med fängslande...

Fredrik Löfren, AI-expert, robotexpert, föreläsare

Fredrik Löfgren

VR & AI-expert och guldmedaljör inom OS i robotik med häpnadsväckande föreläsningar om framtidens teknik, hot och möjligheter

Robotar med empati, social kompetens och en bra mycket högre intelligens än människans? Det låter kanske lite läskigt, men enligt robotutvecklaren Fredrik Löfgren är det både realistiskt och en positiv utveckling! Fredrik Löfgren berättar...

Ann Hellenius föreläsning

Ann Hellenius

Ann Hellenius är prisbelönt för sina prestationer inom digitalisering/ledarskap. Hennes föredrag lyfter ämnen som rör framtiden, ledarskap och vikten av att förbättras med hjälp av teknologins utveckling.

Just nu är ledarskap av flera anledningar särskilt utmanande. Digitaliseringen skruvar upp utvecklingstakten och chefer upptäcker hur gamla sanningar inte håller. Man saknar helt enkelt den kunskap om vad det är dagens ledare behöver göra...

Åsa Ekaman

Åsa Ekman

Barnkonventionsexperten Åsa Ekman föreläser om meningen med Barnkonventionen och hur man går tillväga för att tillämpa den.

Åsa Ekman har i över 15 år jobbat med att sprida kunskap kring Barnkonventionen i syfte att göra den tillgänglig för alla att tillämpa och genomföra. Hon har hjälpt närmare 60 kommuner att implementera konventionen och som rådgivare har...

Milad Mohammadi

Milad Mohammadi

Jurist och statsvetare. En av Nordens mest efterfrågade talare inom ledarskap, högpresterande team och teamutveckling.

Milad Mohammadi är en framgångsrik serie-entreprenör och en av Nordens mest efterfrågade talare inom ämnena modernt ledarskap, högpresterande team, teamutveckling, samarbete, medarbetarskap, arbetsglädje och mångfald. Han har vunnit...

Magdalena Forsberg föreläsning

Magdalena Forsberg

Skidskytten och idrottshjälten föreläser om vikten av att tänka positivt och att tro på sig själv för att nå framgång.

Efter en lång karriär inom skidskytte har Magdalena Forsberg ställt in siktet på att inspirera dig till att tro på dig själv, nå dit du vill nå och att med tankens kraft skapa möjligheter. Boka en Magdalena Forsberg föreläsning här hos...

Svep vänster